GroenLinks

GroenLinks & CDA geven werknemers recht op informatie topinkomens

25 april 2005

De Wet Harrewijn is oorspronkelijk een initiatiefwet van Ab Harrewijn, oud kamerlid van GroenLinks, die is overleden in het voorjaar van 2002. Kees Vendrik (GroenLinks) en Gerda Verburg (CDA) nemen het initiatief over. De wet geeft ondernemingsraden van bedrijven en publieke instellingen met meer dan 100 werknemers een recht om vóóraf informatie over de inkomens aan de top te ontvangen. De wet lijkt een meerderheid te halen.

Het informatierecht betreft informatie over het salaris plus de aanvullende arbeidsvoor-waarden van directie, bestuurders en toezichthouders. Deze wettelijke regeling geldt voor vrijwel alle topmanagers van (middel)grote organisaties in het bedrijfsleven en de publieke sector. Zo weten werknemers op tijd hoe de beloningsverhouding in hun bedrijf of instelling zich ontwikkelt. Door de combinatie van ondertekenaars en de positie van andere fracties in de Tweede Kamer ligt steun van een kamermeerderheid in het verschiet.

Grote onrust over topverdieners

De Wet Harrewijn biedt een antwoord op de onrust die is ontstaan over de veelverdieners in Nederland. Niet alleen bij beursgenoteerde bedrijven is sprake van een 'moreel tekort'. Ook in de publieke sector zorgen de topbestuurders steeds beter voor zichzelf met hoge salarissen en dito bonussen. Recent zijn Nuon en Essent in het nieuws, maar ook in ziekenhuizen, in het hoger onderwijs en bij woningcorporaties zijn de topsalarissen over de kop gegaan. Het salaris van de minister-president, zo'n 120 duizend euro, verbleekt bij dat van de directeuren van bijvoorbeeld Schiphol en de Nederlandsche Bank/Pensioen & Verzekeringskamer.

Werknemers krijgen invloed op beloning aan de top

In het Najaarsakkoord tussen kabinet en sociale partners is een gematigde loonontwikkeling voor iedereen afgesproken. De werknemers houden zich aan deze afspraak, veel werkgevers lappen deze nullijn echter aan hun laars. Met de invoering van de Wet Harrewijn krijgen werknemers via hun Ondernemingsraad een recht op informatie over de arbeidsvoorwaarden van het topmanagement. Dat betekent dat zij vooraf directe en bestuurders ter verantwoording kunnen roepen. Excessieve beloningen kunnen op deze manier in de kiem worden gesmoord.

Parlementaire behandeling

Kees Vendrik en Gerda Verburg zullen samen de Wet Harrewijn verdedigen. Nog voor de zomer kan de Tweede Kamer zich uitspreken over de initiatiefwet; behandeling in de Eerste Kamer volgt zo spoedig mogelijk daarna.

Kees Vendrik

Gerda Verburg

«