Provincie Zuid-Holland

Het Groene Hart in TV-programma 'Mijn platteland'

Kijken naar het leven op het platteland

Presentatrice Madeleen Driessen (ook wel bekend als Frau Antje) gaat samen met diverse bekende Nederlanders kijken naar het leven op het platteland. Ze worden verrast door de natuur en de rustieke en romantische uitstraling van het buitenleven. Op zondag 1 mei van 13.15-13.45 uur (RTL5) gaat Madeleen samen met Saskia en Serge op bezoek in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de Krimpenerwaard. De uitzending vormt het slot van een tweeluik over het Groene Hart. Deel 1, over het gebied De Venen, wordt herhaald op Koninginnedag, zaterdag 30 april om 14.10.

Het oer-Hollandse landschap met weilanden, sloten, molens (Kinderdijk!), oude boerderijen en historische kernen vormt het decor voor aflevering vijf uit de 13-delige TV-serie 'Mijn platteland', waarin Madeleen Driessen met bekende Nederlanders steeds weer een andere plattelandsregio van Nederland bezoekt.

Gebied de WaardenHet gebied De Waarden valt in twee gebieden uiteen: het kleinschalige en nog grotendeels onaangetaste veenweidelandschap van de Krimpenerwaard en, aan de overkant van de rivier de Lek, het weidse landschap van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Serieus slootje springenIn de Krimpenerwaard wordt een bezoek gebracht aan de kersverse Polsstokvereniging in het pittoreske Vlist (www.pbholland.nl). Slootje springen, maar dan beoefend als zeer serieuze sport. Met onder andere steun vanuit het Europese Leader+-programma wordt hier een professionele wedstrijdschans gebouwd, die in 2007 het toneel zal vormen van de Nederlandse kampioenschappen.

Letterlijke strijd tegen het waterAan de andere kant van de Lek komen achtereenvolgens aan bod: het molencomplex Kinderdijk, dat tegenwoordig net als de piramides van Egypte op de UNESCO Werelderfgoed lijst prijkt (www.stichting-kinderdijk.nl). Een tocht per rondvaartboot laat de bezoeker de spreekwoordelijke strijd tegen het water bijna letterlijk ervaren. Inmiddels is in het historische Wisboomgemaal, eveneens met steun van het Leader+-programma, een bezoekerscentrum ingericht. Duurzame landbouw staat in De Waarden hoog in het vaandel. Teunis Jacob Slob, vervult op dit gebied al meer dan tien jaar een voortrekkersrol. Niet alleen door al jaren terug om te schakelen naar biologische veehouderij, maar ook als voorzitter van de agrarische natuurvereniging Den Hâneker (www.denhaneker.nl) , met 1000 leden, waarvan 700 burgers, de grootste van Nederland.

Stichting Boerderij en ErfCultuurhistorie is een ander mooi voorbeeld van de passie waarmee men werkt aan behoud van alles wat mooi en waardevol is in De Waarden. Dit is te merken aan de grote aantallen leden van de zeer actieve historische verenigingen. Onder de bezielende leiding van Piet den Hertogh van de Stichting Boerderij en Erf wordt door vele vrijwilligers hard gewerkt aan behoud en herstel van historische boerderijen (www.boerderijenerf.nl). Er wordt door Madeleen, Saskia en Serge een bezoek gebracht aan een authentieke vloedboerderij en vloedschuur.

Groene Hart deel 2 over De Waarden wordt herhaald op zaterdag 7 mei om 14.15.

LEADER+Het TV-programma 'Mijn platteland' wordt medegefinancierd door de stichting Vrienden van het Platteland en door LEADER+ De Weidse Veenweiden en De Waarden. LEADER+ is een Europees programma voor plattelandsvernieuwing, dat door de provincie Utrecht en Zuid-Holland wordt gecoördineerd.