Ingezonden persbericht
IVN Valkenburg aan de Geul
Kasteeltuin Oud-Valkenburg gaat weer open
Op zaterdag 30 april opent de kasteeltuin Oud-Valkenburg weer haar poorten. De tuin is tot en met zondag 2oktober dagelijks geopend van 10.30 uur tot 16.30 uur.
Kasteeltuin Oud-Valkenburg was ooit de tuin van het feeërieke kasteel Schaloen te Oud-Valkenburg. Nu kan de bezoeker er zien welke gewassen vroeger werden verbouwd in het Geuldal. Hij komt meer aan de weet over de groenten die onze voorouders aten en de kruiden die zij gebruikten voor spijs of kwaal.
Honderden planten zijn er te vinden, allen voorzien van naambordjes. Bij de tuin bevindt zich ook de eeuwenoude watermolen van het kasteel. Hier wordt een beeld geschetst van de werkzaamheden van de molenaar en van zijn gezinsleven in vroeger tijden.
De tuin wordt beheerd en opengesteld door vrijwilligers van de IVN-afdeling Valkenburg aan de Geul. Velen van hen zijn verknocht aan de tuin en weten bij praktisch elk plantje wel een mooi verhaal te vertellen. Zo staat er in de zomermaanden het boerenwormkruid volop in bloei. De plant is herkenbaar aan de gele knoopjes en daarom in trek in droogboeketten. Maar ze is ook licht giftig. Vroeger gebruikte men de olie in de plant als wormafdrijvend middel. Men moest er echter zeer voorzichtig mee omgaan, want een dosis van 15 tot 30 gram kon reeds dodelijk zijn. Er wordt beweerd dat koeien die van het kruid eten onaangenaam smakende melk produceren.
Naast wilde planten zijn er in tuin ook veel oude cultuurgewassen te zien. Zo is de kardoen een vergeten groente, nauw verwant aan de artisjok. Maar niet alleen de bloemhoofdjes van deze plant zijn eetbaar, maar ook de vlezige ribben van de bladeren. De huttentut werd vroeger verbouwd vanwege de olie, maar aangezien deze gauw ranzig kon worden was ze niet lang in trek. De kaardenbol werd gebruikt om het wol te ontwarren voordat het werd gesponnen. De plant had namelijk een bloem, die aan een kam doet denken. In de volksmond werd de plant ook wel aangeduid als heksenkam, omdat men dacht dat heksen de bloem als kam gebruikten. Meekrap was een verfplant, waarmee de wol van een rode kleur kon worden voorzien.
Honderden verhalen kan men hier aanhoren, de een noch fraaier dan de ander. Maar men kan ook genieten van de poel, waarin allerlei diertjes leven. Libellenlarven, salamanders, kikkers, bloedzuigers en allerlei insecten krioelen er rond. Wie op de knieën gaat valt van de ene verbazing in de andere. Er is een bijenstal waar men meer te weten komt over het leven van de bijen. Aan de achterzijde van de molen bevindt zich een kruidentuin met veel geneeskrachtige en keukenkruiden.
In totaal zijn er tachtig vrijwilligers werkzaam in de tuin. Niet alleen in de zomermaanden, maar het gehele jaar door zijn zij bezig. Afgelopen winter is er gewerkt aan de renovatie van de toilettengroep in de molen en men is bezig met de realisatie van een nieuw entreegebouw. Men weet zich van steun voorzien van een grotye groep particuliere donateurs en diverse sponsoren, waaronder de Rabobank, de vereniging Natuurbehoud Schin op Geul en de gemeente Valkenburg aan de Geul. Voor deze groep wil men in mei een speciale donateursdag organiseren.
De kasteeltuin Oud-Valkenburg ligt aan de oprijlaan naar kasteel Schaloen te Oud-Valkenburg en is dagelijks geopend van 10.30 uur tot 16.30 uur. Entree bedraagt drie Euro voor volwassenen en één Euro voor kinderen tot en met twaalf jaar. In de prijs zit een fraaie brochure inbegrepen en voor kinderen is er een gratis speurtocht. Groepen kunnen onder leiding van een gids een rondleiding aanvragen bij mevrouw M. Maessen-Brouwers, tel. 043-6013312. Wie meer wil weten over vrijwilligerswerk in de tuin of de vereniging als donateur wil steunen kan zich melden bij Servé Roebroek, tel. 043-4591561.
---
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht