Dienstenbond CNV

Geen nieuwe CAO Supermarkten sinds april 2004, CNV Dienstenbond aan de slag met acties
02-05-2005

Geen nieuwe CAO voor de supermarkten sinds april 2004. En nog steeds geen zicht op een resultaat.

Wat betekent dat voor u?

* Loonsverhoging na 1 januari 2004, dus over 2 jaar: 0%
* Loon in het 2e jaar van ziekte: 70%.

* VUT/Pré-pensioen: geen oplossing, werken tot 65 dreigt.
* Naleving CAO: geen verbeteringen, het overtreden van CAO-regels door werkgevers ten koste van werknemers is schering en inslag.
* Zeggenschap over werktijden en opname van vrije tijd: geen verbeteringen, eenzijdige vaststelling wordt niet aangepakt.
* Veiligheid: geen verbeteringen, klachten hebben geen effect.
* Gezond werken: geen verbeteringen in preventie, verzuimbegeleiding, reïntegratie en inkomenszekerheid.
* Nee tegen bijna alle andere CAO-wensen van de vakbonden.

Sinds januari is heel intensief overlegd over VUT/Pré-pensioen. Een goede oplossing blijkt onmogelijk! Maar werkgevers willen niet. Zij willen blijven studeren. En dan nog op een slechtere oplossing die hopeloos ingewikkeld is, die later minder oplevert en nadelige risicos heeft voor werknemers. En dat terwijl er een betere oplossing is die niet meer kost dan nu, die voor werknemers gegarandeerd vervroegde uittreedmogelijkheden bied. Wij kiezen dan ook voor een goede en betaalbare regeling.

Ondertussen wordt het leven duurder en is er geen CAO-loonsverhoging. Werkgevers bieden niet meer dan 1% per 1 januari 2006. Ja, 2006! Dat noemen wij asociaal.

Asociaal vinden wij ook de vele voorbeelden van het wegwerken van collegas, vooral van ervaren krachten met vaste contracten. Net zo asociaal is het dumpen van jongeren na 1 of 2 jaar die tot dan worden opgejaagd en nauwelijks inspraak hebben op werktijden. Ook asociaal en ongezond is de gebrekkige bezetting in de winkel die de veiligheid in gevaar brengt en de werkdruk opvoert. Asociaal en onwettig is bovendien de ongevraagde afschrijving van ADV of vakantie-uren, de invoering van minuren en de eenzijdige vaststelling van (andere) werktijden.

Asociaal is ook dat de werkgevers dit wel best vinden en de komst van een nieuwe CAO vertragen. Zij gaan gewoon door met het afwentelen van de prijzenoorlog op de medewerkers.

De vakorganisaties bezoeken winkels en distributiecentra. CNV Dienstenbond trekt er een aantal dagen op uit om de werknemers op de werkvloer te informeren over de CAO. Het gevecht om de CAO geven wij niet op!