Persbericht van de Universiteit Utrecht
Utrechtse Wetenschapswinkels
2 mei 2005
Utrecht coördineert nieuw internationaal initiatief Science Shops
Gereedschapskist voor Wetenschapswinkels
Sinds de start van het internationale Science Shop netwerk Living Knowledge in 2003 zijn er in Europa vele nieuwe initiatieven gestart om wetenschapswinkels op te richten. Op 1 mei 2005 is binnen dit netwerk speciaal voor hen het project 'Training and Mentoring of Science Shops' (TRAMS) gestart. TRAMS moet een gereedschapskist opleveren waaruit nieuwe (maar ook bestaande) wetenschapswinkels trainingsmateriaal kunnen halen waarmee ze hun eigen organisatie kunnen professionaliseren of starten. TRAMS ontvangt een EU budget van ¤ 450.000 en loopt 3 jaar. Coördinatie is in handen van de Utrechtse Wetenschapswinkel Biologie, namens alle 7 Utrechtse wetenschapswinkels.
Naast de 'toolbox' wordt er een mentoringsprogramma opgezet om nieuwe wetenschapswinkels van praktisch advies op maat te kunnen voorzien. In het project nemen 18 organisaties deel uit 14 landen (Nederland, Duitsland, Roemenië, Denemarken, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Griekenland, IJsland, Estland, Letland, Turkije en België). De combinatie van acht ervaren wetenschapswinkels en tien nieuwkomers moet een garantie geven voor maatwerk en een juiste vulling van de gereedschapskist. In pilotprojectvorm zullen zij structurele diensten ontwikkelen voor het internationale Science Shop netwerk. Via het tijdschrift Living Knowledge en de website van het netwerk zal ruim aandacht besteed worden aan verspreiding van informatie en 'tools' die het project oplevert.
Europese Unie
Het project wordt gefinancierd vanuit het EU programma Science and Society van DG Research. Binnen dit programma is er toenemende belangstelling voor het concept wetenschapswinkel, als laagdrempelige intermediair tussen (kleinschalige) maatschappelijke organisaties en wetenschappelijke instellingen. Met TRAMS hoopt de EU de mogelijkheden voor deze specifieke vorm van interactieve wetenschapscommunicatie binnen Europa te stimuleren.
Voorbeeldfunctie Utrecht
De rol van de Utrechtse wetenschapswinkels in het project is wederom een erkenning van de voorbeeldfunctie en leidende positie die internationaal aan de Universiteit Utrecht wordt toegekend op het gebied van wetenschap en samenleving en de betekenis van wetenschapswinkels (Science Shops) daarin.
De Universiteit Utrecht fungeert als internationaal contactpunt en expertisecentrum voor wetenschapswinkels.
Meer informatie
Over TRAMS, projectcoördinator Caspar de Bok, (030) 253 5796, c.f.m.debok@bio.uu.nl
Over Living Knowledge, zie www.livingknowledge.org
Over het Samenwerkingsverband Utrechtse Wetenschapswinkels, zie www.uu.nl/wetenschapswinkels
De proposal summary page is te vinden bij het persbericht op www.uu.nl/nieuws.
Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl
Universiteit van Utrecht