Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Handhaving geluidsnormen schiet tekort

NSG vraagt Kamer erger te voorkomen

Delft, 26 april 2005 - Overschrijdingen van geldende geluidsnormen treden bij wegverkeerslawaai regelmatig op als gevolg van de groei van het autoverkeer; men spreekt dan wel van 'een handhavingsgat'. Omdat de Wet geluidhinder niet voorziet in een expliciete regeling hoe te handelen bij overschrijding wordt op grote schaal gedoogd.

Betrouwbaarheid overheid

Voor rijkswegen is een gedoogbeleid ontstaan waarbij normoverschrijdingen worden toegelaten totdat een weg wordt gereconstrueerd. Pas dan wordt zo'n overschrijding in sommige gevallen tenietgedaan. Dat gebeurt dan maar voor een deel (ca. 1/3) van de betrokken woningen. Op basis van de vele contacten met burgers concludeert de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) dat gemeenten in het geheel niet handhaven, dus ook niet bij reconstructies. De NSG is dan ook van mening dat op dit punt de betrouwbaarheid van de overheid in het geding is. Zij wil daarom een proefproces uitlokken om overheden te dwingen geluidsnormen te handhaven.

Wijziging Wet geluidhinder

Op dit moment behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel om de Wet geluidhinder te wijzigen. Daarbij wordt voorgesteld het huidige gedoogbeleid bij rijkswegen ook toe te passen bij provinciale en gemeentelijke wegen. Maar dan alleen voor nieuwe situaties die pas na 1 januari 2006 gaan ontstaan. Voor alle dan reeds bestaande situaties worden geen maatregelen meer genomen om een ontstane normoverschrijding teniet te doen. Ook niet bij een eventuele reconstructie. Door in dergelijke situaties bij reconstructie na genoemde datum uit te gaan van de heersende geluidsbelasting op dat moment wordt feitelijk de tot dan gedoogde normoverschrijding gelegaliseerd. Het gaat hierbij om naar schatting één miljoen woningen (ruim 2 miljoen mensen).

De NSG heeft kamerleden voorstellen gedaan hoe de wet aangepast zou kunnen worden, zodat meer inhoud wordt gegeven aan het handhaven van de geluidsnormen.

Sanering

Voor situaties waar al bij de inwerkingtreding van de Wet geluidhinder (in 1986) sprake was van normoverschrijding bestaat een saneringsregeling. Tot nu toe zijn voornamelijk de meest ernstige situaties, met de grootste normoverschrijdingen, gesaneerd. Toch duurt het saneringsprogramma nog tot ver na 2017.

Door het huidige wetsvoorstel verliezen bovendien naar schatting enkele honderdduizenden woningen, waar al in 1986 sprake was van - weliswaar geringe - normoverschrijding, het recht op sanering. Bij veel van die woningen is de geluidsbelasting inmiddels echter al weer hoger geworden.


---



Ingezonden persbericht