Time : 1:04:38 PM
Date : Monday, May 02, 2005
Sender Name: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)

Ook ingenieurs steeds vroeger uit arbeidsproces

De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV) stelt vast dat steeds meer ingenieurs vroegtijdig uit het arbeidsproces verdwijnen en op oudere leeftijd moeilijk terug aan een baan geraken. Ook zij vallen onder het stigma "te duur en niet flexibel genoeg". De situatie is niet dramatisch, wel onrustwekkend. Het denknet Midden en Einde Loopbaan van de K VIV bestudeert deze problematiek en reikt concrete ondersteunende maatregelen aan. Maar eerst is een mentaliteitswijziging bij zowel de werknemers, werkgevers als overheden nodig.

Uit een snelenquête van de K VIV, uitgevoerd in 2004, blijkt dat meer dan 10% van de ingenieurs tussen 50 en 55 werkloos is (gewoon werkloos of bruggepensioneerd); het cijfer loopt op tot 15% op 60 jaar om daarna af te nemen door vervroegde pensionering. Deze cijfers zijn een belangrijk signaal: hooggeschoolden delen evengoed in de klappen, zelfs als het gaat om ingenieurs die toch goed in de arbeidsmarkt liggen (Persbericht Opvallende stijging jobaanbod ingenieurs, 31 maart 2005, www.kviv.be).

Een mentaliteitswijziging om uit de impasse te raken is noodzakelijk. Uit een aantal vertrouwelijke gesprekken met toonaangevende Vlaamse werkgevers stelt de K VIV vast dat het bedrijfsleven niet echt staat te trappelen om oudere werknemers in dienst te nemen. "Te duur, geen flexibiliteit meer, passen niet in het jong en dynamisch imago van het bedrijf,...". Over het in dienst houden van ouderen is men genuanceerder: "Geen probleem indien ze nog toegevoegde waarde hebben, maar dikwijls zijn het de oudere werknemers zélf die vragen om vervroegd te stoppen."

Zijn oudere werknemers werkelijk te duur en wat kan men eraan doen? Oudere werknemers verdienen meer dan jongere. Vandaar dat in tal van studies geregeld wordt voorgesteld om lonen los te koppelen van anciënniteit en leeftijd en ze meer met competenties en toegevoegde waarde te verbinden. Voor hooggeschoolden is dit nu al zo: zij vallen immers buiten de baremieke looncategorieën en zijn op individuele onderhandelingen aangewezen. Dit wordt bevestigd in de K VIV-Salarisenquête van 2004.

Een drempel voor aanwerving is de hoge ontslagvergoeding. Opzegvergoedingen, b.v. onderhandeld o.b.v. de formule Claeys, houden niet alleen rekening met loon en anciënniteit, maar ook met de leeftijd van de werknemer die ontslagen wordt. En zolang de herintrede op de arbeidsmarkt voor ouderen zo precair is, blijft de werknemer vasthouden aan dit soort opzegvergoedingen.

Concrete ondersteunende maatregelen

Soepele, specifieke arbeidscontracten met een minimale opzeggingstermijn die voldoende sociale bescherming biedt om weer elders aan de slag te kunnen. De wet voorziet trouwens nu reeds voor 50.836EUR bruto per jaar, anno 2005) de mogelijkheid om bij indiensttreding de opzegtermijn overeen te komen, met een minimum van 3 maanden per beginnende 5 jaar anciënniteit. Een ander voorbeeld is het onbeperkt veralgemenen van het afsluiten van opeenvolgende contracten van bepaalde duur - zonder dat dit wordt opgevat als een contract van onbepaalde duur. En verder, een vereenvoudiging en versoepeling van de strakke regelgeving rond deeltijdse en interim-arbeid.

Deeltijdse arbeid toelaten, zowel voor bruggepensioneerden als gepensioneerden, zonder verlies van uitkeringen. Daarbij zou een maximum loonschijfgrens ingesteld moeten worden die voldoende interessant is om opnieuw aan de slag te gaan. Dit om de "inactiviteitcultuur" voor ouderen om te buigen naar een flexibele maatschappij gericht op het stimuleren van aangepaste arbeidsvormen en waar de toegevoegde waarde die ouderen kunnen aanbrengen wordt gewaardeerd.

Specifiek zelfstandig statuut om het starten op oudere leeftijd te vergemakkelijken. Vooral m.b.t. het pensioen rijzen er problemen want de tijd ontbreekt om dit aanvullend op te bouwen. Bedrijven doen nochtans meer en meer een kortstondig beroep op ouderen die de maturiteit hebben om zich heel vlug in te werken in een problematiek en sneller resultaten bereiken.

Sociale bijdragen afvlakken, want werknemers en werkgevers betalen te hoge sociale bijdragen. Samen is dit bijna 50% extra bovenop het loon. Hiervan gaat zelfs 16% naar de tak "pensioenen". Denkpistes zijn het heffen van sociale bijdragen op een begrensd loon of het doen dalen van het pensioenpercentage in de RSZ-bijdrage. Of waarom niet het stuk ten laste van de werkgever (8,86%) volledig weglaten?

Iedereen moet meewerken om de problematiek van vervroegde uitstoot te counteren. In de eerste plaats de ouderen zelf door hun meerwaarde voor de bedrijven op peil te houden. Maar ook de politieke bewindvoerders door het uitwerken van een aangepast en samenhangend wetgevend kader en het op gang brengen van een maatschappelijk sensibiliseringsproces. En ten slotte de werkgevers door de troeven van ouderen aan te wenden in nieuwe arbeidskansen.

Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging
Luk KENNIS
voorzitter denknet Midden en Einde Loopbaan

Meer weten?
Saskia Poppelier
Communicatieverantwoordelijke K VIV
saskia.poppelier@kviv.be
03-260 08 40
www.kviv.be

Over de K VIV:
De K VIV werd opgericht in 1928 en verdedigt de belangen van universitair ingenieurs. De vereniging telt ongeveer 11.000 individuele leden. In de loop der jaren is de K VIV uitgegroeid tot een stevig gestructureerde en steeds actievere vereniging die ook op Europees vlak een voortrekkersrol speelt. De K VIV is erkend als de Vlaamse vertegenwoordiger van bio- en burgerlijk ingenieurs. De werking steunt op de belangeloze inzet van een duizendtal leden die borg staan voor voortdurende vernieuwing, creativiteit en kwaliteit.

URL: http://www.kviv.be
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Ook ingenieurs steeds vroeger uit arbeidsproces1

Link to Press Release - NL