Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van vrijdag 29 april 2005

Lintjesdag in de Gemeente Meerssen

Op vrijdag 29 april 2005 heeft burgemeester drs Ger Kockelkorn in het kader van Lintjesdag Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan:

De heer J.G. (Nique) Jacobs uit Ulestraten
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Overzicht verdiensten:

* 50 jaar organist St. Catharinakerk Ulestraten (sedert 1955)
* van 1996 tot heden (9 jaar) organist H. Monolphus & Gondolphus te Berg en Terblijt

* 46 jaar bestuurslid (waarvan 30 jaar secretaris/penningmeester) Bibliotheek Ulestraten

- bestuurslid sinds 1959

- van 1975 tot heden: secretaris/penningmeester

Als jongen volgde Nique Jacobs (64) uit Ulestraten jarenlang pianoles. Toen het klassieke harmonium vervangen werd door een eigentijds orgel, vroeg zijn vader - die behalve koster en organist tevens dirigent was
- of hij voortaan de taak van organist op zich wilde nemen. De eerste keer dat Nique de Heilige Mis van de Ulestratense Sint Catharinakerk met zijn orgelspel opluisterde, was met Pasen. Nog geen twee maanden later speelde de toen 14-jarige bij gelegenheid van de Sacramentsprocessie in de overvolle Basiliek van Meerssen. Sindsdien - dus sedert een halve eeuw - luistert hij de kerkmissen op.

Rode draad. Muziek is en blijft de rode draad in Nique Jacobs leven. Na de middelbare school bezocht hij twee jaar het conservatorium. Tijdens zijn militaire dienst speelde hij bij de befaamde Limburgse Jagers als saxofonist. Vervolgens ging hij bij DSM aan de slag als chemisch analist. Na verloop van vijf jaar DSM trad hij in dienst bij de KNP (het huidige Sappi). Hier was hij tot aan zijn prepensioen - dus zo'n 35 jaar - werkzaam op de afdeling Research en Development. Zijn grote liefde, de muziek, heeft hij echter nooit losgelaten. Gedurende al deze tijd is hij de Nederlandstalige kerkdiensten met zijn orgelmuziek blijven opluisteren, terwijl zijn vader speelde tijdens Gregoriaanse kerkdiensten en begrafenissen en bruiloften. Toen zijn vader in 1982 op 90-jarige leeftijd overleed, nam Nique Jacobs beide taken op zich. Rond deze tijd schreef en componeerde hij ook de 'Limburgse Mès' (vierstemmige dialectmis). Door het succes daarvan groeide het Catharinakoor tot ongeveer 60 personen en werd vele malen opgetreden in heel Limburg. Tijdens deze succesperiode was de decorandus tevens (ca. 15 jaar) secretaris van het Catharinakoor. Bij dit alles is Nique Jacobs bijna een halve eeuw bestuurslid en alweer 30 jaar secretaris/penningmeester van de Bibliotheek Ulestraten. Broer Harrie vervult de functie van voorzitter.


---

Mevrouw M.H.R. (Rosie) Beltgens-Ghijsen uit Meerssen Lid in de Orde van Oranje Nassau

Overzicht verdiensten:

- Bestuurslid hoofdbestuur Limburg van Zij Actief (sedert 7 jaar)
- Voorzitster Zij Actief afdeling Meerssen (sinds 1990)
- Zitting in personeelscomité (aanstelling personeel) secretariaat LLTB te Roermond

Rosie Beltgens (61) en het woord 'actief' zijn synoniem aan elkaar! Deze uiterst actieve dame verricht niet alleen vele werkzaamheden thuis, waaronder de exploitatie van een fruitbedrijf en een klein cateringbedrijf, maar is tevens voorzitter van de Zuid-Oost Kring van Zij Actief (voorheen Limburgse Vrouwenbeweging).

Daarnaast verzorgt Rosie Beltgens de organisatie van de poetsploeg van de Basiliek van Meerssen, waaraan ze sinds 20 jaar tevens actief deelneemt. Ook runt ze het sportclubje van de poetsclub, dat zo'n vijf jaar geleden door het vertrek van de toenmalige trainer ten onder dreigde te gaan. Rosie Beltgens liet dat niet op zich zitten: of ze niet al genoeg te doen heeft, neemt zij sindsdien ook het leiderschap/trainerschap van het sportclubje op zich. In de winter huurt zij daarvoor een zaaltje; in de zomermaanden bespaart zij de huurkosten door het uitzetten van wandeltochten en openluchtgymnastiek.

