Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 139

datum: 29 april 2005

EMBARGO TOT 30 APRIL 2005, 10.30 UUR

Achttien kinderen krijgen lintje van burgemeester

Op Koninginnedag heeft burgemeester A. van Vliet-Kuiper achttien Kinderlintjes uitgereikt aan Amersfoortse kinderen. De lintjes zijn een blijk van waardering voor goede prestaties die de kinderen hebben geleverd. Op deze manier wil de gemeente andere kinderen te stimuleren om, op welke manier dan ook, iets te betekenen voor een ander. De uitreiking vond plaats op 30 april, van 9.00 uur tot 10.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis.

Middels de verspreiding van posters en flyers, uitzendingen op de Amersfoortse radio en televisie en oproepen in de krant, heeft de gemeente in de periode van 1 maart tot 8 april iedereen opgeroepen om basisschoolkinderen aan te melden voor een lintje. Aanmelden kon vanwege langdurige hulpvaardigheid of juist een éénmalige bijzondere prestatie.

Jury en selectie
In totaal zijn 27 aanmeldingen binnengekomen, waaronder enkele aanmeldingen van groepjes kinderen. Op donderdag 14 april heeft de jury de aanmeldingen beoordeeld. Deze jury, onder voorzitterschap van de burgemeester, bestond uit het jongste gemeenteraadslid van de PvdA, Ramon Smits Alvarez, de districtchef van de politie, Jannine van den Berg, de directeur van Scholen in de Kunst, Arie Keijzer en Martien de Wilde, lerares op een basisschool en moeder van vier kinderen. De jury selecteerde twaalf aanmeldingen voor een lintje, elf individuele kinderen en één groepje van zeven kinderen. Deze kinderen hebben zich op uiteenlopende, bijzondere wijze ingezet voor een ander.

Uitreiking
Tijdens de uitreiking op Koninginnedag mochten de geselecteerde kinderen één voor één plaats nemen op een prachtige 'troon'. Deze troon is een product van cliënten van Amerpoort Asvz, organisatie voor dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. Medewerkers van Arbeidscentrum De Wissel maakten de stoel en medewerkers van Hof12Cadeauwinkel beschilderden hem.

De kinderen werden toegesproken door de burgemeester en kregen vervolgens een prachtig lint omgehangen. Het lint bestond uit een rood-wit-blauwe sjerp met daarop een pushpin in de vorm van een oranje kroontje met het opschrift 'Jonge helden'. Daarnaast kregen de kinderen een oorkonde en een leuke prijs.

Jonge helden
De volgende kinderen ontvingen een kinderlintje uit handen van de burgemeester:

Luke de Vreeden, 5 jaar
Luke ontving een lintje vanwege hulp aan kinderen die het niet altijd even makkelijk hebben. Tot de kerst 2004 zat Luke met zijn tweelingbroertje Kevin op dezelfde school. Kevin moest helaas overstappen naar een andere school. Luke was altijd zeer behulpzaam en hield zijn broertje goed in de gaten. Nu zijn broertje naar een andere school is, is Luke de persoonlijke hulp van Hugo, een jongetje in zijn klas die lichamelijke beperkingen heeft. Luke staat altijd paraat om Hugo met alles te helpen. Toen Hugo zijn been gebroken had, was Luke zijn grote steun en toeverlaat!

Thomas van Wiefferen, 6 jaar (helaas verhinderd op de uitreiking vanwege vakantie) Thomas staat altijd klaar voor anderen in de buurt, jong en oud. 's Winters veegt hij stoepen schoon, zodat ouderen niet uitglijden. In de herfst komt hij met de bladblazer tuinen van de buren schoonmaken en bij de oudere mensen in de buurt komt hij spontaan onkruid wieden en de straat vegen. Thomas neemt altijd zelf initiatief voor deze goede daden en wil er nooit iets voor terug hebben. Hij helpt op deze manier zijn buren en draagt tegelijkertijd bij aan een keurig uitziende straat in de stad.

