Persbericht
HP sluit contract met Europese Commissie ter waarde van ¤37,5 miljoen
Nieuwe informatiesystemen dragen bij aan vergroting van veiligheid in de gehele EU
UTRECHT, 28 april 2005 - HP heeft vandaag een contract getekend met de Europese Commissie voor de ontwikkeling van twee belangrijke, centrale informatiesystemen: de tweede generatie van het Schengen Information System (SIS II) en het Visa Information System (VIS). Volgens de voorwaarden van de overeenkomst levert het consortium van Steria en HP de Europese Commissie Integrity Superdome-servers, gebaseerd op de nieuwste Intel Itanium processor, high-end opslagoplossingen met een zeer hoog niveau van beschikbaarheid, alsmede het beheer van de infrastructuur en de zakelijke processen van het systeem met HP OpenView-software. Binnen het consortium is HP verantwoordelijk voor leveren van continue diensten om de beschikbaarheid en prestaties van de infrastructuur te garanderen en voor de continue controle van de oplossing. Het consortium start direct met het bouwen van de nieuwe systemen. De Commissie zal deze in 2007 valideren.
Het SIS is het grootste grenscontrole- en politie-informatiesysteem ter wereld en de ontwikkeling van SIS II is een belangrijke vereiste voor het opheffen van de grenscontroles tussen de huidige Schengen-landen en de tien lidstaten die in mei 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden. Het VIS gaat visumaanvragen voor de Europese Schengen-landen beheren.
HP werd geselecteerd in een consortium met Steria en twee Europese ondernemingen (Mummert in Duitsland en Primesphere in Luxemburg) op basis van de kwaliteit en de prestaties van het technologisch model dat voor de twee informatiesystemen was ontworpen. Tevens levert de oplossing van het consortium Steria - HP het meeste waar voor het geld van de belastingbetaler.
Daarnaast laten benchmarks, die de Europese Commissie heeft laten uitvoeren, zien dat HP's model volledig operationeel blijf in een disaster recovery-situatie waarbij de sites meer dan 800 km uit elkaar liggen. HP richt zijn benadering op gestandaardiseerde platforms en geoptimaliseerde schaalbaarheid, wat de ideale oplossing is als er meerdere landen betrokken zijn.
'Om de veiligheid en de beveiliging van burgers te kunnen garanderen, moeten technologieën kunnen worden aangepast aan de eisen die mondiale migratie, grensbeveiliging en bestrijding van terrorisme en misdaad daaraan stellen', aldus Bernard Meric, senior vice president en managing director, Europe Middle East and Africa, van HP. 'Deze eisen veranderen voortdurend, hebben een steeds grotere reikwijdte en kunnen onvoorspelbaar van aard zijn. Of succes nu wordt gemeten in termen van leven en dood, of eenvoudigweg op basis van de snelheid waarmee gestolen goederen over de grens worden opgespoord en in beslag genomen; HP's high-availability services en high-end technologie zijn met deze eisen in gedachten ontwikkeld.'
Het huidige SIS, dat op dit moment door 15 EU-landen wordt gebruikt, was gemandateerd door het Verdrag van Schengen, een overeenkomst die in 1985 oorspronkelijk werd getekend om interne grenscontroles op te heffen, externe grenscontroles te harmoniseren en vrij verkeer van personen in Europa mogelijk te maken.
SIS II
De vervanging van het huidige SIS, SIS II, gaat informatie leveren over zowel gezochte personen als over gestolen voertuigen, identiteits-documenten en bankbiljetten via een database waartoe nationale politieautoriteiten van alle deelnemende lidstaten toegang hebben. Als het eenmaal volledig draait in 2007, zal SIS II veel flexibeler zijn dan het huidige systeem en bovendien in staat zijn om foto's en vingerafdrukken op te slaan. Daarnaast zal de infrastructuur van het nieuwe systeem het eenvoudiger maken om het aan te passen aan toekomstige behoeften van de EU.
VIS
VIS is een nieuw, centraal, grootschalig informatiesysteem dat de autoriteiten van de lidstaten toegang verschaft tot alle visumaanvragen voor landen van het Schengen-gebied. De verwachting is dat er ieder jaar meer dan 20 miljoen visumaanvragen zullen binnenkomen, alsmede meer dan 45 miljoen verzoeken om de geldigheid van uitgegeven visa te controleren.
Over HP
HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. Over de laatste 4 kwartalen eindigend op 31 januari 2005, behaalde HP wereldwijd een omzet van $81,8 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl.
Contactpersonen voor
de redactie:
HP, Jos Baltes
030 222 33 44
jos.baltes@hp.com
of
H&K/MCS
Perlita Fränkel
023 562 82 08
perlitaf@monogram.nl
Hewlett-Packard Nederland
Orteliuslaan 1000
3528 BD Utrecht
www.hp.nl