Gemeente Nijmegen

Wijkvisie Waterkwartier gaat de inspraak in

De gemeente Nijmegen heeft samen met bewoners en andere betrokken partijen in het Waterkwartier de wijkvisie " Waterkwartier aan het roer" gerealiseerd. Nu het college van B&W op 12 april de wijkvisie heeft vastgesteld, krijgen de bewoners de gelegenheid tot inspraak op deze toekomstvisie op hun wijk. De inspraak start half mei.

De komende tien tot vijftien jaar krijgt het Waterkwartier te maken met veel veranderingen in en rond de wijk. Het stedelijke vernieuwingsproject Koers West loopt en zorgt voor de komst van een nieuwe stadsbrug en de bouw van het Waalfront. Daarnaast staat een parkeergarage bij de Hezelpoort gepland en komen er veranderingen bij de Spoorzone. Ook gaan binnen de wijk diverse ingrijpende ontwikkelingen plaatsvinden zoals de vernieuwing van het gebied rondom de Rijnstraat en de aanpak van het winkelgebied Kievitstraat/Koekoekstraat. Zoveel projecten in en om de wijk vragen om samenhang en afstemming. Vandaar een wijkvisie. De wijkvisie schetst de toekomstige ontwikkelingen in de wijk voor de komende tien á vijftien jaar. Niet alles ligt in detail vast, maar de wijkvisie biedt een houvast voor bewoners, gemeente, corporatie en iedereen die wil investeren in de wijk.

Speerpunten wijkvisie
In de wijkvisie zijn de speerpunten benoemd. Zo moet het eigen karakter van de verschillende buurten in de wijk benadrukt worden en er komen voldoende ontmoetingsmogelijkheden binnen het Waterkwartier. Het milieu wordt verbeterd en de overlast van verkeer en parkeren moet verminderen. Er komt meer groen in de wijk. En, tenslotte: de wijk moet veiliger worden.

Ambitie
Het leggen van verbindingen is de rode draad in de ambitie voor deze wijk:

* verbindingen tussen het rijke verleden en de rijke toekomst van de wijk

* (duidelijkere )verbindingen leggen met het water
* een betere verbinding van de wijk met de binnenstad van Nijmegen.
* het onderling verbinden van de karakteristieke buurten tot één wijk.

* en last but not least het op peil houden van de onderlinge verbondenheid van de bewoners met elkaar en het leggen van nieuwe verbindingen met de nieuwe bewoners van de wijk

Maatregelen de komende twee jaar
Naast de toekomstvisie is een uitvoeringsprogramma gemaakt. Dit is een overzicht van de maatregelen die op korte termijn in gang worden gezet. Het uitvoeringsprogramma wordt om de twee jaar geëvalueerd en bijgewerkt. Enkele belangrijke projecten uit het uitvoeringsprogramma zijn de realisatie van een winkelcentrum aan de Marialaan, de planontwikkeling Waalfront en Waalhaven en het vernieuwingsproject Rijnstraat, Lekstraat en omstreken. Er komt een onderzoek naar de haalbaarheid van een voorzieningenhart, het Maasplein wordt heringericht en er komen verkeersmaatregelen voor de Waterstraat en de Kanaalstraat. Overlast en drugscriminaliteit zullen worden aangepakt.

Inspraak
De inspraak op de wijkvisie loopt van half mei tot en met half juni. Na de inspraakperiode worden de binnengekomen reacties verwerkt. Op basis hiervan kan de wijkvisie nog worden aangepast. Daarna wordt de wijkvisie vastgesteld door de gemeenteraad, naar verwachting in september. Op 19 mei vindt een inspraakbijeenkomst plaats voor de bewoners van het Waterkwartier. De betrokken wethouders Depla, Van Rumund en Van Hooft zullen hier uitleg geven over de wijkvisie. Naast de wijkvisie Waterkwartier zal ook de inspraak over de startnotitie MER-Waalfront centraal staan tijdens de bijeenkomst, als openend programma-onderdeel. De locatie is Het Gemeenschapshuis, Waterstraat 146a. De zaal is open vanaf 18.45 uur. Het programma start om 19.00 uur.

Expositie
De inspraakavond is tegelijk de premiére van een fotoexpositie over het Waterkwartier. De fotografen William Moore en Goedele Monnens geven in de expositie een beeld van het Waterwartier en de mensen die er wonen.