Politie Limburg-Noord

Politie Limburg-Noord brengt 70 jeugdgroepen in beeld
Datum: 25-04-2005
Tijd bericht: 17:04
Plaats: Limburg-Noord
De politie heeft de afgelopen weken geïnventariseerd hoeveel jeugdgroepen de regio Limburg-Noord telt. Er is als het ware een foto gemaakt. De belangrijkste reden voor het inzichtelijk maken van de 70 jeugdgroepen is kennisvergroting. Door zicht te krijgen op de verschillende typen jeugdgroepen wil de politie, samen met haar partners, zoals gemeente en welzijn, de aanpak van jeugdgroepen effectiever maken. Uiteindelijk moet deze aanpak leiden tot een afname van probleemgedrag dat veroorzaakt wordt door een aantal jeugdgroepen.

Er is gebruik gemaakt van een landelijke systematiek om de jeugdgroepen in beeld te brengen. Via deze systematiek worden jeugdgroepen ingedeeld in een viertal categorieën; aanvaardbaar, hinderlijk, overlastgevend en crimineel. In Limburg-Noord gaat het in totaal om 70 jeugdgroepen waarvan 8 in de categorie aanvaardbaar. De 62 overige jeugdgroepen kunnen worden onderverdeeld in de categorie hinderlijk (54), overlastgevend (7) of crimineel (1). Het is de eerste keer dat Limburg-Noord jeugdgroepen op deze manier in kaart brengt. Het is een nieuwe manier van werken die nog geoptimaliseerd wordt.

Jeugdgroepen
De indeling in de vier jeugdgroepen is landelijk vastgesteld en wordt inmiddels door meerdere politieregio's gebruikt. Bij aanvaardbare jeugdgroepen gaat het om jongeren die zich weliswaar in groepen begeven, maar die zich gedragen binnen de normen die de sociale omgeving stelt. Zij veroorzaken geen hinder of overlast.

Een hinderlijke jeugdgroep hangt rond in de buurt, is af en toe luidruchtig en trekt zich niet zoveel aan van de omgeving. Soms loopt het uit de hand, maar de schermutselingen zijn snel in de kiem te smoren en vaak meer toeval dan gepland. Over het algemeen is het een groep die nog voldoende 'autoriteitsgevoelig' is en aangesproken kan worden op hun gedrag.

Een overlastgevende jeugdgroep is meer nadrukkelijk aanwezig. Ze kunnen af en toe provocerend optreden, vallen omstanders wel eens lastig (uitschelden of intimideren), vernielen regelmatig allerlei zaken en laten zich veel minder gelegen liggen aan andere mensen. Ze zijn ook minder goed te corrigeren.

De criminele jeugdgroep bestaat (in ieder geval gedeeltelijk) uit jongeren die behoorlijk op het criminele pad geraken. Ze zijn al vaker met de politie in aanraking gekomen. Kenmerkend voor dergelijke groepen is dat ze meer en meer criminaliteit plegen voor het financiële gewin (ze verdienen er geld mee). Het zijn over het algemeen stelselmatige daders en ze zijn moeilijk aanspreekbaar.

Centrumgemeenten
In de districten Roermond (25), Venray (21) en Venlo (15), komen de meeste jeugdgroepen voor. District Weert telt er 9. De meeste jeugdgroepen zijn benoemd in de vier centrumgemeenten, maar ook gemeenten Echt-Susteren (6), Maasbracht (4), Beesel (4), Swalmen (4) en Gennep (4) scoren hoog. Van de zeven overlastgevende jeugdgroepen bevinden er zich vier in het district Venlo, twee in het district Roermond en één in het district Venray. De criminele jeugdgroep bevindt zich in de gemeente Venlo.

Alcohol en drugsgebruik
De meeste jongeren zijn schoolgaand of werkend. Spijbelgedrag komt niet vaak voor. Bij 20 jeugdgroepen drinkt het merendeel regelmatig alcohol. Het softdruggebruik geeft ongeveer hetzelfde beeld als het alcoholgebruik. Uit het onderzoek blijkt dat degenen die alcohol drinken ook softdrugs gebruiken. Van een 15-tal groepen zijn de leden zeer veel met justitie in aanraking gekomen. Bij 26 jeugdgroepen is een deel van de jongeren regelmatig met justitie in aanraking gekomen.

Overlastmeldingen
Absoluut gezien komen de meeste meldingen van overlast van/door jeugd uit de grote gemeenten (Venlo, Roermond, Weert, Venray en Echt-Susteren.) De grote gemeenten worden gevolgd door de relatief kleine gemeente Swalmen en de gemeente Beesel. Wanneer het aantal overlastmeldingen wordt afgezet tegen het aantal inwoners blijft de gemeente Venlo hoog scoren, maar wordt gevolgd door Swalmen en Thorn.

Veiligheidsbeleving
Vrijwel elke gemeente heeft te maken met vormen van overlast en vandalisme, veroorzaakt door groepen jongeren. In veel gevallen is er sprake van hinderlijk of overlastgevend gedrag, maar sommige jeugdgroepen kunnen zich ook schuldig maken aan crimineel gedrag. Het gedrag van deze groepen jongeren kan een negatieve uitwerking hebben op het leefgenot en de veiligheidsbeleving van burgers. In de ogen van veel burgers vertonen groepen jongeren ongewenst asociaal gedrag in het publieke domein. Uit de politiemonitor 2004 blijkt dat 24 procent van de burgers zich wel eens onveilig voelt door rondhangende jongeren. De politie neemt dit signaal mee in het overleg met haar partners. Bij de aanpak van hinderlijke en overlastgevende jeugdgroepen is een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente.

Strategie
Een van de speerpunten van de politie Limburg-Noord is de aanpak van jeugdcriminaliteit. Het in kaart brengen van de jeugdgroepen maakt deel uit van de strategie die Limburg-Noord kiest om deze problematiek aan te pakken. Een vijftal jeugdgroepen worden nader geanalyseerd. De keuze voor deze vijf jeugdgroepen is gebaseerd op de geografische spreiding en de verdeling van de verschillende typen jeugdgroepen. Tenslotte speelt ook de actualiteit een rol bij de keuze. De resultaten van deze aanpak gebruikt de politie om samen met haar partners, gemeenten en welzijnsinstellingen de problemen met de jeugd aan te pakken.