Eenmaal in de twee jaar organiseert Zij Actief een reis voor de leden. Ook hieraan draagt de decoranda haar steentje bij. Enkele van de bestemmingen tot nog toe zijn Londen, Lourdes en Ierland. Het verre St. Petersburg staat nu op het programma. Met Zij Actief organiseert mevrouw Beltgens ook regelmatig de "Dag van alleengaanden". Verder doet Zij Actief aan politieke scholing. De organisatie van een bezoek van politici, zoals Camiel Urlings en Maria Oomen, heeft Rosie Beltgens op zich genomen. Ook op euregionaal gebied is er een bezoek door haar georganiseerd in Brussel.

Als voorzitster van Zij Actief Kring Zuid-Oost organiseert Rosie Beltgens allerlei activiteiten, waaronder bloemschikken en handwerken. Een bijzonder project is de inzameling van geld en leermiddelen voor Nicaragua. Hiermee heeft de Kring Zuid-Oost zelfs een landelijke prijs
- de Vrijwilligers Stimulatie prijs - in de wacht gesleept. In het kader van dit project heeft Rosie Beltgens vijf vrouwen uit Nicaragua een weekje te logeren gehad om hen wegwijs te maken in het fruitbedrijf. In een dorpje in Nicaragua is nu een coöperatie opgericht waar via het project een klein veebedrijfje, meelproductie en een fruitbedrijfje zijn opgestart.

De Kring Zuid-Oost organiseert in Meerssen en voor de regio elk jaar een zeer actieve Nationale Vrouwendag op 8 maart. In 2004 heeft L1 een reportage over dit onderwerp gemaakt, die door de landelijke TV is overgenomen.

Tijdens alle bijeenkomsten van de Afdeling Meerssen zorgt zij voor eigengemaakt gebak.


---

De heer H.H.J.J. ( Henk) Hausoul uit Meerssen
Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Overzicht verdiensten:

- 1980 medeoprichter Gehandicapten Organisatie Meerssen (Stichting GOM)

- Sinds 1991 voorzitter GOM

- Sinds 1994 mede-initiatiefnemer en deelnemer aan Regionaal Overleg Gehandicaptenplatforms (ROG)

- Sinds 2002 voorzitter (nieuwe service-) Bibliotheek Meerssen.

Henk Hausoul (44) is werkzaam bij Ankerpoort NV te Maastricht (manager cluster Hoge Temperaturen). Zijn werkgebied omvat vooral de verkoop in Duitsland en de Benelux van uiteenlopende mineralen, en met name toepassingen in de keramische industrie.

Stichting GOM. In 1980 was hij medeoprichter van de Gehandicapten Organisatie Meerssen, waarvan hij sedert 1991 de voorzittershamer hanteert. Naast formele belangenbehartiger van mensen met een functiebeperking in de gemeente Meerssen, fungeert deze organisatie tevens als Cliëntenraad Wet Voorzieningen Gehandicapten. Daarnaast voorziet de Stichting GOM de raadscommissie Breed Welzijn gevraagd en ongevraagd van advies. Aanleiding voor de oprichting van GOM was de hinder, die een zwaar gehandicapt lid van Vriendenclub De Leevemeekers ondervond toen men samen een plaatselijk café wilde bezoeken. Ook andere openbare gebouwen en gelegenheden werden kritisch bekeken; veel bleken evenmin toegankelijk voor gehandicapte mensen. Om bij de gemeente formeel als rechtspersoon te kunnen optreden, werd een stichting opgericht. Omdat Henk Hausoul toen pas 19 jaar was (toen was de meerderjarigheidsdrempel nog 21 jaar), werd vader Jef Hausoul voorzitter. De toen opgerichte stichting bleek een voorbeeldfunctie te vervullen voor omringende gemeenten: ook hier ontstonden platforms voor gehandicapten. Het Regionaal Overleg Gehandicaptenplatforms (ROG) kwam tot stand. Thans is de vervoersproblematiek van gehandicapten een centraal punt van bespreking.

