ANBO

Huursubsidie kariger

07-04-2005

De cijfers om de huursubsidie te bepalen zijn aangepast. De belangrijkste maatregel is de al bekende verhoging van 14,28 euro per maand van het deel van de huur dat huurders altijd zelf moeten betalen. Daarnaast is dit deel van de huur met 1,8 procent verhoogd. Volgens de woonbond komt dit neer op een extra achteruitgang van 4,32 tot 8,77 euro per maand per huursubsidieontvanger. De procentuele verhoging is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Er zijn twee manieren om het te berekenen: uitgaan van de gemiddelde huurstijging, of uitgaan van de stijging van het bijstandsniveau. Het eerste resulteert in een stijging van 1,8%, het tweede in een daling van 0,6%. Met ministerie van VROM heeft voor het eerste gekozen. De woonbond vindt dit niet te rijmen met eerder toezeggingen om lagere inkomens onder huurders te willen ontzien.

Andere wijzigingen
Er zijn ook enkele andere wijzigingen in het huurprijsbeleid per 1 juli 2005. In de eerste plaats wordt uitgegaan van het inflatiecijfer van het voorgaande jaar, dus van 2004. Volgens het CBS is dat 1,2%. Verhuurders krijgen meer ruimte om afwijkende huurverhogingen toe te passen. De maximale huurverhoging die volgens de minister nog redelijk is, is 2,7% (dit is het inflatiepercentage plus 1,5 %). Voor zelfstandige woningen met een huurprijs onder de 200,- geldt een andere maximale huurstijging. Voor zelfstandige woonruimten, woonwagens en standplaatsen worden de maximale huurprijsgrenzen ontdooid. De grenzen worden aangepast aan het inflatiepercentage.

Belastingdienst
Dit huursubsidietijdvak duurt slechts een half jaar, omdat met ingang van 1 januari 2006 de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) in werking treedt. Het huursubsidiejaar loopt vanaf dat moment gelijk met een kalenderjaar. De uitvoering komt in handen van de belastingdienst en de huursubsidie zal huurtoeslag gaan heten. In september 2005 ontvangen alle huursubsidieontvangers automatisch een aanvraagformulier huurtoeslag 2006 van de belastingdienst. Het ministerie van VROM blijft verantwoordelijk voor het huursubsidiebeleid, het aanpassen van de huursubsidiegrenzen en de hoogte van de eigen bijdragen.