Stichting Wakker Dier

WETENSCHAPPERS: LEVEND STRIPPEN OF ZOUTBADEN VAN VISSEN GROOTSTE DIERENWELZIJNSPROBLEEM Persbericht - 28 april 2005

Wat is erger, de krappe varkenshokken, een kip in een legbatterij of een vis waarbij levend de ingewanden worden weggesneden? Wetenschappers gespecialiseerd in dierenwelzijn waagden zich aan een vergelijking van alle ernstige dierenleed in de vee- en vissector en kwamen tot een verrassende conclusie: het grootste dierenleed in de vee- en vissector is de manier hoe vissen worden gedood op vissersboten en op viskwekerijen. Daarna volgden de krappe kale hokken van varkens, de absurd snelle groei van vleeskippen en de legbatterij als ergste welzijnsproblemen. Dit blijkt uit een enquête van Stichting Wakker Dier onder wetenschappers op het gebied van dierenwelzijn. Vissen worden meestal gedood door levend de ingewanden te verwijderen, langzaam op het dek te laten verstikken of levend in te vriezen. Paling wordt vaak gedood in een bak met zout. De doodsstrijd duurt vaak uren en regels ontbreken in het geheel. Recent onderzoek toont aan dat vissen pijn en stress kunnen ervaren. Dr. W.G.P. Schouten (Wageningen UR), één van de geënquêteerde welzijnsonderzoekers kan zich wel vinden in de uitkomst van het onderzoek: 'Natuurlijk zijn alle dierenwelzijnsproblemen belangrijk om aan te pakken maar het doden van vissen is echt een ernstig en onderschat welzijnsprobleem.'. NEDERLANDSE WETENSCHAPPERS: LEVEND STRIPPEN OF ZOUTBADEN VAN VISSEN GROOTSTE DIERENWELZIJNSPROBLEEM Doden van vissen
Vissen zijn vogelvrij; de wet verplicht dat dieren bedwelmd moeten worden voor het doden maar sluit vissen uit. Deze regel is opgesteld toen men er nog vanuit ging dat vissen geen pijn konden voelen. Ondertussen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vissen juist een sterk ontwikkeld pijnstelsel hebben en ook stress kunnen hebben zoals andere gewervelden. Vissen worden door de verouderde wetgeving vrijwel nooit verdoofd of bedwelmd voordat ze worden gedood. De meeste vissen worden levend 'verwerkt' door de ingewanden weg te snijden of levend in te vriezen. Uit onderzoek blijkt dat deze dieren vaak nog uren bij bewustzijn zijn. Paling wordt in een bak met zout 'ontslijmd'. Het zout bijt in op de huid en de dieren spartelen ongeveer 20 minuten heftig. De verwondingen door zout zijn te vergelijken met ernstige brandwonden bij de mens. Uit recent onderzoek blijkt dat zelfs na een urenlange doodsstrijd de palingen nog niet dood zijn. Andere vissen, zoals meerval, worden eerst levend ingevroren om ze beter hanteerbaar te maken. Daarna worden ze levend opengesneden en worden hun ingewanden verwijderd. Er zijn verdovingsmogelijkheden zoals bedwelming met een elektrische schok maar deze zijn duurder. Onder het kabinet 'Paars 2' wilde staatssecretaris Faber nog regels opstellen voor met name het doden van paling maar door het kabinet Balkenende zijn deze plannen onbarmhartig van tafel geschoven.

Varkens: kale krappe hokken In de bio-industrie zitten varkens in kale hokken, vrijwel altijd zonder stro of ander geschikt afleidingsmateriaal. Varkens zijn speelse en ondernemende dieren en in de vrije natuur wel tot 80% van hun tijd bezig met wroeten, snuffelen en onderzoeken. Afleidingsmateriaal in varkenshokken is wettelijk verplicht maar deze wet wordt vaak overtreden of er wordt slechts een bijtketting opgehangen die niet functioneert. Het gebrek aan afleiding veroorzaakt ook weer andere welzijnsproblemen; de varkens gaan uit verveling op elkaars staarten bijten of worden agressief. Om het staartbijten tegen te gaan worden daarom de staarten, zonder verdoving, bij jonge biggen afgeknipt.
Onderzoek
De resultaten zijn verkregen middels een onderzoek onder Nederlandse wetenschappers op het gebied van dierenwelzijn. 18 wetenschappers beoordeelden meer dan 50 ernstige welzijnsproblemen van landbouwdieren op een schaal van 1 tot 5. Vervolgens is het gemiddelde bepaald.

Uit de enquête kwamen de volgende grootste welzijnsproblemen naar voren:

1) Vissen: doden door verstikking, strippen of zoutbad-dodingsmethode 4.52

2) (Vlees)Varken: Kaal hok zonder afleiding (alleen bijtketting) 4.50
3) Vleeskip: gezondheidsproblemen door fokkerij ras 4.44
4) Legkip: Onmogelijkheid gedragingen in (trad.)kooihuisvesting 4.44
5) Zeug: Gebrek aan bewegingsvrijheid en sociaal contact in ligbox 4.41

De uitkomsten van het onderzoek gebruikt Wakker Dier om haar prioriteiten te bepalen voor campagnes in de komende jaren.