Ruthger Velthuizen, 7 jaar
Rutgher kreeg een lintje omdat hij snel en kordaat optrad in een gevaarlijke situatie. Rutgher was bij zijn opa en oma in Baarn. Achter het huis van zijn opa en oma is een gracht. Toen Rutgher met zijn zusje en nichtje bij de gracht speelde, viel zijn nichtje in de het water. Hij greep het meisje bij haar arm en probeerde haar eruit te trekken. Zij schuurde daarbij langs de rand en huilde verschrikkelijk. Rutgher vond dat erg, maar heeft het meisje uiteindelijk uit het water weten te sjorren. Rutghers nichtje is 5 jaar, dus het was voor een jongen van 7 jaar een behoorlijk zware last. Eenmaal op de kant rende het nichtje snel terug naar oma. Rutgher was erg geschrokken, maar heeft goed gehandeld!

Anneleen Broers, 7 jaar
Anneleen helpt al jarenlang vol toewijding haar autistische broertje. Zij is voor hem de poort naar de buitenwereld. Ze leert hem hoe je moet omgaan met buurkinderen, hoe je met anderen kunt voetballen en helpt en beschermt hem op school. Ze heeft eindeloos geduld met haar broertje. Ook wanneer hij bijvoorbeeld haar met zorg gebouwde toren omgooit, helpt ze hem even later om zelf ook zo'n mooie toren te bouwen. Ondanks dat hij haar soms pijn doet of dingen van haar stuk maakt, blijft Anneleen van haar broertje houden. Zij staat vaak in zijn schaduw wanneer hij alle aandacht opeist, maar blijft zijn grote steun en toeverlaat.

Joris Willemszoon Borra, 9 jaar
Joris heeft een jongetje gered die door het ijs gezakt was van de beek achter zijn huis. Vorig jaar was Joris met een vriendje aan het fietsen, toen ze zagen dat een jongetje door het ijs zakte. Joris heeft het jongetje toen bij zijn armen vastgehouden, tot er hulp kwam om hem uit het water te halen. Zijn vriendje fietste ondertussen naar het huis van Joris' ouders om hen te waarschuwen. Toen er hulp kwam hebben ze de jongen uit het water weten te halen. Joris kreeg een lintje vanwege zijn goede optreden, zonder zijn hulp had deze situatie heel anders af kunnen lopen.

Norman Jade Marchena, 10 jaar
Jade heeft een verstandelijk gehandicapte tante. Deze tante, de zus van zijn moeder, is 39 jaar maar heeft het verstand van een 8-jarige. Jade's moeder werkt fulltime en zorgt daarnaast voor haar zus. Jade neemt de zorg voor zijn tante over, wanner zijn moeder werkt. Wanneer Jade's tante terugkomt van haar dagbesteding zorgt Jade voor haar tot zijn moeder thuis komt. Hij helpt haar met alles. Jade zorgt aan tafel dat zijn tante netjes kan eten en wanneer zij morst ruimt hij het meteen op. Als Jade's moeder op zaterdag moet werken, zorgt hij ook voor zijn tante. Hij bakt dan bijvoorbeeld een eitje voor haar. Een hele verantwoordelijkheid voor een jongen van tien, die op deze manier niet alleen zijn tante, maar ook zijn moeder ondersteunt.

Michael Zwart, 10 jaar
Michael is een echte dierenvriend. Al sinds zijn 4e jaar laat hij, samen met de overbuurman, door weer en wind de hond uit. Deze hond, Jet, durfde niet van trappen af. Michael heeft net zolang met haar geoefend tot de hond het wel durfde. Ook de hond van zijn tante heeft hij met veel geduld, inzicht en tactiek van een angst afgeholpen. Michael is ook begaan met mensen. Dit jaar loopt hij voor het derde jaar de collecte voor de Stichting Brandwonden. Door zijn charmante zegje aan de deuren heeft hij met zijn moeder tot nu toe altijd het hoogste bedrag opgehaald van alle collectanten in Kattenbroek. Vanwege zijn hulp aan mens én dier, ontving Michael een lintje.

Jasper Carlier, 10 jaar
Toen Jasper op een ochtend naar school fietste, zag hij een oma die met haar fiets was gevallen. Deze oma was op weg naar de basisschool om haar kleindochter weg te brengen. Tot Jaspers verbazing was er niemand die stopte en afstapte om de vrouw te helpen. Daarom is Jasper gestopt en heeft hij de oma overeind geholpen. Daarna belde hij zijn moeder. Samen hebben ze de kleindochter naar school gebracht en hulp geregeld voor de gevallen vrouw. Zij bleek haar pols gebroken te hebben. Jaspers goede prestatie is een voorbeeld voor anderen.

