FNV

Studenten krijgen aparte status in cao voor grotere uitzendbureaus

Studenten die als uitzendkracht voor de grotere bureaus werken, krijgen bijzondere voordelen. Dat staat in het principeakkoord dat FNV Bondgenoten in de nacht van maandag op dinsdag met de werkgeversorganisatie ABU heeft gesloten.
De speciale afspraken voor de werkstudenten betreffen onder meer hun rechtspositie. Bovendien kunnen ze in de toekomst belastingvriendelijk producten aanschaffen zoals studieboeken en software. Voor ongeveer een kwart van de studenten levert dit voordelen op.

Onlangs maakte de vakbond al speciale, op maat gesneden afspraken met de ABU voor buitenlandse uitzendkrachten.

De afspraken zijn gemaakt binnen de huidige cao die nog een looptijd heeft tot 2 april 2007. Tussentijds maken de partijen nadere afspraken over bepaalde onderwerpen gesproken. De volgende ronde in deze carrousel is in januari 2006.

De achthonderdduizend uitzendkrachten die onder deze cao vallen, krijgen per 8 augustus 2005 een loonsverhoging van 1,25 procent. (Naast deze ABU-cao bestaat ook een cao voor de veelal kleinere, gespecialiseerde bureaus die onder de werkgeversorganisatie NBBU vallen.) Per 1 juli 2006 volgt een verhoging die gebaseerd is op de loonsverhogingen in dertig grote cao's.

Uitzendkrachten in vaste dienst van het uitzendbureau die in heel 2004 gewerkt hebben, krijgen per 1 september 2005 bovendien een eenmalige uitkering van 150 euro.

Voor uitzendkrachten die lid zijn van een vakbond is de afspraak gemaakt dat zij de contributie over 2004 van de werkgever vergoed kunnen krijgen.

Ook is een discussie gestart over mogelijkheden voor een kinderopvangregeling. Per 1 januari 2006 zal een regeling ingaan, over de precieze invulling van de regeling moeten nog afspraken worden gemaakt.

Naleving van de cao krijgt de komende tijd extra aandacht. In een gezamenlijke campagne zullen werkgevers en de vakbonden uitzendorganisaties die zich niet aan de cao houden aanpakken. In de uitzendbranche opereren nu circa 6.600 malafide bedrijven.