Henk Hausoul is een bijzonder actief, maar vooral betrokken bestuurslid. Hij is medeorganisator van allerlei activiteiten (ontmoetingsplaats), inventariseert wensen en verlangens en richt zich voornamelijk op het toegankelijk maken van gebouwen. Bij dit alles staat hij altijd klaar om mensen persoonlijk steun te bieden. Toen zijn vader in 1991 plotseling overleed, was het vanzelfsprekend dat Henk Hausoul het voorzitterschap van de Stichting GOM op zich nam. Sindsdien vervult hij deze functie met grote inzet en bewondering van velen. Om zijn standpunten op gedegen wijze naar voren te kunnen brengen, houdt hij zijn kennis van wet- en regelgeving op een hoog peil.

Openbare Bibliotheek Meerssen. In oktober 2001 treedt een praktisch geheel nieuw bestuur aan onder de leiding van voorzitter Henk Hausoul. Het nieuwe bestuur moet vooral invulling geven aan de opzet van een nieuwe service-bibliotheek, waarin de mediatheek van het Stella Maris College wordt opgenomen. De gemeente Meerssen beschikt nu over een bibliotheekorganisatie, die wederom voor alle heuvellandgemeenten toonaangevend is. Binnen het traject heeft Henk Hausoul vooral aandacht besteed aan teamvorming en goede sfeer.

In 2003/2004 werd hij gekozen tot Prins Henk van CV De Aanhawwersj.


---

De heer H.J. (Hendrik Jan) Schornagel uit Bunde Lid in de Orde van Oranje Nassau

Overzicht verdiensten:

* 1987-1994: coach meisjesteam Hockey Vereniging Meerssen (HVM)
* 1987 tot heden: coach damesteam

* 1989-1998 bestuurslid HVM

* 1991-1998 voorzitter HVM

* 1991-1998 redactielid/vormgever clubblad / lid commissie PR & Communicatie

* 15 jaar bestuurslid Stichting Oranje Comité Bunde
- 1989-1997: penningmeester

- 1997-2003: voorzitter

* 5 jaar lid Oudercomité basisschool Franciscus
- 1985-1989: vice-voorzitter van 1985-1989
- 1989-1990: voorzitter

Het overzicht van verdiensten spreekt voor zich: Henk Schornagel (61) heeft in velerlei opzicht bijgedragen aan het gemeenschapsleven van de gemeente Meerssen en Bunde in het bijzonder.

In mei 2003 legde hij het voorzitterschap neer van het Oranjecomité. Sindsdien is hij op Koninginnedag wél nog steeds actief als begeleider van de fietsoptocht voor de kinderen.
Ook verricht hij nog steeds vele hand- en spandiensten ten behoeve van de voorbereiding van de jaarlijkse feestelijkheden in de kern Bunde. Voor de Hockey Vereniging Meerssen (HVM) is hij sinds 1987 uiterst actief als coach van het Damesteam II ( 18-30 jaar). Dat zijn inzet beloond wordt, blijkt uit het feit dat dit damesteam altijd 'bovenin de pool' eindigt, hetgeen steeds een eerste of tweede plaats betekent. Daarnaast besteedt de decorandus veel tijd aan clubblad 'HVM'ertje'. Het blad verschijnt vier keer per jaar. Als redactielid verzorgt hij niet alleen een vaste column, maar ook de vormgeving. Daarnaast verzorgt hij de uitslagen van HVM in weekblad De Geulbode.


---

De heer C.M.F. (Corné) van der Meulen uit Meerssen Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Corné van der Meulen (49) maakt zich verdienstelijk als dirigent van diverse muziekgezelschappen:

- 1975-heden: dirigent van het Seniorenkoor Joonk vaan Hart, Maastricht

- 1978-heden: dirigent van fanfare Sint Servatius, Maastricht
- 1979-heden: dirigent van fanfare Sint Hubertus, Maastricht
- 1980-heden: dirigent van de Maasvogel (Paper Music Band), Maastricht In totaal dirigeert hij ca. 170 muzikanten en zangers. Voorts verzorgt hij geheel belangeloos de opleiding van aspirant muzikanten.

De heer Van der Meulen heeft de Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van Burgemeester G. Leers van Maastricht. Verdere informatie: kabinet gemeente Maastricht