| |
| | |persbericht / nr. 0502 27 april 2005 |PPO-onderzoeker Frank Wijnands wint prestigieuze KNPV-prijs
Onderzoeker ir. Frank Wijnands heeft op 27 april uit handen van ir. A.W. Wesselo MBA de prestigieuze KNPV-prijs ontvangen. Wijnands is werkzaam bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), onderdeel van Wageningen UR in Lelystad. De prijs werd uitgereikt tijdens de vierde Gewasbeschermingsmanifestatie in Ede. De KNPV-prijs is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging en wordt toegekend aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de gewasbescherming, in de breedste zin van het woord, in Nederland en Belgie. De prijs bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van E 2500.
Volgens het juryrapport heeft ir. Frank Wijnands de prijs gekregen omdat hij zich in hoge mate onderscheidt als iemand die samenhang weet te brengen in gewasbescherming en teeltsysteem. Hij weet verbinding te leggen tussen fundamenteel onderzoek, praktijkonderzoek, de praktijk van boeren en tuinders, en het beleid. Hij werkt vanuit een duidelijke en overtuigende visie en weet anderen te inspireren om mee te gaan in de ontwikkeling van geïntegreerde of biologische teelt. Zo heeft hij een voorhoedegroep van agrarisch ondernemers actief weten te betrekken en tegelijkertijd de resultaten van zijn onderzoek en zijn ideeën een plek weten te geven in het beleid. Heel bijzonder is dat hij zowel nationaal als internationaal in de geïntegreerde en de biologische wereld sterk wordt gewaardeerd.
Ir. Frank Wijnands is sinds 1985 actief in het bedrijfssystemenonderzoek. Hij is begonnen op de PPO-locatie OBS (Ontwikkeling Bedrijfssystemen) in Nagele waar al lange tijd 3 bedrijfssystemen werden vergeleken: biologisch, gangbaar en geïntegreerd. Eind jaren tachtig is het bedrijfssystemenonderzoek met Wijnands in een voortrekkersrol verbreed naar andere grondsoorten en regio's en later ook naar andere sectoren. Begin jaren negentig is Wijnands projectleider innovatiebedrijven geïntegreerde akkerbouw geworden waarbij 40 praktijkbedrijven betrokken waren. Dat project kreeg in 1994 de Teijlers milieuprijs vanwege de enorme mogelijkheden die ontwikkeld werden op deze voorhoedebedrijven om de milieubelasting te minimaliseren bij gelijkblijvende goede opbrengsten. Vanaf 1998 is Wijnands projectleider van een nationaal programma met biologische pilotbedrijven (BIOM). Sinds 2000 is hij trekker van het Telen-met-toekomst project dat nu over alle sectoren heen wordt uitgelegd. In dat project wordt op een succesvolle manier met ondernemers en stakeholders vorm gegeven aan de transitie naar een meer duurzame landbouw in zgn. praktijknetwerken. Door te werken aan systeeminnovaties in het onderzoek en met deze praktijknetwerken moet het mogelijk worden om aan het Convenant Gewasbescherming en de Kaderrichtlijn Water te voldoen.