Gemeente Groningen

woensdag 27 april:
Gemeente subsidieert monumenten met 7 ton

Voor monumentenzorg in de stad is in 2005 7 ton gemeentelijke subsidie beschikbaar. Het college van B&W nam gisteren een besluit over de verdeling van het geld. Er is subsidie voor restauratie van enkele zogenoemde kanjers en voor onderhoud van onrendabele monumenten als kerken en molens. Ook gaat een deel van de subsidie naar bouwhistorisch onderzoek en naar de kosten van de Open Monumentendag.

De gemeente vindt al jaren dat het geld vooral besteed moet worden aan projecten die zonder subsidie niet van de grond komen. Het rijk stelt zich nu ook op dat standpunt en schaft de subsidie voor restauratie van woonhuizen daarom af.

Gemeentelijk Kanjerplan - De uitvoering van het gemeentelijk Kanjerplan loopt voorspoedig. In 2005 kunnen de voormalige Tabaksfabriek `de Nijverheid', Oosterstraat 25/2 en het voormalig Chemisch laboratorium van de RUG, Bloemsingel 10, op subsidie rekenen.

De afgelopen 9 jaar zijn ruim 30 grote gebouwen, waaronder het Hoofdstation, met subsidie gerestaureerd. Vorig jaar kwamen onder andere het Stadsparkpaviljoen en het Harmoniecomplex gereed.

Moeilijke gevallen - Ieder jaar is een deel van de subsidie gereserveerd voor monumenten die een steuntje in de rug nodig hebben. Dit jaar is er geld voor het cultuurhistorisch waardevolle complex Gelkingestraat 46-48. Twee van oorsprong middeleeuwse panden die door jarenlange verwaarlozing en leegstand in zeer slechte staat verkeren. De nieuwe eigenaar zal de panden restaureren en geschikt maken voor bewoning.

Bouwhistorisch onderzoek - Uit onderzoek in de binnenstad is gebleken dat achter tientallen recentere voorgevels nog middeleeuwse gebouwen schuil gaan waarvan kelders, zijgevels, balklagen en/of kapconstructies nog aanwezig zijn. De oudste panden dateren uit de 13de en 14de eeuw. Het hiervoor genoemde pand Gelkingestraat 48 is er een voorbeeld van. De ouderdom is aan het licht gekomen door bouwhistorisch onderzoek van panden, waartoe de gemeenteraad in 2002 opdracht heeft gegeven. De meest waardevolle panden zullen voor bescherming worden voorgedragen.

Nieuw rijksbeleid - De staatssecretaris heeft nieuw rijksbeleid aangekondigd: eigenaren van woonhuizen kunnen vanaf 2006 geen subsidie meer krijgen voor restauratie. Wel kunnen zij onderhoudskosten fiscaal aftrekken en gebruikmaken van een restauratiefondshypotheek. Het rijk wil op deze manier meer subsidie overhouden voor restauratie van onrendabele gebouwen. De gemeenteraad van Groningen vond 10 jaar geleden al dat rendabele restauratie niet gesubsidieerd hoefde te worden en dat het geld beter besteed is aan projecten die anders niet van de grond komen. De afgelopen jaren is het rijkssubsidiebudget daarom in Groningen al besteed aan projecten als de kerk van Engelbert, het orgel in de Lutherse kerk en de molen De Jonge Held.