Jimmy al-Qadumi, 12 jaar
Jimmy ontving een lintje omdat hij al jaren lang ieder week in zijn vrije tijd zijn oma helpt. Jimmy's oma is invalide. Zij kan zelf niet meer alles, daarom gaat Jimmy iedere woensdagmiddag naar zijn oma toe om te helpen. Een greep uit de klusjes die hij zoal uitvoert: de vaat wassen, aardappels uit de kelder halen, de verwarmingsbakken bijvullen. Op zaterdag komt Jimmy altijd gezellig bij oma een gebakken eitje eten, ook dan houdt hij haar gezelschap.

Linda van der Louw, 12 jaar
Linda doet veel om haar ouders te helpen. Ze doet veel klusjes voor haar moeder, die slecht ter been is. Linda's vader is blind. Speciaal voor hem heeft ze geleerd braille te typen. Toen haar vader opgenomen werd, stuurde ze hem kaartjes in braille en zocht hem iedere dag op. Bovendien zorgde ze in die periode voor haar vaders blindengeleidehond. Linda zet zich ook in voor de natuur. Ze doet mee met veel acties van het WNF en helpt dieren in nood. Ook hielp Linda een mevrouw die met de fiets was gevallen. Linda is sociaal en maakt het graag gezellig voor iedereen om haar heen, waardoor ze zichzelf nogal eens vergeet. Vanwege haar toewijding aan zoveel mensen en daarnaast nog haar hulp aan de natuur, kreeg Linda een lintje omgehangen.

De Wijkleerlingenraad van de Raadhoven
Wakil Salamzada, Willemijn Vos, Jelle Marqueni, Dorith Westerlaken, Gilda Flamand, Martijn Mess en Eke Adriaans vormen de wijkleerlingenraad van de Raadhoven. Zij vertegenwoordigen daarin hun basisscholen De Drieslag, De Weesboom en De Wingerd. De wijkleerlingenraad heeft initiatief genomen om een plan op te stellen voor een voetbalveldje bij gymzaal Raadhoven. Zij hebben daarvoor van alles ondernomen: ze zijn op pad gegaan om geld te vragen voor het buurtbudget, ze hebben de gemeente om toestemming gevraagd, ze hebben een buurtonderzoek gehouden en waren aanwezig bij een inloopspreekuur voor verdere vragen. Hun vasthoudendheid en doorzettingsvermogen is beloond, want omstreeks eind mei wordt het voetbalveldje gerealiseerd. Het veldje is bedoeld voor de kinderen van hun basisscholen en alle buurtkinderen. Willemijn, Jelle, Dorith, Gilda, Martijn en Eke ontvingen een lintje vanwege het brede maatschappelijke karakter van hun actie.

Mariëlle Lagerwerf, 13 jaar
Mariëlle ontving een lintje omdat zij, naast haar hulpvaardigheid op school en aan haar ouders, iedere zaterdag vrijwilligerswerk doet in een zorginstelling. Elke week blijft Mariëlle na schooltijd een middag op school om haar juffrouw te helpen met nakijken, tekeningen ophangen, het bord schoonmaken of boeken opruimen. Sinds januari van dit jaar helpt Mariëlle als vrijwilligster in Verzorgingscentrum de Amerhorst. Zij werkt daar iedere zaterdagochtend op een afdeling waar dementerende ouderen verblijven. Ze doet daar allerlei klusjes die voor handen zijn, zoals koffie schenken en spelletjes doen met de bewoners. Tot slot helpt Mariëlle ook haar ouders met het kosterswerk dat zij doen voor de kerk.

Vervolg
Na de uitreiking van de Kinderlintjes evalueert de gemeente het project om te bepalen of dit een vervolg gaat krijgen. Het project vraagt van de gemeente veel mensuren. Bovendien moet de gemeente er budget voor vrijmaken. Daar staat tegenover dat het project Kinderlintjes veel positieve reacties kreeg en volop in de media-aandacht stond.

EMBARGO TOT 30 APRIL 2005, 10.30 UUR

Informatie: Henriëtte Loogman of Lidwien Meeder, telefoon 033 469 44 40 of e-mail l.meeder@amersfoort.nl.


---- --