Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 2 mei 2005

Zorgverzekeraars starten met preferentiebeleid voor geneesmiddelen

De zorgverzekeraars VGZ, CZ, Agis, Menzis en Univé hebben aangekondigd per 1 juli 2005 te beginnen met het preferentiebeleid voor geneesmiddelen. Voorlopig geldt dit voor de cholesterolverlagers simvastatine en pravastatine en de maagzuurremmer omeprazol. Zorgverzekeraars De Friesland en Delta Lloyd/OHRA zullen per 1 januari 2006 mee gaan doen en ook andere zorgverzekeraars kunnen daartoe besluiten. Hiermee geven deze zorgverzekeraars uitvoering aan één van de afspraken zoals die in het Convenant Farmacie zijn gemaakt.

In de praktijk betekent het dat deze zorgverzekeraars artikelen gaan aanwijzen die identiek zijn aan andere varianten, maar lager zijn geprijsd. Deze preferente artikelen zullen aan hun verzekerden worden vergoed. Doel van het preferentiebeleid is om onnodig hoog geprijsde artikelen niet meer te vergoeden waardoor prijsconcurrentie kan ontstaan. Hierdoor kan op de kosten van deze geneesmiddelen worden bespaard. Leveranciers zijn uitgenodigd hun prijs per 1 juni kenbaar te maken. Op grond daarvan zullen de zorgverzekeraars een keus maken voor de preferente geneesmiddelen. Verwacht wordt dat hierdoor de prijzen van deze geneesmiddelen verder naar beneden zullen gaan.

Onnodig hoge kosten
Zorgverzekeraars hebben wettelijk de bevoegdheid gekregen om preferentiebeleid te voeren en uitvoering daarvan past binnen de afspraken die het Ministerie van VWS, leveranciers van geneesmiddelen, apothekers en zorgverzekeraars hebben gemaakt om de kosten van geneesmiddelen in de hand te houden. Simvastatine, pravastatine en omeprazol zijn geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen en die door verschillende leveranciers op de markt worden gebracht. De producten die deze werkzame stoffen bevatten zijn onderling zodanig gelijkwaardig dat selectie op prijs voor de hand ligt. Een leverancier kan door een scherpe prijsstelling zijn artikel preferent laten worden van de zorgverzekeraars en voor een vaststaande periode verzekerd zijn van marktaandeel.

Er wordt niet getornd aan de voorschrijfbevoegdheid van de arts en patiënten blijven verzekerd van adequate farmaceutische zorg. In het enkele geval dat een patiënt vanwege medische noodzaak met het preferente product niet kan worden behandeld en een ander product dient te gebruiken dan het als preferent aangewezen geneesmiddel, zal de verzekeraar dit alsnog vergoeden.

Op www.zorgverzekeraars.nl meer informatie over de veranderingen voor patiënten en verzekerden.