Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits (2 - 4 mei 2005) (11/05/05)

Met enige vertraging, waarvoor onze verontschuldigingen, dan toch nog de nieuwsflits met een overzicht van de parlementaire activiteiten in de korte week van 2 - 4 mei.

Vlaams parlement

Vanaf 1 september moet er in alle schoolomgevingen een zone 30 van kracht zijn. De nodige aanpassingen zijn echter nog niet overal gebeurd. Jan Peumans vroeg minister Peeters tijdens de commissie openbare werken naar de stand van zaken.
De minister antwoordde dat er tijdens de begrotingscontrole 13,2 miljoen euro voorzien werd voor de realisatie van de zones 30 in schoolomgevingen. In het bijzonder gaat het om schoolomgevingen aan gewestwegen. In totaal zouden er 608 dergelijke zones 30 gerealiseerd worden. Limburg zou met zijn 180 zones het grootste aantal krijgen. Daarna volgen West-Vlaanderen met 149, Oost-Vlaanderen met 108, Antwerpen met 105 en ten slotte Vlaams-Brabant met 56. Verder liet minister Peeters weten dat het overleg met de gemeenten over het aantal zones met dynamische en permanente borden nog niet afgerond is. Volgens Jan Peumans volstaat het niet te investeren in borden. Hij vindt dat er eveneens nood is aan een goede communicatie. Het gebruik van dynamische borden mag trouwens niet overal gezien worden als dé oplossing. Dit is volgens Jan eerst en vooral niet wenselijk. Daarnaast is er geen financiële ruimte voor. Ten slotte drong de Vlaamse volksvertegenwoordiger nog aan op een spoedige evaluatie van de problematiek. Minister Peeters had daar wel oren naar en zal onderzoeken hoe die evaluatie het best kan verlopen.

Vorige week verscheen in de pers het verhaal van de verkaveling De Rozebroeken. De eigenaars hadden van de stad Gent een verkavelingsvergunning gekregen. De stad wist echter dat de grond vervuild is. Het terrein werd namelijk tussen 1930 en 1972 door de stad Gent gehuurd als stortplaats. De eigenaars lopen het risico dat ze een zware saneringskost moeten dragen. De bevoegde schepen beweerd dat de stad de verkavelingsvergunning juridisch niet kon weigeren. Volgens Jan Loones wijst dit op een tekortkoming in de toepasselijke wetgeving. Volgens Jan Loones is het zeer moeilijk uit te leggen aan de bevolking waarom een overheid een verkavelingsvergunning toekent voor een grond waarvan men weet dat hij eigenlijk niet direct bebouwbaar is. Het Vlaams parlementslid ondervroeg dan ook minister Van Mechelen over de materie.
De minister antwoordde dat er uit bodemonderzoek van de stad Gent ,conform verklaard door OVAM, blijkt dat er effectief bodemverontreiniging is. Er is vooral sprake van verhoogd kalium, natrium en nitriet. Er is echter geen saneringsnoodzaak. De minister is van oordeel dat de stad bij de afgifte van de verkavelingsvergunning het voorzorgsprincipe gehanteerd heeft. Jan Loones stelde dat evenwel moeilijk uit te leggen is aan de bevolking. Daarom zal hij onderzoeken of het hiaat in de huidige decreetgeving kan rechtgezet worden via een decretaal initiatief.

Helga Stevens had een vraag om uitleg aan Minister Vervotte omtrent de opvang en behandeling van geïnterneerden. Dit zijn mensen met een geestesstoornis die niet in een gevangenis maar in een instelling thuishoren waar ze een psychiatrische behandeling kunnen krijgen. Op dit moment zit echter een derde van deze mensen in een gewone gevangenis. Zonder behandeling kunnen zij hun situatie echter niet verbeteren en hebben zij dus bijna geen kans op vrijlating. Federaal minister van Justitie, Laurette Onkelinx, beloofde na de superministerraad van eind maart 2004 dat zij een superinstelling zou bouwen in Antwerpen. De Vlaamse sector zag echter meer nut in kleinschalige projecten. Deze kunnen dan veel nauwer aansluiten bij de noden van de geïnterneerden. Minister Onkelinx beloofde ook onverleg met de Vlaamse overheid. Helga Stevens vroeg zich af of er al overleg geweest is. Ook wou Helga weten of er in tussentijd al maatregelen kunnen getroffen worden om aan de noden van de geïnterneerden tegemoet te komen. België is voor deze problematiek al verscheidene malen door gezaghebbende organisaties veroordeeld.
Minister Vervotte antwoordde dat er nog geen overleg geweest is. Volgens de minister wacht minister Onkelinx op het verslag van een deskundigengroep onder leiding van professor Cosyns. Nog volgens de minister doet Vlaanderen reeds een inspanning. Vlaanderen is echter niet bereid om nog verdere bevoegdheden van de federale overheid over te nemen als de financiering niet mee wordt overgedragen. Helga Stevens deelde mee dat zij volledig akkoord gaat met deze zienswijze. Ze vroeg minister Vervotte wel om minister Onkelinx aan te porren. De federale Minister van Justitie beloofde namelijk meermaals dat de evaluatie van de werkgroep onder leiding van professor Cosyns eind december 2004 mocht worden verwacht. Ondertussen zijn er vier maanden verstreken en blijft het oorverdovend stil op federaal niveau.

Kamer van Volksvertegenwoordigers

Patrick De Groote ondervroeg minister van Volksgezondheid Demotte betreffende de overconsumptie van antibioticagebruik in de veeteelt. Onze bezorgdheid werd bovendien gevoed omdat we de indicaties kregen dat onder druk van de farmaceutische sector een verminderde controle aan de insteekplaats werd gehouden ten voordele van willekeurige vleesmonsters van 300 tot 500 gram. Minister Demotte verwees naar een algemene Europese richtlijn die willekeurige controles oplegt naast de insteekcontroles. Om een streng beleid inzake hormonen en antibiotica te kunnen handhaven blijven we echter kritisch. Vooral na onze vraag waarom het Directoriaat-Generaal Diergeneesmiddelen van het ministerie van Volksgezondheid geen zitje kreeg in het wetenschappelijk comité die het Federaal Voedselagentschap moet adviseren. We kregen als bevreemdend antwoord van de minister dat leden van het wetenschappelijk comité niet een of ander instantie vertegenwoordigen, maar net vanuit hun ervaring en deskundigheid in alle objectiviteit en onafhankelijkheid. Wil de minister een dienst in zijn eigen ministerie bestempelen als een of ander instantie met te weinig ervaring, deskundigheid, objectiviteit of onafhankelijkheid?

Patrick De Groote kreeg eindelijk antwoord van minister Demotte naar de schaarste van doktersbriefjes door een technische fout aan de drukpersen van het ministerie van financiën. Dit probleem kwam begin vorige maand in de pers naar boven nadat de problemen wekenlang broeiden in de sector. Intussen kon De Groote de verklaringen van de minister in de pers eens toetsen. Daarom vroeg hij welke nu die technisch-juridische bezwaren waren om de vervangbriefjes van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen te erkennen. De minister stelde dat er een te grote administratieve procedure zou moeten worden opgestart. Een briefje uitrollen uit de printer is dus blijkbaar administratief moeilijker dan aanvragen verwerken, drukken en het aangetekend verzenden van doktersbriefjes.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Vlaams parlement
Peter Buysrogge

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be