Gemeente Bussum

Wat de raad besloot op 14 april

Benoemingen
De heer Vroegindeweij (GroenLinks) is toegelaten als raadslid. De heer Vroegindeweij is voorts benoemd als lid van de commissie Welzijn en als plaatsvervangend lid van de commissie Middelen, plaatsvervangend lid van de Bezwarencommissie en plaatsvervangend lid van de Rekenkamercommissie. De heer Braamhaar (GroenLinks) is benoemd als lid van de commissie Middelen en als lid van de Bezwarencommissie. De heer Lansink (GroenLinks) is benoemd als plaatsvervangend lid van de commissie Welzijn.

Bussumse Rekenkamer

De Bussumse Rekenkamer verricht ondermeer onderzoek naar de voorbereiding en de uitvoering van het gemeentelijk beleid, inclusief de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie. De heer Vos (voorzitter) en de heer Van Keulen zijn benoemd als extern lid van de Rekenkamercommissie. De heer drs. J.A.A. Vos (53) heeft van 1990 tot 2002 in de raad gezeten voor D66. De heer Vos woont in Bussum en is werkzaam als directeur Marktontwikkeling bij de universiteit van Amsterdam.

De heer drs. K. van Keulen (29) woont in Amersfoort en was het afgelopen jaar werkzaam als stafmedewerker/onderzoeker bij de tijdelijke commissie Infrastructuurprojecten (commissie Duivesteijn), gedetacheerd vanuit de Algemene Rekenkamer.

Verordening gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens

De raad heeft besloten de verordening verder aan te passen zodat deze verordening voldoet aan de eisen die de overheid stelt.

Tieneractiviteiten in gebouw Uitwijk

De gemeenteraad heeft het aangepaste raadsvoorstel voor het concentreren van tieneractiviteiten in het gebouw UitWijk besproken.

In de februari-vergadering van de commissie Welzijn werd het eerste voorstel besproken, aan de hand waarvan de commissie het college opdracht gaf nog eens goed naar een aantal knelpunten te kijken,

zoals de zorgen van de omwonenden van UitWijk. De buurt is bang voor toename van de overlast, zowel wat betreft lawaai van vertrekkende tieners en de mogelijke vernielingen die zij aanrichten, als op het gebied van parkeren.

Op 29 maart jl. is daarom een aangepast voorstel in de commissie Welzijn besproken. De aanpassingen betreffen met name de op te zetten dansactiviteiten voor jongeren van 12 tot 17 jaar. Volgens het voorstel worden deze alleen toegankelijk voor jongeren uit Bussum en Naarden op vertoon van een pasje. De sluitingstijd wordt vervroegd van 24.00 naar 23.30 uur en er zal voor en na de dansavonden toezicht worden gehouden, ook buiten het gebouw, zowel op het speelplein als in de directe omgeving van UitWijk.

Wethouder Branderhorst heeft, gezien de specifieke parkeersituatie bij Uitwijk, toegezegd dat het college een apart voorstel doet inzake het (belanghebbenden)parkeren aldaar.

De commissie reageerde overwegend positief op de aanpassingen. Het raadsvoorstel is op 14 april jl. in de raadsvergadering aangenomen met 15 tegen 6 stemmen.

CDA, GroenLinks, PvdA (uitgezonderd de heer De Groot) en D66 hebben ingestemd met het voorstel. De VVD stemde tegen. Deze partij is van mening dat met het besluit teveel geld gemoeid is, voor een te kleine groep inwoners en vindt daarnaast dat niet duidelijk is of er wel voldoende animo voor de activiteiten is.

Beleid woonruimteverdeling

Op 1 januari 2003 is een experiment gestart om in de regio vrijkomende woningen met minder regels aan te bieden. Doel van het experiment was om woningzoekenden meer keuzevrijheid te bieden bij het vinden van een woning. Het werken met versoepelde toewijzing heeft positief uitgepakt. Naar het oordeel van de Regionale
Volkshuisvestigingscommissie dienen deze hoofdlijnen van de toewijzing te worden voortgezet. De raad stemt hiermee in.

