Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Gemeentelijke belastingen - Parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over over de stijging van gemeentelijke grafkosten

Antwoorden op kamervragen over over de stijging van gemeentelijke grafkosten

29 april 2005

Vragen van de leden Externe link Ten Hoopen en Externe link De Pater-van der Meer (beiden CDA) aan de ministers van Economische Zaken en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de stijging van gemeentelijke grafkosten.
---


1. Vraag Kent u het onderzoek van Monuta Uitvaartzorg en- verzekeringen waaruit blijkt dat de gemeentelijke grafkosten in 2005 met gemiddeld 15% gestegen zijn? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Bent u op de hoogte van het feit dat gemeenten inkomsten uit begrafenissen in de algemene middelen storten? Deelt u de analyse dat sommige gemeentes hierdoor op een later moment onvoldoende middelen hebben om het onderhoud van begraafplaatsen e.d. te bekostigen, wat ertoe heeft geleid dat zij in 2004 en 2005 hogere kosten in rekening brachten?


2. Antwoord De lijkbezorgingsrechten worden geheven voor de bekostiging van een individuele wederprestatie door de gemeente. Deze rechten zijn in een verordening vervat. Op grond van de Gemeentewet mogen de geraamde baten van de in rekening gebrachte rechten niet meer bedragen dan de geraamde lasten ter zake. Deze toets van kostendekkendheid wordt toegepast op het niveau van de verordening en niet op individueel productniveau. Dit houdt in dat een gemeente rechten voor een dienst boven de kostprijs mag stellen, maar dat andere rechten in dezelfde verordening dan onder de kostprijs moeten worden vastgesteld. Het is niet de bedoeling dat de opbrengsten worden aangewend voor de algemene middelen. De opmerking dat gemeenten te weinig middelen hebben om de begraafplaats te bekostigen, vind ik een onjuiste benadering. Zij gaat ervan uit dat er een systeem van gesloten exploitatie van toepassing zou zijn. Er zijn gemeenten die zo'n model toepassen, maar dat is een eigen keuze. Gemeenten stellen in hun jaarlijkse begrotingsronden beleidsprioriteiten en koppelen daar middelen aan. Daarbij zullen ze de afweging maken in welke mate ze burgers daaraan via heffingen laten bijdragen. Hierbij kunnen ze tot de conclusie komen dat de tarieven op begraafplaatsen moeten stijgen om bij te dragen aan een grotere dekking van kostendekkendheid van de begraafplaatsen. Gemeenten kunnen ook besluiten om gemaakte kosten uit de algemene middelen te bekostigen.


3. Vraag Herinnert u uw antwoord op eerdere schriftelijke vragen dat gemeenten de kosten verhogen omdat zij streven naar `een hogere mate van kostendekking zonder winstoogmerk'? 2) Acht u het wenselijk, dat aangegeven wordt welke kostensoorten voor toerekening in aanmerking komen?

3. Antwoord
Dat antwoord herinner ik mij. Ik heb indertijd aangegeven dat de randvoorwaarde "kostendekking zonder winstoogmerk" is. Het is aan gemeenten om te bepalen welke tarieven waarvoor gehanteerd worden. Dit valt binnen de gemeentelijke autonomie.


4. Vraag Bent u bereid om in overleg te treden met de Vereniging Nederlandse Gemeenten om te bevorderen dat gemeenten begrafeniskosten in een apart fonds storten, zodat deze inkomsten niet voor andere doeleinden aangewend worden?


4. Antwoord Zoals bovenstaand vermeld mogen gemeenten op verordeningsniveau zelf bepalen hoe zij omgaan met de begrafenisrechten zolang dit past binnen de Gemeentewet. Overleg tussen mij en de VNG ligt daarom niet in de rede.
Ter illustratie wil ik erop wijzen dat enkele jaren geleden de Werkgroep begraafplaatsen en crematoria van de Vereniging Stadswerk Nederland in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de brochure "Kostendekkend begraven" naar gemeenten heeft gestuurd. Deze vormt een handreiking voor gemeenten hoe om te gaan met de exploitatie van begraafplaatsen. In die brochure kwam onder andere de door u bepleite fondsvorming ter sprake. Wellicht kunnen de vragenstellers hun zaak via de lokale afdelingen van hun partijen aan de orde stellen.


1) Zie Externe link http://www.uitvaartplein.com/monuta/comasy/cmsmonba.nsf en Algemeen Dagblad van 11 april jl., `Prijsstijgingen tot `450 procent, CDA eist onderzoek'

2) Aanhangsel-Handelingen nr. 514, vergaderjaar 2004-2005