Diaconaat moet zich richten op duurzame relaties en mediation
Promotie Theologie
dinsdag 26 april 14.00 uur
Het diaconale werk van de moderne oecumenische beweging bestaat uit interkerkelijke hulpverlening, humanitaire hulp aan vluchtelingen of slachtoffers van bijvoorbeeld natuurrampen en geweld, en ontwikkelingswerk. In de interkerkelijke hulpverlening steunt de ene kerk de andere kerk; meestal gaat het hierbij om financiële steun van rijke aan arme kerken. Economisch, politiek en cultureel zijn de verhoudingen tussen de kerken scheef. Daarom wordt het diaconaat wel als eenrichtingsverkeer gezien. Dit is echter het tegenovergestelde van het doel van de oecumenische beweging: wederkerigheid van alle relaties. Miedema onderzocht wat het begrip diaconaat wezenlijk inhoudt voor kerk en oecumene, en welke relatievorming (communicatie) hierin bestaat en wordt nagestreefd. Wil de oecumenische beweging communicatie tot stand brengen (binnen en buiten het christendom), dan moet zij het wederkerigheidsprincipe vormgeven, stelt Miedema. Dit impliceert dat de projectmatige hulpverlening niet meer voldoet. Het diaconaat moet duurzame relaties aangaan en zich daarnaast gaan richten op mediation bij conflicten. Het ontkomt daarbij niet aan de missionaire vraag hoe het evangelie moet worden verstaan in de samenleving.
L.P. Miedema: Wederkerigheid in het diaconaat? Diaconale begripsvorming en relatievorming in het oecumenisch diaconaat. Promotor is prof. dr. J.Th. Witvliet.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam