AutoRai

Mercedes CLK-Klasse nog dynamischer en aantrekkelijker

(2-5-2005)
Vanaf deze zomer worden de Coupé- en Cabriolet-uitvoeringen van de Mercedes-Benz CLK-Klasse nog aantrekkelijker. Het leveringsprogramma wordt uitgebreid met vier nieuwe modelvarianten. Daarnaast wordt de CLK-Klasse verder verbeterd met een nieuw ontworpen front en een reeks technische innovaties voor meer veiligheid en comfort. Zo wordt onder andere het nieuwe crash-actieve hoofdsteunsysteem NECK-PRO aan de standaarduitrusting toegevoegd. Onder de nieuwe modellen zijn drie nieuwe zescilinderuitvoeringen namelijk de CLK 320 CDI, de CLK 280 en de CLK 350, alledrie als Coupé en als Cabriolet leverbaar. Ook nieuw is de CLK 220 CDI Coupé.

Al sinds vele jaren staat de typeaanduiding CLK voor fraai coupédesign en open rijplezier. Sinds de introductie van de tweede generatie van de CLK-Klasse Coupé in mei 2002 en de Cabrio een jaar later kozen wereldwijd al meer dan 200.000 klanten voor dit model. Met de komst van de nieuwe zescilinderversies in juni wordt het sportieve karakter van de CLK-Klasse nog verder versterkt. De nieuwe CLK 350 met zeventraps automatische transmissie en een motorvermogen van 200 kW/272 pk komt in de plaats van de CLK 350 en biedt, in vergelijking met zijn voorganger, 25 procent meer vermogen en zoân 13 procent meer koppel.

Ook nieuw is de CLK 280 met een motorvermogen van 170 kW/231 pk, die 36 procent meer vermogen en 25 procent meer koppel levert dan zijn voorganger, de CLK 240. Dankzij de nieuwe V6-motoren verbeterden ook de prestaties: de acceleratie van 0-100 km/u duurt tot 1,8 seconden minder lang dan bij de voorgaande modellen.
De CLK 280 Coupé heeft voor deze acceleratie 7,4 seconden nodig, de CLK 350 Coupé sprint in 6,4 seconden van 0-100 km/u.

Liefhebbers van dieselmotoren komen bij de CLK-Klasse aan hun trekken. Nieuw wordt de viercilinder dieselmotor met een vermogen van 110 kW/150 pk leverbaar in de CLK 220 CDI Coupé. Deze motor heeft een gemiddeld verbruik van 6,4 tot 6,5 liter per 100 km. Hiermee is het reeds mogelijk een CLK Coupé met diesel vanaf ⬠55.950,= te rijden. De nieuwe CLK 320 CDI levert een vermogen van 160 kW/224 pk en een indrukwekkend koppel van 510 Nm met 7G-TRONIC automatische transmissie. Desondanks blijft het brandstofverbruik aangenaam laag met een gemiddelde van 7,2 tot 7,3 liter per 100 km voor de Coupé. Vanaf het vierde kwartaal van dit jaar wordt de CLK 320 CDI ook leverbaar als de eerste Mercedes-Benz Cabriolet met dieselmotor. In Nederland worden de dieselversies van de Mercedes-Benz CLK-Klasse standaard geleverd met een diesel partikel filter.

Het ontwerp van de voorzijde van de Mercedes-Benz CLK-Klasse werd gewijzigd, waardoor de auto een nog dynamischer verschijning kreeg. De nieuw vormgegeven voorbumpers hebben een duidelijke wigvorm en grotere openingen voor de luchtinlaten. Ook de gewijzigde grille met drie lamellen zorgt voor een krachtige uitstraling. Het uitrustingsniveau Avantgarde wordt standaard voorzien van vijfspaaks 17 inch lichtmetalen velgen, terwijl het niveau Elegance beschikt over negenspaaks lichtmetalen velgen.

Ook in het interieur zijn de nodige wijzigingen aangebracht. Zo zijn de Avantgarde-uitvoeringen standaard voorzien van nieuwe zwarte bekleding, een combinatie van stof /lederlook ARTICO. Volledig lederen bekleding is leverbaar als optie met contrasterende kleuren voor stoelen, portierbekleding en de zijbekleding achterin. Het instrumentenpaneel van de Avantgarde-modellen is afgewerkt met aluminium, witte wijzerplaten en chroomkleurige ringen rondom de meters. De Elegance-modellen hebben in het interieur een nieuwe stoffen bekleding in zwart of basaltgrijs (Coupé) en een donkere houtafwerking. Als optie is lederen bekleding leverbaar in zwart, basaltgrijs of steenbeige.

De lederen bekleding maakt deel uit van het Luxury-pakket dat leverbaar is op de Coupé en Cabrio. Naast leder bestaat dit pakket uit stoelverwarming, het bedienings- en aanduidingssysteem COMAND met radio/CD en DVD-kaartnavigatie, Park Tronic System, automatische airconditioning THERMOTRONIC en dimmende en inklapbare spiegels. Het Luxury-pakket kost ⬠5.990 (incl. BTW en BPM).

Nieuw zijn ook de crash-actieve NECK-PRO hoofdsteunen. Deze hoofdsteunen zorgen voor betere bescherming van de bestuurder en passagier voorin bij een aanrijding van achteren. Wanneer sensoren een dergelijke aanrijding vaststellen worden veren in de hoofdsteun geactiveerd. Hierdoor wordt de hoofdsteun in een fractie van een seconde 44 mm naar voren en circa 30 mm omhoog gebracht. Op deze wijze worden de hoofden van de inzittenden voorin beter ondersteund, wat de kans op letsel als gevolg van een âwhiplashâ aanmerkelijk vermindert. Andere veiligheidsvoorzieningen in de CLK-Klasse zijn een automatische waarschuwing bij het wegvallen van de bandenspanning en ISOFIX-bevestiging voor kinderzitjes. Bi-Xenon koplampen met actieve bochtenverlichting zijn leverbaar als optie.

Ten slotte wordt voor de CLK-Klasse een AMG-sportpakket leverbaar. Dit omvat onder andere de karakteristieke AMG-carrosseriestyling, bestaande uit een gewijzigde voorkant met een duidelijke wigvorm, zijskirts en een speciale styling voor de achterkant inclusief AMG-spoiler. Verder bestaat het sportpakket, enigszins afhankelijk van de uitvoering, uit dubbele verchroomde einddempers voor de uitlaat, geperforeerde remschijven met zilver gekleurde remklauwen en een aangepaste wielophanging. Nieuw ontworpen vijfspaaks lichtmetalen 18 inch-AMG velgen in de kleur Sterling zilver met brede banden (225/40 R 18 voor en 255/35 R 18 achter) zorgen voor een perfecte wegligging. In het interieur vallen de multicontour-stoelen voorin, de schakelknoppen op het dashboard (bij uitvoeringen met automatische transmissie), de sportieve pedalen met aluminium-look en de AMG-vloermatten op. Het AMG-sportpakket is, afhankelijk van de uitvoering, leverbaar vanaf ⬠6.732 (incl. BTW en BPM).

De CLK-Klasse kost vanaf ⬠52.200,- voor de coupé en ⬠61.100,- voor de cabrio (beide CLK 200 Kompressor).