Provincie Groningen

Eerste resultaten Task Force E-learning gepresenteerd 22 april 2005

De Task Force E-Learning van Noord-Nederland heeft maar liefst 30 projecten opgeleverd, met een totale investering van bijna 5,5 miljoen euro. Bij de 30 ingediende pilots zijn 70 organisaties betrokken. De tot nu toe geboekte resultaten werden vrijdag 22 april door drs. L.J.E. Smits, voorzitter van de Task Force, aangeboden aan dr. J.A. Mulder, gedeputeerde en portefeuillehouder onderwijs en economie in Friesland. De bijeenkomst in het kader van de Task Force E-Learning vond plaats in het Golden Tulip Tjaarda in Oranjewoud.

Het Adviescollege voor de Markt (AMa) besloot vorig jaar tot het instellen van een Task Force E-Learning. Een Task Force heeft als doel om kansen in de markt te signaleren en te vertalen naar concrete, uitvoerbare projecten voor de marktsector. Het doel van de Task Force E-Learning is onder meer het stimuleren van de e-learningmarkt in Noord-Nederland en het ontwikkelen van innovatieve projecten

Voorbeelden

* Enige voorbeelden van pilots die in het kader van de Task Force E-Learning zijn gepresenteerd:

* De Leercoach - Een elektronische leerstijlentest, ontwikkeld door het Noorderpoortcollege Groningen in samenwerking met Vertis en de vakgroep Ontwikkelingspsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

* Het Ondernemersspel - Een spel dat al doende toont wat er komt kijken bij het opstarten van een eigen bedrijf. Ontwikkeld door de Kamer van Koophandel in Groningen, in samenwerking met de VMBO-scholen in de provincie Groningen.

* Het Zorghorloge - Een horloge dat door middel van signalen en iconen de gewenste informatie verschaft, bedoeld voor mensen die niet kunnen lezen. Ontwikkeld door het bedrijf Snakeware uit Sneek.
E-learningcluster
Het Adviescollege voor de Markt heeft Q-modus BV verzocht zorg te dragen voor een vervolg op de Task Force E-Learning. Tot de taken behoren onder meer het initiëren van projecten, het leggen van contacten tussen markt en kennisinstellingen, het adviseren voor subsidieregelingen en het uitvoeren van marktonderzoek. Door de Task Force E-Learning is een cluster gevormd dat is gebaseerd op ketenbenadering. In het cluster zullen ongeveer 50 organisaties samenwerken aan ongeveer 20 projecten. Door het gebruik van standaarden wordt samenwerken eenvoudiger, en worden e-learningproducten makkelijker uitwisselbaar. Hierdoor wordt de markt verder gestimuleerd.
Voor het cluster wordt een Kompasaanvraag ingediend. Aanvrager van dit cluster is TechnologieCentrum Noord Nederland, en uitvoerder Q-modus BV. Het cluster zal samenwerken tot 2007. Achtergrond
De eerste Task Force E-Learning is gefinancierd door de Europese Gemeenschap, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland EZ/Kompas. De uitvoering van de Task Force E-Learning lag in handen van Q-modus BV uit Groningen.
De markt met betrekking tot e-learning is nog steeds volop in ontwikkeling, zowel in kwaliteit als in omvang. Het beleid van de Europese Commissie met betrekking tot e-learning biedt verschillende mogelijkheden om nieuwe projecten te lanceren, voor zowel onderwijs- en kennisinstellingen als bedrijfsleven. Met een marktomvang in het initiële onderwijs (tussen 200 en 400 miljoen euro) en bedrijfsopleidingen (500 miljoen euro) is de totale Nederlandse marktomvang met betrekking tot e-learning nu al minimaal 700 miljoen euro, de consumentenmarkt niet meegerekend. Deelnemende partijen
AMa
Het Adviescollege voor de Markt (AMa) is als onafhankelijk adviesorgaan van het Samenwerkingsverband Noord Nederland, nauw betrokken bij de ontwikkeling van structuurversterkende projecten in de marktsector. Het AMa zet regelmatig Task Forces in, met als doel kansen in de markt te signaleren en te vertalen naar concrete, uitvoerbare projecten.
Q-modus B.V.
Q-modus B.V. richt zich op nieuwe ontwikkelingen op het vlak van communicatie, kennisuitwisseling en innovatie. Het bedrijf werkt intensief samen met de Rijksuniversiteit Groningen en maakt deel uit van de RuG-Houdstermaatschappij.