Gemeente Den Helder

28-04-2005
Geef iepziekte geen kans!

De iep is een veel gezien boom in ons landschap. Je kunt hem herkennen aan de zaden en de vorm van het blad (scheve bladvoet). Het zijn bomen met een brede kroon, die veel licht doorlaat. De iep heeft één zwakheid: de iepziekte. Dit is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte die al veel slachtoffers onder de iepen gemaakt heeft.

Besmetting met iepziekte
Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die op twee manieren kan worden overgebracht. Ten eerste door wortelcontact tussen zieke en gezonde bomen. Zieke bomen besmetten via hun wortels de gezonde bomen die naast hen staan. Ten tweede door de iepenspintkever. Dit diertje legt haar eieren in zieke en verzwakte iepen. In de zomer komen de eitjes uit en vliegen de jonge kevers naar gezonde bomen om hiervan te eten. Als ze van de zieke boom schimmelsporen met zich meedragen, besmetten ze zo de gezonde boom.
In een aangetaste boom zijn de houtvaten dicht door de schimmel. Dit kun je in een doorgesneden tak zien aan de bruine ring of stippen. Transport van voedingsstoffen naar de bladeren is dan niet meer mogelijk. De open houtvaten heeft hij namelijk nodig om water vanuit de wortels naar de bladeren te transporteren. Omdat transport van voedingsstoffen niet meer kan, verwelken de frisgroene bladeren en verkleuren snel naar geel en dan bruin. Daarna vallen ze af, behalve de jonge blaadjes aan de uiteinden van de twijgen. Na besmetting door de kever begint de verkleuring in één of meer takken. Door wortelcontact met een zieke buurboom verkleurt de hele kroon, meestal van onderaf beginnend.

Maatregelen
Snel en doortastend handelen is de belangrijkste voorwaarde voor succes. Zodra een boom symptomen van iepziekte vertoont, gaat een gespecialiseerd bedrijf de boom controleren. Een kenmerkende bruine verkleuring onder de schil en een doffe kleur van het ontblote hout wijzen op iepziekte. Is de boom inderdaad ziek, dan mag het bedrijf de boom direct verwijderen en versnipperen.
Behalve dit controleren van iepen, injecteren we iepen tegen de iepziekte. Dit inenten van iepen doen we ieder jaar bij bijna 400 bomen. De bomen maken na de inenting afweerstoffen aan tegen de iepenziekteschimmel. De behandeling moet wel ieder jaar herhaald worden. Omdat het een kostbare behandeling is, ongeveer 45,- per inenting, krijgen alleen monumentale en beeldbepalende iepen een injectie.

Feromoonvallen
De gemeente gebruikt ook de simpel maar doeltreffend geconstrueerde feromoonval. Een metalen rooster met daarop een buisje met lokstoffen (feromonen) en ingesmeerd met bijenwas. Veel kevers vliegen tijdens het uitvliegseizoen letterlijk in de val. De kans op verspreiding van de schimmel wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. De keverval wordt ook gebruikt om te bekijken of en waar in een buurt veel iepenspintkevers voorkomen.

Woensdag 20 april zijn op twee lokaties feromoonvallen geplaatst. Dit is gebeurd door de Bomendienst. De eerste val hangt ter hoogte van het Churchillpark aan de einde van de Javastraat. De tweede is geplaatst aan de Spoorgracht/Beatrixstraat. Eind Oktober worden de feromoonvallen weer opgehaald.Tussentijds vindt zes keer een telling plaats van op de vallen aanwezige kevers. Na elke telling wordt er weer een nieuwe fermoon geplaatst. Bij tellingen met meer dan honderd kevers is een zoekactie naar de keverbronnen nodig. Dan moet binnen een straal van vierhonderd meter gezocht worden naar ongeschild (haard)hout of kwijnende iepen.

Haardhout
De iepenspintkevers broeden onder de bast van zieke en zwakke iepen, maar ook van omgezaagde gezonde bomen. Daarom zijn haardblokken van ongeschild iepenhout zo gevaarlijk voor iepen bij u in de buurt. Eitjes die onder de bast van de blokken hout zitten en uitvliegen, kunnen de gezonde iepen aantasten met de iepziekte. Uw brandhout kan zo de brandhaard worden van waaruit iepziektegevallen in uw buurt ontstaan.

Ongeschild iepenhout? Zieke iep in uw tuin of buurt? Melden s.v.p.! Langs straten, in windsingels, in bosplantsoen en in tuinen: het Helderse bomenbestand bestaat voor een groot deel uit iepen. Voor het behoud van ons bomenbestand is het heel belangrijk dat de iepziekte een halt wordt toegeroepen. Daarom:

- bewaar nooit iepenhout waar de bast nog omheen zit;
- heeft u nog iepenhout met bast, meld dit aan ons;
- u weet niet of uw haardhout iepenhout bevat? Bel ons;
- u vermoedt dat de iep in uw tuin ziek is? Bel ons; U kunt elke werkdag van 08.00 tot 14.00 uur terecht bij de Klantenservice, telefoon (0223) 671200. Na de melding wordt uw, ongeschilde, iepen(haard)hout kosteloos opgehaald en afgevoerd. Ook voor het onderzoeken en eventueel kappen van iepen worden géén kosten in rekening gebracht. Bij de Klantenservice kunt u een folder over iepziekte verkrijgen. Meer informatie over de iepziekte kunt u vinden op www.bomenstichting.nl.