Time : 11:08:46 AM
Date : Tuesday, April 26, 2005
Sender Name: Ovam

Bodemsanering Bankloop

Gisteren was er in zaal 'De Vrede' om 19.30u een informatieavond voor de omwonenden van de Bankloop en de geĂŻnteresseerde bewoners van Olen en Geel omtrent de bodemsanering van de Bankloop. Het bodemsaneringsproject komt in een eindfase terecht en daardoor zal de start van de saneringswerken niet lang meer uitblijven. De organisatoren (Dialoog & Overleg, Umicore, de OVAM, de gemeente Olen en stad Geel) vinden het daarom noodzakelijk dat de bewoners op voorhand op de hoogte gesteld worden over wat hen te wachten staat.

Beschrijvend Bodemonderzoek (BBO)

In opdracht van de vzw BRAEM (Bergen Radioactief Afval Extra Muros) werd er in de periode 2003-2004 door het ingenieursbureau MWH (Montgomery-Watson-Harza) een beschrijvend bodemonderzoek van de Bankloopzone opgesteld. Het onderzoekstraject loopt van de fabrieksomheining tot aan de Roerdompstraat, hierna aangegeven als Bankloop. Een beschrijvend bodemonderzoek dient om inzicht te krijgen op de omvang van de verontreiniging. Er wordt onderzoek gedaan naar de aard, hoeveelheid, concentratie en oorsprong van de verontreiniging. Het onderzoek moet ook uitwijzen of er een mogelijkheid op verspreiding van de verontreiniging bestaat en of er risico's zijn voor mens en milieu. De conclusie van het onderzoek is dat er een historische verontreiniging bestaat van zowel radioactieve elementen als van zware metalen, voornamelijk cadmium en kobalt. Binnen een zone van 5 m van de beek zijn ook de oevers verontreinigd door het storten van slib tijdens ruimingswerken. Verder is er ook een verontreiniging van het slib op de bodem,van de Bankloop. Op basis van de uitgangspunten van het bodemsaneringsdecreet werden deze gronden bestempeld als 'gronden met een ernstige bedreiging'. Alhoewel de risico's in het algemeen beperkt blijven, is het noodzakelijk om de gronden te saneren. Daarom werd er aan MWH gevraagd om een Bodemsaneringsproject op te stellen.

Bodemsaneringsproject (BSP)

De eerste stap om tot sanering over te gaan is de keuze van een saneringstechniek, in dit geval uitgraving. Het saneringsproces van de Bankloop verloopt in verschillende fasen. De Bankloop wordt eerst verdeeld in zones. De bovengrondse obstakels worden per saneringszone verwijderd, rekening houdend met de aard van het obstakel. In de derde fase gaat men over tot de bemaling van de saneringszones. De bemaling zal uitgevoerd worden tijdens de hele duur van de werken. De bemaling gaat gepaard met
veiligheidsvoorzieningen om de stabiliteit van de gebouwen te garanderen. Hierna worden de kokers van de Bankloop slibvrij gemaakt.

De belangrijkste fase is het uitgraven van de verontreiniging. De uitgraving en de berging gaan gepaard met bijzondere veiligheidsmaatregelen. Een bodemsaneringsdeskundige en een stralingsdeskundige zullen tijdens de werken aanwezig zijn om de veiligheid van zowel bewoners als arbeidspersoneel te garanderen. Verder wordt er ook rekening gehouden met de frequentie van het vrachtverkeer om de bewoners voor overlast te behoeden. Uiteindelijk worden de loop en de oevers van de Bankloop gereconstrueerd en zullen er in de laatste fase herstellingswerken worden uitgevoerd. De opslag van de verontreinigde gronden gebeurt in een tijdelijke saneringsberging binnen de muren van Umicore. Het is de realiteit en het is de bekommernis van Umicore.

Convenant

Op 23 april 2004 werd er een convenant getekend door de Vlaamse regering, de Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest(OVAM) en Umicore waarin duidelijke afspraken gemaakt werden met betrekking tot bodemsaneringen binnen de bedrijfsterreinen van Umicore en in de omgeving.De bodemsaneringswerken van de Bankloop maken hier deel van uit. Het budget dat voorzien is voor de realisatie van het Bankloopproject bedraagt 3.5 miljoen euro. De OVAM staat in voor de uitvoering van het project. De kosten worden door de OVAM en Umicore op een fifty-fifty basis verdeeld.

Bodemattesten

Op basis van het beschrijvend bodemonderzoek heeft de OVAM voor de verontreinigde percelen bodemattesten afgeleverd. De bodemattesten impliceren dat de percelen werden opgenomen in het register van verontreinigde gronden. De opname van een perceel in het register van verontreinigde gronden houdt in dat dient overgegaan tot verdere maatregelen. Gelet op de convenant moeten de eigenaars/gebruikers van de percelen geen kosten dragen.

Planning

Alle eigenaars of gebruikers krijgen nog bezoek van een bodemsaneringsdeskundige om de opstallen en ondergrondse constructies aanwezig op hun perceel te inventariseren, de opmetingen uit te voeren en om specifieke opmerkingen te kunnen bespreken.

Het bodemsaneringsproject wordt binnenkort officieel ingediend. De betrokkenen kunnen het project inkijken bij hun gemeente. De uiteindelijke aanvang van de bodemsaneringswerken is gepland voor het voorjaar 2006.

Voor meer info kan u terecht bij :
Umicore (Ludo De Ridder) op het nummer: 014/245505 Ovam (Guy Haemels-woordvoerder) op de nummers 015/284200, 015/284148