Time : 1:58:28 PM
Date : Tuesday, April 12, 2005
Sender Name: Advanced Fair
Het participatieve model - European Seafood Exposition toont intelligente oplossingen
Met meer dan 1.400 exposanten belooft de editie 2005 van European
Seafood Exposition, die van 26 tot 28 april in Brussels Expo plaats
vindt, een sleutelmoment te worden voor de Europese visverwerkende
nijverheid. Terwijl de Europese Unie de bouwstenen samenbrengt voor
een maritiem beleid op lange termijn, vindt de visverwerkende
industrie in Brussel de onmisbare technologie voor een ecologisch en
economisch verantwoord visserijbeleid.
Voor de Europese visserijsector worden 2005 en 2006 twee belangrijke
scharnierjaren die de verdere toekomst van de industrie zullen
bepalen. In het verleden werd de uitbating van zeeën en oceanen door
de mens enkel beperkt door technische limieten. De versnelde
technologische vooruitgang en de toegenomen bevolking van
kustgebieden zorgt echter voor een voortdurend hogere druk op de
natuurlijke rijkdommen. Het Europese maritieme beleid dat op dit
moment ontwikkeld wordt, moet een gefragmenteerde beheersing van de
diverse maritieme activiteiten vervangen door een geïntegreerde
aanpak die de uiteenlopende economische en recreatieve activiteiten
beter op elkaar afstemt.
Het Europa van 25 lidstaten heeft een kustlijn van meer dan 70.000
kilometer, zeven keer langer dan die van de Verenigde Staten.
Vijfentwintig lidstaten grenzen aan twee oceanen en 4 zeeën. Bijna de
helft van de Europeanen woont minder dan 50 kilometer van de zee en
de maritieme regio's staan in voor 40% van het bruto nationaal
product. De territoriale wateren van de Europese Unie zijn het meest
uitgestrekte maritieme gebied ter wereld, vele duizenden hectaren
groter dan de landoppervlakte.
Omdat visbestanden, ecosystemen en vervuiling zich weinig om
administratieve grenzen gelegen laten, is een pan-Europese maritieme
strategie meer dan ooit noodzakelijk. Daarin zal een duurzame
zeevisserij een centrale rol spelen. De gestaag slinkende
visbestanden nopen zowel de politieke wereld als de
visserijnijverheid tot een nieuwe, creatieve aanpak. In minder dan 20
jaar zal wereldwijd de productie van gekweekte vis hoger zijn dan de
vangst van vis uit vrij water. De European Seafood Exposition is het
forum bij uitstek, waar de technologische uitdagingen die eigen zijn
aan viskwekerij en hybride vormen, een oplossing krijgen.
Tussen 1995 en 2002 daalde de productie van de Europese zeevisserij
met 17%, terwijl de productie in de rest van de wereld over dezelfde
periode met evenveel procenten steeg. In diezelfde periode daalde de
Europese visserijvloot met 15% tot goed 94.000 vaartuigen voor de 25
lidstaten. De productiedaling werd gedeeltelijk gecompenseerd door
een aanzienlijke
productiestijging in het segment aquacultuur. Tussen 1995 en 2002
steeg het aandeel van aquacultuur in de totale visproductie van 12 %
tot meer dan 17%. De meer dan 1.3 miljoen ton visopbrengst uit
aquacultuur wordt vooral gegenereerd door Spanje, Frankrijk, Italië
en het Verenigd Koninkrijk.
"Zelden hebben de Europese zeevisserij en de visverwerkende
nijverheid voor een grotere uitdaging gestaan dan nu", zegt directeur
Mary Larkin van European Seafood Exposition. "De hele industrie moet
als het ware zichzelf opnieuw uitvinden. Herstelplannen voor de
natuurlijke visbestanden van kabeljauw, gaffelkabeljauw, zeetong en
Noorse kreeft zullen hun invloed hebben op de aanvoer. De industrie
wacht het Europese maritiem beleid niet af, maar probeert op een
actieve manier te anticiperen op wat morgen wet zal zijn. Dat geeft
de editie 2005 van European Seafood Exposition een bijzonder élan.
Meer dan ooit heeft de visverwerkende nijverheid behoefte aan
intelligente oplossingen om de verwachtingen van consumenten in fase
te brengen met het oordeelkundig beheer van een natuurlijke rijkdom
die nog vele generaties kan dienen. In die heroriëntatie speelt
European Seafood Exposition een belangrijke rol als forum voor alle
spelers uit de industrie die op zoek zijn naar nieuwe, internationale
perspectieven."
De 13de editie van European Seafood Exhibition vindt samen met
Seafood Processing Europe plaats van dinsdag 26 tot donderdag 28
april 2005 in Brussels Expo. Surf voor meer informatie naar
www.euroseafood.com.
Noot (