Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Zes historische personages tot leven gewekt

Achterhoekse Stadswandelingen met een historische stadsgids

ACHTERHOEK Je komt op verhaal in de Achterhoek& Vanaf de meivakantie kan deze uitspraak letterlijk worden genomen. Want in zes historische steden in de Achterhoek nemen legendarische personen bezoekers mee terug naar het verleden. Zij leiden de wandelaar rond en vertellen hun eigen verhaal, dat zich vroeger daar heeft afgespeeld. Een verhaal van de huisvrouw van Rembrandt, stedendwinger Frederik Hendrik en van de laatste heks van ons land. Maar ook een 19e-eeuwse handelsvrouw, een stadstrompetter en de stadsomroeper vertellen hun verhaal. Tegelijkertijd maakt de bezoeker kennis met alle bijzondere straatjes, hofjes en bijzondere gebouwen van de historische stadjes. De unieke verhaalwandelingen vinden plaats op vastgestelde dagen in de meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie. Een initiatief dat vorig jaar werd geïntroduceerd en dankzij groot succes in 2005 wordt voortgezet.

Hendrickje Stoffels, levenspartner van Rembrandt

In boekenstad Bredevoort wordt de bezoeker rondgeleid door Hendrickje Stoffels, de levensgezellin van Rembrandt. Zij trad ooit als huishoudster in dienst van de beroemde schilder, maar wist door haar frisse schoonheid zijn liefde te winnen. Zij was niet alleen de bron van inspiratie voor tal van wereldberoemde portretten, maar zorgde ook voor orde en regelmaat in zijn chaotische bestaan. Tijdens de wandeling door Bredevoort wordt getoond waar Hendrickje heeft geleefd en welke invloed plaatselijke rampen (zoals de ontploffing van het kruitmagazijn van het kasteel in 1646) op haar leven hebben gehad.

De laatste heks van Nederland

Als ze blijft drijven neemt het reine water haar niet op als duivelsbondgenoot. Zinkt ze dan is de kans groot, dat ze verdrinkt, maar is ze van alle blaam gezuiverd. Zo was de mening over verdachte vrouwen in 1605. De laatste van hekserij verdachte vrouw van ons land, Mechteld ten Ham, onderging dit lot. Zij werd beschuldigd van ziektes en sterfgevallen en werd veroordeeld tot de waterproef. Toen zij bleef drijven was de conclusie duidelijk: ze was een heks. Ze overleed op de brandstapel. Tijdens de wandeling door s-Heerenberg krijgt de bezoeker haar verhaal te horen en worden de bijzondere plekken getoond.

Stedendwinger Frederik Hendrik

De zoon van Willem van Oranje en Louise de Coligny was aan het eind van de 17e eeuw opperbevelhebber van het leger van Oranje. Door zijn successen werd hij wel stedendwinger genoemd. Hij gaf namelijk voorrang aan het belegeren van steden boven de vernietiging van een vijandelijk leger. Ook Groenlo, toen nog Grol genoemd en in Spaanse handen, werd in 1627 belegerd. Na een belegering van een maand kon de vesting worden ingenomen. Een van de tastbare herinneringen uit die tijd is het kanon, dat op een van de stadswallen is geplaatst. De moderne Grolse stadsgids kruipt in de huid van Frederik Hendrik.

Een handelsvrouw die van wanten weet

De stad Doesburg heeft een roemrijk verleden. Niet alleen stammend uit de Hanzetijd, maar ook in de 19e eeuw had de stad internationale betrekkingen. Twee handelsvrouwen, Charlotte Colenbrander en haar tweelingzus, bestierden een winkel in koloniale waren en onderhielden betrekkingen met Zuid Afrika. Tijdens de stadswandeling tonen zij de moderne bezoeker hoe het reilen en zeilen van een 19e-eeuwse stad in zijn werk ging.

Het paard van Troje

Dit oude verhaal van Grieken en Trojanen kreeg in 1590 een eigen Lochemse invulling. De beroemde strijdlist werd door de Spanjaarden uitgevoerd, maar het Trojaanse paard werd vervangen door een hooiwagen. Spanjaarden hadden zich hierin verstopt. Helaas werkte het niet, want een oplettende poortwachter plukte wat hooi van de wagen en ontdekte de vijand. Stadsomroeper Klepper Derk vertelt de moderne bezoeker dit verhaal en laat tegelijkertijd de mooiste plekken van Lochem zien.

De stadstrompetter en de uitkijktoren

In 1444 startte de bouw van een nieuwe vestingpoort van de welvarende Hanzestad Zutphen. De poort werd versierd met een toren en bood woonruimte aan de stadstrompetter die niet alleen stadsmuzikant was, maar tegelijk uitkijkpost. Hij waarschuwde de burgers voor oprukkende vijanden. Thonis Drogenap was in zijn tijd een aansprekend figuur en kende de zestiende-eeuwse stad opzijn duimpje. Zijn moderne alter ego laat dat ook nu nog graag aan de stadsbezoeker zien.

Wanneer zijn de wandelingen?

De Achterhoekse historische stadswandelingen vinden plaats op gezette dagen en tijdstippen in de meivakantie (30 april t/m 8 mei 2005), zomervakantie (2 juli t/m 4 september 2005) en herfstvakantie (15 t/m 30 oktober 2005). Het minimum aantal deelnemers voor de wandelingen is vijf. Groepen vanaf 20 personen kunnen de wandelingen ook op andere dagen en tijdstippen meemaken. Een informatiefolder met daarin de dagen en tijdstippen van de rondleidingen en met de gegevens voor reserveringen en informatie, is gratis verkrijgbaar bij de VVV s in de Achterhoek en via het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, tel. 0900 269 28 88 of
www.vvvachterhoek.nl

Initiatief

Het project Achterhoekse historische stadswandelingen is een initiatief van het Achterhoeks Bureau voor Toerisme in samenwerking met lokale de VVV s in Groenlo, Lochem, Doesburg en Zutphen, Kasteel Huis Bergh en Bredevoort Boekenstad. Daarnaast zijn vele enthousiaste gidsen betrokken. De introductie van het project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Europese Gemeenschap en de Provincie Gelderland.

# # # # # E I N D E P E R S B E R I C H T # # # # #

Noot voor de redactie/