Ingezonden persbericht


Vandaag diende het kort geding dat door de Stichting Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) tegen Eurodusnie is aangespannen. Volgens het IPP zouden wij met onze site 'www.referendumstemwijzer.nl' inbreuk maken op hun merk- en auteursrecht. Het IPP heeft het merk 'stemwijzer' geregistreerd en door dit woord te gebruiken zouden wij verwarring scheppen, waardoor wij ongerechtvaardigd voordeel zouden trekken uit de bekendheid van het IPP, hun reputatie zouden aantasten en hen schade toebrengen. De inbreuk op het auteursrecht zou bestaan uit de vormgeving van onze site, die volgens het IPP exact dezelfde was. De inbreuk op het merkenrecht zou dus bestaan uit het (ongeoorloofd) gebruik van het woord 'stemwijzer'.

Wij zijn wat betreft een mogelijke inbreuk op de auteursrechten al voor het kort geding aan de eisen van het IPP tegemoet gekomen door de vormgeving van onze site zodanig te veranderen dat er volgens ons geen verwarring kan ontstaan over de herkomst van de site. Wij hebben onder andere internet-links toegevoegd naar andere stemwijzers in het kader van de Europese Grondwet, waaronder natuurlijk die van het IPP. De uitspraak van de voorzieningenrechter zal gaan over de vraag of wij met onze stemwijzer - een vragenlijst met gesloten antwoorden die leidt tot een stemadvies - de opmaak van de stemwijzer van het IPP hebben nagemaakt. Onze stelling op dit punt is dat het geen uniek maar juist gangbaar systeem betreft en dat er daarom geen auteursrechtelijke bescherming voor kan worden verleend.
De uitspraak zal ook gaan over de geclaimde inbreuk op het merk 'stemwijzer'. Ons standpunt is dat het merk 'stemwijzer' geen onderscheidend vermogen heeft; het betreft enkel een beschrijving van een dienst en kan om die reden niet beschermd worden als merk. Je moet het woord kunnen gebruiken bij de beschrijving van een digitale politieke voorkeurstest. De registratie betrof trouwens een beeldmerk, waarbij de 'w' in 'stemwijzer' betstaat uit een poppetje met uitgestrekte handen. Het beeldmerk heeft misschien onderscheidend vermogen maar het woord 'stemwijzer' niet.

Wij zijn, net als het IPP van mening dat een goede, heldere en vooral pluriforme informatievoorziening over de Europese Grondwet cruciaal is voor een democratisch verloop van het referendum. Het IPP stelt zich ten doel politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Het is vreemd dat het IPP dit doet door domeinnamen die aansluiting zoeken bij het referendum over de nieuwe Europese Grondwet op te eisen. Door burgerinitiatieven als het onze aan te klagen of te dreigen met een aanklacht, toont zij een gezicht dat een andere is dan haar doelstellingen doen geloven.

Wij zouden door het gebruik van het woord 'stemwijzer' meeliften op de bekendheid van het IPP. Die bekendheid is volgens ons niet gelegen in het feit dat de stemwijzer een goede kwaliteit bezit, maar in het feit dat zij de middelen heeft zichzelf te promoten. Zij wordt rijkelijk gesubsidieerd door het WVS en hun referendumwijzer wordt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken gefinancierd.
De financiering van het IPP en hun 'referendumwijzer' roept vragen op over de 'objectiviteit en onafhankelijkheid' die zij claimt. Is het Ministerie van Binnenlandse Zaken niet deel van het kabinet, dat in zijn geheel voor de Europese Grondwet is? De referendumwijzer is bovendien een partijpolitiek instrument. De stellingen zijn gebaseerd op standpunten van politieke partijen. Maar politieke partijen zijn niet de enige belichaming van collectieve standpunten. Juist in een tijd waarin mensen zich niet of nauwelijks met politieke partijen verbonden voelen, schiet een dergelijke verwijzing naar partijpolitieke standpunten tekort. De kloof tussen burger en politiek blijkt ook uit het feit dat in de Tweede Kamer ongeveer 80% voor de Europese Grondwet is, terwijl uit opiniepeilingen blijkt dat ruim 55% van de Nederlandse bevolking tegen is. Zie ook onze persberichten van 17, 21 en 22 april, waar we kritiek geven op de zogenaamde 'objectiviteit en onafhankelijkheid' van de stemwijzer van het IPP.

Het eigendomsrecht (van merken) wordt goed beschermd omdat het een belangrijke aspect van marktwerking vormt. Daarom wordt het ook verankerd in de Europese Grondwet als onderdeel van een politiek programma gericht op onder andere het 'privatiseren' van publieke diensten. We hebben hier echter niet met handel te maken, maar de toegankelijkheid en kwaliteit van informatie in de aanloop naar het referendum over de nieuwe Europese Grondwet.

De uitspraak van de rechter wordt morgen of uiterlijk overmorgen aan het einde van de middag bekendgemaakt en zal te lezen zijn op www.eurodusnie.nl.