Kap Finse oerbossen onder druk Greenpeace gestopt

27 april 2005

Op de stoep van het Finse Ministerie voor Bosbouw in Helsinki ligt afval van de houtkap in het Finse oerbos. Greenpeace actievoerders uit zes landen dragen spandoeken met de tekst: `Maak geen einde aan de Sámibossen'. Greenpeace vraagt in Finland aandacht voor de vernietiging van de laatste Europese oerbossen voor de productie van papier. ©Greenpeace/Rastenberger

Op de stoep van het Finse Ministerie voor Bosbouw in Helsinki ligt afval van de houtkap in het Finse oerbos. Greenpeace actievoerders uit zes landen dragen spandoeken met de tekst: `Maak geen einde aan de Sámibossen'. Greenpeace vraagt in Finland aandacht voor de vernietiging van de laatste Europese oerbossen voor de productie van papier. ©Greenpeace/Rastenberger Vergroot foto

Amsterdam, Nederland -- Na een wekenlange intensieve campagne van Greenpeace voor het behoud van de laatste Europese oerbossen, is de houtkap in Finland gestopt. Er geldt een kapverbod tot begin juni. Tot die tijd vinden onderhandelingen plaats over de bescherming van de oerbossen met het Finse staatskapbedrijf Metsähallitus. Actievoerders trekken zich nu uit de besneeuwde bossen terug. Het Forest Rescue Station, de containers waarin actievoerders bij temperaturen tot -30 graden tussen de eeuwenoude bomen bivakkeerden, is dit weekend weggehaald uit het omstreden gebied.

Na een wekenlange intensieve campagne van Greenpeace voor het behoud van de laatste Europese oerbossen, is de houtkap in Finland gestopt. Er geldt een kapverbod tot begin juni. Tot die tijd vinden onderhandelingen plaats over de bescherming van de oerbossen met het Finse staatskapbedrijf Metsähallitus. Actievoerders trekken zich nu uit de besneeuwde bossen terug. Het Forest Rescue Station, de containers waarin actievoerders bij temperaturen tot -30 graden tussen de eeuwenoude bomen bivakkeerden, is dit weekend weggehaald uit het omstreden gebied.

Greenpeace volgt de onderhandelingen nauwgezet. Ook actievoerders blijven paraat. "We zijn blij dat de kap is stopgezet en er wordt onderhandeld. Dit is een belangrijke stap voorwaarts. Maar we zijn er nog niet. Als de kap wordt hervat, zal de campagne voor het behoud van de laatste resten Europees oerbos in volle vaart worden hervat", zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen van Greenpeace Nederland. Zij verwacht de laatste actievoerder deze week terug. "Het gevaar dat er opnieuw wordt gekapt is voorlopig geweken. Daarmee heeft het Forest Rescue Station haar functie bewezen en is er geen noodzaak meer in het bos te blijven."

Internationale actievoerders van Greenpeace, waaronder enkele Nederlanders, verbleven de afgelopen maanden in het noorden van Finland op uitnodiging van de inheemse bevolking, de Sámi. Deze oorspronkelijke bewoners van Lapland, zijn afhankelijk van deze oerbossen vanwege het voedsel voor hun rendieren. In de lange koude winters leven de rendieren van de mossen die alleen in deze authentieke bossen groeien. Ook voor vele andere dier- en plantensoorten zijn de eeuwenoude bossen belangrijk. Samen met de inheemse bevolking hebben actievoerders van Greenpeace daarom de oerbossen afgebakend die beschermd moeten worden.

Houtkap bedreigt deze laatste snippers Europees oerbos. De stammen worden verkocht aan papierproducenten voor het vervaardigen van enveloppen, kopieerpapier en wc-papier. Daar hoeven de laatste stukken eeuwenoud bos niet voor te hoeven gekapt, vindt Greenpeace: houtkap kan voldoende plaatsvinden in productiebossen.

De Sámi protesteerden de afgelopen jaren tevergeefs tegen de kap van de zo belangrijke oerbossen. Onder druk van de acties met Greenpeace hebben vertegenwoordigers van de rendierherders nu een plaats gekregen aan de onderhandelingstafel met het bosbouwbedrijf Metsähallitus en is de kap gestopt.

Contact informatie


---

Voor meer informatie of beeldmateriaal: Laura Westendorp, persvoorlichting Greenpeace Nederland, 06 25031013 Hilde Stroot, campagneleider bossen Greenpeace Nederland, 06 25031007