Time : 2:30:38 PM
Date : Monday, April 25, 2005
Sender Name: Fedichem

Originele en milieuvriendelijke technologie voor waterrecuperatie - Latexco te Tielt behaalt Responsible Care-Prijs 2005 van de Belgische chemische industrie

Brussel, 25 april 2005 - De Responsible Care-Prijs van Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie, bekroont bedrijven uit de Belgische chemiesector voor opmerkelijke prestaties op het vlak van milieubescherming, veiligheid en gezondheid en de communicatie daarrond.

Latexco (Tielt) ontvangt de Responsible Care-Prijs 2005 voor een opmerkelijk origineel milieutechnologie-project: een bijna volledig hergebruik van de belangrijke hoeveelheden hoogkwalitatief water die het bedrijf nodig heeft in het productieproces en voor de stoomlevering. Latexco is een productie- en toeleveringsbedrijf dat gespecialiseerd is in de vervaardiging van hoogwaardige latexschuim-matraskernen, platen en hoofdkussens bestemd voor de matrasindustrie.

Het gebruikte voorheen belangrijke hoeveelheden leiding- en zogenaamd

"sokkelwater", grondwater dat door zijn specifieke fysicochemische eigenschappen van groot belang is in de lokale textielindustrie. Na gebruik werd het water gereinigd met klassieke technieken en vervolgens geloosd.

Thans past het bedrijf een originele indampingstechniek toe. De installatie, een investering van 2,2 miljoen ¤, is compact maar zeer performant: ze recupereert 95% van het water, bespaart aldus in ruime mate op natuurlijke grondstoffen, levert geen afvalslib op dat dient gestort en verbruikt - in verhouding tot de eerder ingezette waterzuiveringsmethoden - heel weinig energie en hulpstoffen.

De keuze van de jury stoelde op de volgende elementen:


- de kwaliteit, de originaliteit en de bijna "holistische" totaalbenadering van het bedrijf in deze problematiek;
- de talrijke innovatieve aspecten van het project, niet alleen op het vlak van het
leefmilieu, maar ook economisch (significant minder afvalkosten, milieuheffingen, waterzuiveringskosten en kosten voor stoomproductie) en maatschappelijk (o.a. minder risicovolle arbeidsomstandigheden en nog slechts 1/3 vrachtwagentransporten) leveren flinke boni op. Een echte stap naar meer duurzaamheid dus;- de pro-actieve houding ten aanzien van de het Vlaams milieubeleid;

- de uitwisselbaarheid van de technologie met andere bedrijven en zelfs andere activiteiten (zoals de indamping van melk tot melkpoeder in de voedingsnijverheid).

De Prijs die de laureaat ontvangt is een origineel beeldhouwwerk van Evelyne Gilmont, befaamde Belgische vormgeefster en Professor aan de Hogeschool voor plastische en visuele kunsten in Mons. De trofee is gefabriceerd met materiaal uit onze sector, namelijk polyamide. Het werk symboliseert op driedimensionale wijze de handen van het Responsible Care-logo en de planeet Aarde die erdoor beschermd wordt.

Jury van specialisten

Het is een onafhankelijke Jury van specialisten die de ingediende dossiers evalueert en de winnaar(s) kiest. Dhr. J.-M. Biot, Afgevaardigd Bestuurder van Fedichem zat de jury voor, samengesteld uit Professor Alfons Buekens (Vrije Universiteit Brussel, Departement Chemische Ingenieurstechniek en Industriële Scheikunde), Professor Albert Germain (Université de Liège, Département Chimie Industrielle), Professor Em. Rudy Verheyen (Universiteit Antwerpen, Departement Biologie en dhr. Pol Henri (Solvay Jemeppe-sur-Sambre), winnaar van de Responsible Care-Prijs 2003.

Bijzondere vermeldingen

De Jury heeft eveneens beslist (ex-aequo) twee bijzondere vermeldingen toe te kennen aan initiatieven waarvan hij de bijzondere verdiensten wenst te onderstrepen.

Een eerste bijzondere vermelding gaat naar Cytec Surface Specialties in Schoonaarde (Dendermonde). Het vervaardigt de basisproducten voor de bereiding van harsen die uitharden door ultraviolet licht en o.m. bestemd zijn voor zeer snel drogende, oplosmiddelvrije inkten en lakken. Cytec Surface Specialties heeft een installatie uitgewerkt voor de beheersing van de luchtemissies.

