Gemeente Enschede

Samenwerking leidt tot fraudedetectie uitkeringen

maandag 02-05-2005

Drinkwaterverbruik als fraude-indicatie

Het samenwerkingsproject 'Waterproef' van de Overijsselse gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV) is een succes. In de periode april 2004 tot en met 15 februari 2005 hebben deze partijen hun uitkeringsbestanden gekoppeld aan bestanden van het drinkwaterbedrijf om uitkeringsfraude op te sporen. In totaal werd een fraudebedrag geconstateerd van ⬠1.112.946,-. Eénentwintig uitkeringen werden naar aanleiding van dit project stopgezet. Het project is zo succesvol dat voor deze methode belangstellend is gereageerd vanuit andere delen van het land.

De veertien Twentse gemeenten beschikken sinds vorig jaar over 1 sociale recherche, de sociale recherche Twente. Deze samenwerking, in aanvang vormgegeven met dit project, is zeer succesvol. Dergelijke samenwerkingsverbanden bestaan ook in de regio's rond Zwolle en Deventer. Daarnaast werkt het merendeel van de gemeenten in Overijssel, vanaf 2004 ondersteund door het Overijssels Platform Fraudebestrijding, samen bij de voorbereiding en uitvoering van "slimme" controles en in interventieteams. Door kennis te delen en een gezamenlijke inzet wordt een belangrijke efficiencywinst behaald. Op basis van bestandskoppeling en analyse richten de gemeenten en de overige handhavende instanties de pijlen onder andere op cliënten met een verhoogd risico. Dit blijkt een effectief en efficiënt instrument.

Bestuurlijk trekker van zowel de Sociale Recherche Twente als het Overijssels Platform Fraudebestrijding is wethouder De Weger van de gemeente Enschede.

Voor het project 'Waterproef' vormde het waterverbruik de basis voor de opsporing van woonfraude. Bij een waterverbruik van 10 kubieke meter of minder werd een match gemaakt met personen die een uitkering ontvangen van de eerder genoemde instanties. Dit vormde de aanleiding voor nader onderzoek naar verzwegen samenlevingssituaties, die van invloed zijn op het recht op en de hoogte van een toegekende uitkering.

'Waterproef' is het eerste project in Nederland rondom fraudebestrijding dat een dergelijke koppeling maakt en sluit perfect aan bij de landelijke ontwikkelingen rondom de interdisciplinaire aanpak van fraude. Via een landelijk dekkend netwerk van interventieteams wordt zwart werk, illegale arbeid, sociale zekerheidsfraude en fiscale fraude aangepakt.

De gemeenten, het Openbaar Ministerie, de Arbeidsinspectie, de SVB, de Belastingdienst en UWV werken samen in deze teams. In de toekomst wordt deze samenwerking verder uitgebreid, zodat fraude vroegtijdiger opgespoord kan worden.

De interventiestructuur leent zich daarnaast bij uitstek voor de bestrijding van fraude binnen de sociale zekerheid, de fiscaliteit, de aanpak van de illegale tewerkstelling en de (groot) stedelijke problematiek.

Met name gemeenten hebben na de invoering van de Wet werk en bijstand (Wwb) een toenemend belang bij een intensieve aanpak van fraude, vanwege de volledige financiële verantwoordelijkheid die zij hebben gekregen. Geld dat ze overhouden mogen ze daardoor houden, maar geld dat ze tekortkomen moeten ze zelf bijpassen.


---