Gemeente Dordrecht


---

Preventie en bestrijding overlast krijgen prioriteit

Nieuwe beleidsnota verslavingszorg regio Dordrecht

Karin Notenboom

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de nieuwe beleidsnota verslavingszorg. De doelstellingen preventie van gezondheidsrisico's , zorgverlening en harmreduction blijven overeind. De zorgverlening wordt steeds meer onder de AWBZ gebracht. Meer accent, wat betreft de gemeentelijke middelen, komt te liggen op preventie en harmreduction; het dragelijk maken van de verslaving voor de gebruiker zelf en zijn omgeving, inclusief het bestrijden van overlast.

Preventie
Bij preventie(ve verslavingszorg) gaat het om het voorkomen van gebruik van verslavende middelen en van de daarmee samenhangende gezondheidsschade. In het onderwijs, de Geestelijke Gezondheidszorg, dienstverlenende instellingen en voor ouders worden voorlichtingsprojecten uitgevoerd. DeltaBouman, de GGD en de Hoop voeren deze activiteiten uit.

Verslavingszorg
Verslavingszorg is gericht op mensen die problemen ervaren met alcohol, drugs of gokken.
Deze zorg wordt voornamelijk aangeboden door DeltaBouman. Het streven is om de beschikbare behandelcapaciteit in de regio minimaal te handhaven (2003: 1148 cliënten), maar de verslavingszorg te verbeteren en het bereik van de zorgverlening te verhogen. Binnen de zorg is behoefte aan uitbreiding en differentiatie van het aanbod gericht op harm reduction voor chronisch verslaafden. De uitkomsten van een onderzoek naar de hoeveelheid overlastgevende verslaafden in de regio is bepalend voor de vraag of er een onderzoek komt naar een gebruikersruimte in combinatie met zorg en praktische hulp.

Harmreduction
Op het vlak van herstel en draaglijk maken, biedt DeltaBouman momenteel een breed aanbod van methadonverstrekking, begeleid wonen, arbeidstoeleiding, werkgewenning, actieve zorg, ambulante en klinische behandeling en begeleiding. Er is een belangrijk verband tussen deze voorzieningen en de bestrijding van overlast.

Voor chronisch verslaafden is het belangrijk om structuur aan te brengen in het dagelijks leven. DeltaBouman heeft aangegeven dat er voor deze groep behoefte is aan uitbreiding van de kliniek en oprichting van een polikliniek inclusief methadonpost, een dagactiviteitencentrum, een internaat en uitbreiding van begeleid wonen. De gemeente Dordrecht is in principe bereid om medewerking te verlenen aan het realiseren van bovenstaande voorzieningen. DeltaBouman maakt een plan

Bestrijding van overlast
Overlast van verslaafden komt vooral voor in de Binnenstad en de Noordflank. Het streven om de overlast te verminderen, blijkt lastig. In 2003 ervoer 12% van de inwoners vaak overlast; doelstelling is om dit in 2006 terug te brengen naar 6%.

Vooral dak- en thuislozen die tot de doelgroep van de laagdrempelige opvang behoren, veroorzaken overlast in de openbare ruimte. Vaak is sprake van een gecombineerde problematiek, waarbij ook verslaving aan de orde is. De gemeente heeft met het rijk afgesproken om in 2005 een administratie te voeren op het totaal aantal permanent overlastgevenden, om zodoende beleid hierop te kunnen voeren. Een lopend onderzoek naar de mogelijkheden voor een hostel voor chronisch verslaafden moet inzicht geven in de behoefte, randvoorwaarden ten aanzien van locaties, kosten en financieringsmogelijkheden. Aanleiding is een motie van de gemeenteraad naar aanleiding van het signaal van het Leger des Heils dat het aantal buitenslapers (45) is gestegen.

Aandacht voor veelplegers
Het blijkt dat op 1 januari 2004 in totaal 312 veelplegers vanaf 18 jaar in Dordrecht zijn. Dordrecht heeft een convenant gesloten over een persoonsgebonden aanpak van deze groep. De verslavingsreclassering participeert in deze aanpak. Een nazorgconvenant is in voorbereiding. De gemeente stimuleert de participatie van de verslavingszorg in dat convenant. In hoeveel gevallen sprake is van een verslavingsprobleem is nog niet bekend.

Verder staat de gemeente in beginsel positief tegenover de mogelijkheid om in het kader van de wet Strafrechterlijke opvang verslaafden verslaafde criminelen in een justitiële instelling te plaatsen en een aanbod te ontwikkelen voor resocialisatie. De evaluatie van landelijke experimenten in het kader van deze wet, die verschijnt in 2007, wordt echter afgewacht.

Dordrecht is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de verslavingspreventie, ambulante verslavingszorg en overlastbestrijding en ontvangt hiervoor jaarlijks een doeluitkering van het ministerie van VWS. Hoewel in Dordrecht de meeste regionale voorzieningen voor verslavingszorg gevestigd zijn, geldt het beleid voor het gehele gebied Drechtsteden en Alblasserwaard/Vijfherenlanden. Dordrecht streeft naar een evenwichtige spreiding van het verslavingszorgaanbod in de regio; de Drechtsteden ontwikkelen hierover momenteel een nota waarbij in eerste instantie wordt aangesloten.

Redactie
Karin Notenboom
Communicatie

telefoon (078) 639 6908

email kl.notenboom@dordrecht.nl

Informatie