Socialistische Partij

Onduidelijke banden Macedonië - CIA

28-04-2005 * Op oudjaarsdag 2003 werd de Duitser van Libanese afkomst Khaled el-Masri in Macedonië ontvoert en naar Afghanistan overgebracht. Daar werd hij ruim drie weken door de CIA vastgehouden en ondervraagd. SP Europarlementariër Erik Meijer stelde hierover gisteren vragen aan de Europese Commissie. Meijer is rapporteur voor het Europees Parlement over de toetreding van Macedonië tot de EU.

Eind van dit jaar beoordeelt de Commissie de stand van zaken met betrekking tot de toetreding van Macedonië tot de Europese Unie. Meijer wil weten of de Commissie de mogelijke afspraken tussen de Verenigde Staten en Macedonië gaat onderzoeken en een rol laat spelen in haar overwegingen.

Erik Meijer: "Europese staatsburgers moeten niet het risico lopen dat zij in Macedonië worden opgepakt door de geheime dienst van een ander land en vervolgens ergens in de wereld worden vastgehouden voor verhoor. Daarvoor moet duidelijk worden wat precies de betrokkenheid bij deze ontvoering was van zowel Macedonië als de Verenigde Staten".