Gemeente Someren


Someren werkt aan een waterplan

Water speelt een belangrijke rol in ons leven. Veilig en gezond water vormt de basis voor het leven dat we gewend zijn. Uit de kraan stroomt schoon drinkwater. Ons afvalwater wordt snel en efficiënt afgevoerd en gezuiverd. De natuur en de landbouw hebben voldoende water nodig om te overleven.

Het beheer van alle verschillende verschijningsvormen van het water is voor Someren niet eenvoudig. Bij een zware regenbui houden we onze voeten bijna niet droog, maar voor de landbouw en de natuur is er soms een structureel tekort aan water. De bebouwde omgeving, de landbouw, de natuur, de recreatie en de industrie stellen eisen aan het waterbeheer. Soms komen de belangen van de gebruikers niet overeen. De gemeente Someren stelt daarom samen met de waterschappen Aa en Maas en de Dommel, de provincie Noord-Brabant en waterleidingmaatschappij Brabant Water een waterplan op.

Wat is het waterplan?

In het waterplan brengen de waterorganisaties alle kansen en problemen rondom het water in Someren in beeld. Hierbij vragen ze ook naar de mening van burgers, natuurorganisaties en landbouworganisaties die vertegenwoordigd zijn in een klankbordgroep. Vervolgens stellen de waterorganisaties samen met de klankbordgroep vast wat ze met het water in Someren willen bereiken en welke maatregelen of projecten nodig zijn om dit te bereiken.


Meer mogelijkheden voor inritten

De mogelijkheden voor het verkrijgen van een inrit zijn verruimd. In het nieuwe beleid, dat de gemeenteraad heeft vastgesteld, is gezocht naar een balans tussen het algemeen belang, het beeld van de openbare ruimte en het privé-belang van de aanvrager van een inrit. Op een aantal punten is het oude beleid aangepast. Dit geldt bijvoorbeeld voor de plaats waar de auto geparkeerd moet kunnen worden. Volgens de oude regels moest dit in bepaalde situaties achter de voorgevel. Dit hoeft nu dus niet meer. Ook bijvoorbeeld de maximale inritbreedte is verruimd.
Klik hier voor het uitgebreide beleid ten aanzien van inritten of u kunt via de optie raadsinfo, kiezen voor regelgeving, beleidsnota's en dan ziet u het document onder de rubriek verkeer en waterstaat.

Op hoofdlijnen biedt het nieuwe beleid de volgende mogelijkheden:

Afmetingen
Enkele inritten zijn maximaal 5,5 meter breed, een dubbele inrit is maximaal 8 meter breed. Bij brede straten volstaat 4 meter voor een enkele inrit.

U woont in een rij
Bij traditionele rijenbouw worden geen inritten toegestaan waarmee parkeren in de voortuin mogelijk is.
Een inrit is wel toegestaan bij woningen waarbij parkeren onderdeel uitmaakt van het ontwerp, bijvoorbeeld tuinkamerwoningen. Een inrit bij een hoekwoning in rijenbouw is toegestaan als de woning minstens 2 meter van de zijgrens staat.

U woont in een (half)vrijstaande woning
Bij elke vrijstaande of half vrijstaande woning wordt ten minste één inrit (enkel of dubbel) toegestaan. Een tweede inrit is mogelijk als deze komt te liggen voor een legaal gebouwde garage of carport, die bedoeld is voor het stallen van een auto. Voorwaarde is wel dat de garage of carport niet bereikbaar is via de bestaande (eventueel te verbreden) inrit.

U woont op de hoek van een straat
Een eerste inrit naar een parkeerruimte in de achtertuin (rijenbouw, halfvrijstaand of vrijstaand) is mogelijk als u op de hoek van een straat woont. Een tweede inrit naar de achtertuin is toegestaan als deze leidt naar een legaal gebouwde garage of carport die bedoeld is voor het stallen van een auto en als er een eerste, legale, inrit is aan de voorzijde van de woning.

Bedrijven binnen de woonomgeving
Voor bedrijven wordt hetzelfde beleid gehanteerd als voor industrieterreinen. In principe dus een inrit van maximaal 8 meter breed. Een tweede inrit is mogelijk van maximaal dezelfde breedte.

Aanleg, onderhoud en bomen
Een inritverharding op het openbaar gebied legt de gemeente aan en onderhoudt het ook. De aanlegkosten zijn voor de aanvrager. Als er een boom staat in de eerste inrit voor een legale garage/carport of inrit naar een bedrijf wordt deze verwijderd. Als het mogelijk is wordt de boom naar de directe omgeving verplaatst of wordt een nieuwe boom geplant. Dit geldt ook voor boom voor een tweede inrit voor een garage of carport met bouwvergunning. Voor alle overige tweede inritten wordt de boom in principe gehandhaafd. Het college kan hierover een afwijkend besluit nemen.

Terug naar boven

Hou het plantsoen groen
Stort er geen tuinafval!

Steeds vaker treffen de medewerkers van Gemeentewerken groen- en tuinafval aan in de plantsoenen. Dit geeft niet alleen een onverzorgd beeld van het plantsoen, maar het kost ook erg veel moeite om vooral de grond uit het plantsoen te verwijderen. De verwijderingskosten zijn dus hoog. Deze kosten betalen wij samen en zijn eigenlijk niet nodig. Voor dit geld kunnen we beter andere, meer nuttige en leukere dingen doen.

We doen daarom een dringend beroep op iedereen om afval te storten waar het hoort en het plantsoen niet te gebruiken als stortplaats. Als u ziet dat anderen zich hier niet aan houden, vragen wij u om dit aan ons te melden (tel. 0493-494888, afd. Gemeentewerken). Het storten van afval in plantsoenen wordt voortaan direct aangepakt met een proces-verbaal.

Laten we Someren mooi en schoon houden!