Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht

|29 april 2005                   
MeerjarenPerspectief Grondexploitaties: resultaat voldoende, risicoprofiel beter

Het te verwachten financieel resultaat uit diverse lopende bouwprojecten waar de gemeente bij betrokken is, is voldoende en het risicoprofiel is verbeterd. Dat blijkt uit het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2004 (MPG 2004) dat het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Het MPG 2004 geeft een financieel overzicht van lopende projecten per 1 januari 2004 die in de Utrechtse wijken worden of zijn gerealiseerd en waar de gemeente de grondexploitatie op voert. Leidsche Rijn en Stationsgebied hebben een eigen gesloten grondexploitatie. Het totale positieve resultaat van de projecten in het MPG 2004 is voldoende met E 8,3 miljoen. De risico's zijn afgenomen: van een negatief risico van circa E 5 miljoen in MPG 2003 is dat nu een positief risico van E 1,5 miljoen. Het weerstandsvermogen van de grondexploitaties is verbeterd ten opzichte van het MPG 2003: van 0,2% naar 0,9%. Dit vermogen wordt uitgedrukt in het percentage gereserveerde vrij beschikbare middelen ten opzichte van het totale volume van de investeringen. Dit zou eigenlijk 10% moeten zijn.

Het MPG geeft jaarlijks per wijk een overzicht van lopende projecten. Die projecten zitten in verschillende fasen van uitvoering. Ze zijn soms nog slechts in onderzoek of in voorbereiding en in andere gevallen in uitvoering of kunnen worden afgesloten. Het totaal van deze projecten levert een positief beeld op van EUR 8,3 miljoen. De uiteindelijke opbrengst, die afhankelijk is van hoe de risico's uitvallen, maakt de gemeentelijke ambities op diverse terreinen, zoals mobiliteit en wonen, mede mogelijk. Door de grote verscheidenheid in omvang en fasering kunnen ook de financiële risico's van de projecten variëren. Die verschillen komen samen in het risicoprofiel, dat in dit MPG aanzienlijk is verbeterd ten opzichte van het MPG 2003. De verbetering van het risicoprofiel is met name bereikt door besluitvorming over de meeste onderkende risico's en door positief afgeronde onderhandelingstrajecten. Er zijn vijf belangrijke oorzaken te noemen voor de risico's die de grondexploitaties lopen. Zo schuilt een risico in de economische ontwikkeling, waardoor de afzet van bouwrijpe grond kan teruglopen. Ook tegenvallende verwervingskosten, met name in geval van bedrijfsverplaatsingen vormen een bedreiging voor de opbrengsten. Daarnaast kunnen onverwachte bodemvervuilingen leiden tot meerkosten en vertragingen. Datzelfde geldt ook voor bezwaar- en beroepsprocedures. Per definitie bestaat er een spanningsveld tussen gevestigde belangen en nieuwe ontwikkelingen en zullen belanghebbenden gebruik maken van hun democratisch recht om nieuwe ontwikkelingen tegen te gaan. Een laatste risico schuilt in de lange doorlooptijd die voor grondexploitatieprojecten gebruikelijk is. Dit kan leiden tot tussentijdse aanpassingen als gevolg van veranderde maatschappelijke ontwikkelingen en bestuurlijke inzichten.

Naast een beter risicoprofiel laat ook het verwachte eindsaldo van de reserve grondexploitatie een toename zien, van E 0,2 miljoen vorig jaar naar ruim E 1,5 miljoen nu. Ondanks de verbetering is de reservepositie nog altijd van dien aard dat voorzichtigheid met de financiën geboden blijft. De conclusie in het MPG 2004 is dan ook dat het weerstandsvermogen voor de grondexploitatie-projecten in de bestaande stad onverminderd te laag is.

Binnen de grondexploitatieprojecten uit het MPG 2004 zullen de komende jaren circa 4.650 woningen worden gerealiseerd. Daarnaast bestaat het te ontwikkelen programma uit ruim 18.000 m2 winkels en horeca, 154.000 m2 bedrijfsruimte, 58.500 m2 kantoren en 65.000 m2 voor overige bestemmingen. In het MPG 2004 zijn 59 grondexploitatieprojecten opgenomen. Hieronder vallen ook de projecten die voorheen behoorden tot het Meerjaren Programma Stadsvernieuwing (MPS).

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, telefoon 030 286 10 15 of 06 250 327 39. Exemplaren van het rapport zijn op aanvraag beschikbaar.

|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
---- --