Oude Begraafplaats Naarden

In 2000 is een aantal graven en werken op de Oude Begraafplaats in Naarden aangewezen als beschermde monumenten in de zin van de Monumentenwet 1988. De begraafplaats is gelegen op Bussums grondgebied, maar hoort sinds de aanleg in 1830 in eigendom toe aan de gemeente Naarden. De Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden heeft een verzoek ingediend om de hele begraafplaats aan te wijzen als beschermd monument in de zin van de Monumentenwet 1988. De raad heeft besloten positief te adviseren aan de Rijksdienst voor Monumentenzorg met betrekking tot dit verzoek.

Beleidsplan openbare verlichting

De raad heeft het beleids- en beheerplan Openbare Verlichting' vastgesteld. Doel van de openbare verlichting binnen Bussum is het garanderen van de verkeersveiligheid, leefbaarheid en sociale veiligheid. De openbare verlichting levert een belangrijke bijdrage aan deze aspecten. Een goede kwaliteit van de openbare verlichting is van groot belang. Voor het onderhoud heeft de raad gekozen voor het model economisch onderhoud'. Dit model is een goed en verantwoord gemiddelde is tussen kwaliteit en kosten. De sociale- en verkeersveiligheid zijn in dit scenario op een verantwoorde wijze gewaarborgd.

Watergang 't Mouwtje

Naar aanleiding van het in juni 2004 vastgestelde rioleringsplan heeft de raad besloten te starten met de voorbereidingen van een aantal maatregelen bij 't Mouwtje. Eén van de maatregelen is het plaatsen van een bergbezinkvoorziening bij 't Mouwtje. Om de waterkwaliteit in 't Mouwtje verder te verbeteren worden de twee doodlopende sloten van 't Mouwtje met elkaar verbonden. Een bergbezinkvoorziening bestaat uit een ondergrondse opvangbak waarin, bij te veel regenval, het overschot aan water tijdelijk kan worden opgevangen. Zonder deze voorziening zou het vervuilde water rechtstreeks in het oppervlakte water van 't Mouwtje terecht komen.

Vervanging belastingpakket

De raad heeft ingestemd om 521.600,- te investeren in de vervanging van het belastingpakket WOZ. De aanschaf is noodzakelijk om de continuïteit van de heffing en invordering van de gemeentelijke belastingen te kunnen blijven garanderen. De huidige applicatie is sterk verouderd met als gevolg dat er storende fouten optreden binnen de organisatie. Dit verslechtert de dienstverlening aan de burger. Bovendien is aanschaf van aanvullende programmatuur noodzakelijk om, met ingang van 2007, te voldoen aan de wettelijke verplichting om te komen tot een jaarlijkse herwaardering van de uitvoering van de wet WOZ.

t Spant

De slechte resultaten van 't Spant vanaf 2000 vormden voor het stichtingsbestuur de aanleiding zich te beraden op haar toekomst. De nieuwe directeur heeft de raad een businessplan voorgelegd. Dit plan geeft een duidelijk beeld van de sterke en zwakke kanten van het theater/congrescentrum 't Spant én de Spantorganisatie. Het bestuur heeft strategieën ontwikkeld die tot een aanzienlijke rentabiliteitsverbetering van de onderneming moeten leiden. De raad heeft ingestemd met een gemeentelijke bijdrage voor de jaren 2005/2006 tot en met 2008/2009 van 750.000 per jaar. Ook wordt eenmalig 500.000 toegekend ter sanering van de egalisatiereserve. De gemeente stelt zichzelf garant tot het bedrag van de investeringsbegroting ad 1.8 miljoen. In een evaluatie in 2007 wordt bezien in hoeverre de doelstellingen zijn gerealiseerd.