De speciale luchtbehandelingstechnologie verzamelt alle te reinigen gasstromen, comprimeert en condenseert ze, waarna de te verwijderen stoffen door een slectieve membraan afgescheiden worden. Het nodige oplosmiddel hiervoor wordt teruggewonnen. De restwaarden in de emissies blijven aldus zeer ver onder de wettelijke normen, terwijl geen verbranding van gassen meer nodig is. Alle inkomende stromen (lucht, water en oplosmiddel) worden nu maximaal gerecupereerd en weer in het proces gebracht. De energie die hiervoor nodig is wordt bovendien deels gecompenseerd door een halvering van het persluchtverbruik. De nieuwe luchtbehandelingsinstallatie bij Cytec is de eerste in haar soort in België. Het bedrijf is ook bereid haar know how terzake te delen met andere bedrijven, wat één van de Responsible Care-principes is.

Een tweede bijzondere vermelding gaat naar Borealis, met de vestigingen te Beringen en Kallo. Dit bedrijf produceert in Kallo de bekende kunststof polypropyleen en de grondstof hiervoor, propyleen, en in Beringen ook polyethyleen. In combinatie met toevoegstoffen levert dit hoogwaardige kunststoffen op voor dagelijk gebruik in o.m. huishoudartikelen, meubilair, telecommunicatie, computers, medische toepassingen enz. Het kreeg de bijzondere vermelding voor een programma voor gedragsverbetering van onderaannemers op het vlak van de veiligheid.

Vanuit het management commitment om contractanten op hetzelfde veiligheidsniveau te brengen als de eigen medewerkers, stelde Borealis een coherent programma op van management training, training van de leidinggevenden en vervolgens training van de uitvoerenden. De risico's worden nauwkeurig geanalyseerd en tezamen met mogelijke maatregelen besproken in diverse interactieve veiligheidsmeetings op alle niveaus. Het resultaat is een duurzame mentaliteits- en gedragswijziging die in 2004 zelfs geleid heeft tot nul ongevallen met medische verzorging, werkverlet of aangepast werk tot gevolg, terwijl dit cijfer in 2003 nog 13 was. Ook in dit geval kunnen andere bedrijven dit veiligheidsconcept vlot overnemen.

Responsible Care is een wereldwijd programma binnen de chemische industrie waarin de ondernemingsleiders schriftelijk verklaren alles in het werk te stellen om de prestaties van hun bedrijf op het vlak van milieu, veiligheid en gezondheid continu te verbeteren en daarrond ook doeltreffend te communiceren. In België hebben alle 750 Fedichemleden deze verbintenis ondertekend. Dit is trouwens een noodzakelijke voorwaarde voor het lidmaatschap van de chemiefederatie.

Over het sculptuur en de ontwerpster

Evelyne Gilmont, 40 jaar, binnenhuisarchitecte, vormgeefster en professor vormgeving aan de Hogeschool voor plastische en visuele kunsten in Mons, heeft al meegewerkt aan de scenografie van talrijke tentoonstellingen: Europalia Polen, Bulgarije, "Met Kuifje in Peru" in het Eeuwfeestmuseum in Brussel, "Désir d'apprendr"e van het Pass in Framenies, enz. Haar passie gaat vooral uit naar de creatie van meubelen en toebehoren: deelname aan "Mobilier Belge van La Maison du Livre, de l'Image et du Son" in Villeurbanne (Frankrijk), 3de biennale van het design In Saint Etienne (Frankrijk), aan "Le meilleur du desig"n in het Waals-Brussels centrum in Parijs, het Salon Satellite in Milaan in 2004 enzoverder.

Het "Centre de Recherche Collective de l'Industrie technologique" (CRIF) te Seraing fabriceerde het Responsible Care-sculptuur via een techniek voor snelle creatie van prototypes.

Bijlage bij dit persbericht ook beschikbaar op www.pressreleases.be

Contactpersonen:

- Latexco, Tom Depoortere,
Milieucoördinator, tel. 051 40 14 31, www.latexco.com
- Cytec Surface Specialties, Piet De Raedt,
Plant Manager, tel. 052 43 28 28, www.surfacespecialties.com
- Borealis Kallo, Marcel Verheyden,
Contracting manager, tel. 03 570 52 11, www.borealisgroup.com.

Informatie Fedichem:

- Claude Klein, tel. 02 238 97 37, e-mail cklein@fedichem.be,
- Daniel Verbist, tel. 02 238 99 91, e-mail dverbist@fedichem.be,
- Dirk Clotman, tel. 02 238 97 51, e-mail dclotman@fedichem.be.