'Welstandscommissies moeten taak verbreden'
AMSTERDAM, 20050502 -- 'Welstand is te defensief'. Dat beweert prof. Maarten Hajer, planoloog en bestuurskundige, in het allereerste nummer van het nieuwe blad Oog voor welstand.De zorg voor ruimtelijke kwaliteit is nu (gedwongen door de wetgever) teveel beperkt tot het detailniveau van dakkapel en serre, terwijl een onafhankelijk adviesgeluid op een hoger schaalniveau hard nodig is. Hajer meent dat welstandscommissies zich moeten verbreden en zich ook de 'zorg voor het landschap' moeten aantrekken. 'Welstand moet eigenlijk opnieuw worden uitgevonden', zegt Hajer, bijvoorbeeld in de vorm van regionale kwaliteitsteams die samen met marktpartijen de kwaliteit bewaken van nieuwbouw aan de randen van steden en dorpen.
De Nota Ruimte, waarin de overheid terugtreedt, kan veel ongelukken veroorzaken, zo waarschuwt de hoogleraar. Pijnlijk genoeg heeft de rijksoverheid verzuimd om waarborgen te scheppen voor de hoge kwaliteit, die op papier wel wordt nagestreefd. 'Welstand' is een van de weinige instrumenten voor gemeenten om 'er het beste van te maken', aldus Hajer.
Oog voor Welstand is een gloednieuw tijdschrift waarin het debat over het borgen van ruimtelijke kwaliteit gevoerd wordt. 'Oog' wordt geschreven door gerenommeerde journalisten, in opdracht van de Federatie Welstand, de landelijke vereniging van welstandscommissies. Nu nagenoeg alle gemeenten de randvoorwaarden voor de welstandscommissies in beleidsnota's zwart op wit hebben gezet, voert Oog het debat over de rol die welstand kan spelen in het veel bredere beleid van ruimtelijke kwaliteit. In 'Oog' gaat het over landschap en bedrijventerreinen, over de vormgeving van autowegen en waterwegen, over de identiteit van na-oorlogse wijken en over nieuwe landgoederen, over de wens om streekeigen te bouwen en de behoefte om af en toe eens hartgrondig architectonisch te vloeken.
Oog verschijnt elk kwartaal in een oplage van ruim 3000 en wordt verspreid onder leden van welstandscommissies en gemeentelijke experts op het gebied van ruimtelijke kwaliteit.
Een abonnement op Oog kost 48 euro per jaar. U krijgt echter een korting van bijna 20% als u een kennismakingsabonnement neemt. U betaalt dan slechts 40 euro.
Ingezonden persbericht