Time : 2:07:59 PM
Date : Monday, April 25, 2005
Sender Name: Fedichem

Chemische industrie in België: resultaten en vooruitzichten - Gematigd herstel in 2004 - Hoge olieprijzen overschaduwen verwachtingen voor 2005

Brussel, 25 april 2005 - Fedichem kondigt vandaag de resultaten aan van de chemische industrie in België in 2004 en haar vooruitzichten voor 2005. Globaal gezien was 2004 een vrij goed jaar. Niettemin werd gehoopt op betere prestaties, aangezien de drie voorgaande jaren bijzonder moeilijk waren. De plotse stijging van de olieprijzen, de sterke vraag op wereldvlak onder meer vanuit China, en de opwaardering van de Europese munt ten opzichte van de dollar, hadden hun weerslag op de chemie en hebben de verwachte heropleving voor de sector getemperd. Wegens de sterke euro en de evolutie van de olieprijzen blijft Fedichem voorzichtig in haar groeivoorspellingen voor 2005.

De productiecijfers waren in 2004 relatief gunstig in de meeste subsectoren van de chemische industrie. De globale index van de industriële productie steeg met 6%.

De omzet kende een gelijkaardige tendens (+7%) en steeg vorig jaar, volgens onze schattingen, tot 47,3 miljard ¤.

Vooral de chemische bedrijven stroomopwaarts (basischemie) konden profiteren van de economische context, die gekenmerkt werd door hoge olieprijzen, voornamelijk door de sterke vraag vanuit China. De basischemie was de voornaamste bijdrager tot deze omzetgroei, en kende een stijging met bijna 10%. De subsectoren van de chemie dicht bij de verbruiker daarentegen lieten een minder uitgesproken groeiritme optekenen.

De subsectoren stroomafwaarts, zoals de kunststoffen- en rubberverwerkers, werden geconfronteerd met de stijging van niet alleen hun grondstofkosten, maar ook hun bevoorradingskosten voor energie en hun logistieke kosten. Bedrijven die deze stijging moeilijk konden doorrekenen in hun verkoopprijs zagen zo hun winstmarges snel wegsmelten.

Ondanks de sterke euro, liet de uitvoer van chemische producten een duidelijke toename noteren (+10,6%), en steeg tot 74,8 miljard ¤ in 2004. Anderzijds kende de invoer van chemische producten een stijging met 11,5% tot 61,1 miljard ¤. Het overschot op de handelsbalans steeg lichtjes verder naar 13,7 miljard ¤, te vergelijken met 16,9 miljard ¤ voor het geheel van ons land. Overigens vertegenwoordigt de uitvoer van chemische producten 30% van de totale Belgische export.

Voor het derde opeenvolgende jaar daalde de tewerkstelling in de sector. De leden van Fedichem stelden op 30 juni 2004 nog 96.692 personeelsleden tewerk, hetzij een lichte daling met zo'n 300 eenheden (-0,3%).

Net als de tewerkstelling dalen de investeringen sinds 2002. In 2004 vielen ze terug naar 1,17 miljard ¤, hetzij een daling met 4,5%. Zo bereikten ze hun laagste niveau sinds het einde van de jaren '80. De dalende tendens van de tien laatste jaar wordt hiermee echt zorgwekkend.

Van de kant van de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling was er dan weer relatief gunstig nieuws. Ze stegen in 2004 met 6% tot 2,0 miljard ¤, voornamelijk en nogmaals dankzij de verdere groei in de sectoren geneeskunde en biotechnologie. Anderzijds steeg het O&O-personeel in 2004 tot zo'n 7.800 personen (+5%). Zo draagt de chemische sector duidelijk en op zeer positieve wijze bij tot het bereiken van de Lissabon-doelstellingen.

De eerste maanden van 2005 bleven duidelijk onder de verwachtingen. De aanzet tot een duurzaam herstel blijkt niet uit de voorlopende indicatoren, vooral wat betreft de verwerkende sector, die gevoeliger is voor de structurele problemen en die bovendien de concurrentie van de Oost-Europese landen nog scherper aanvoelt. De aanhoudend hoge olieprijzen en de zwakke dollar ten opzichte van de euro wegen steeds zwaarder door op de prestaties van de Europese economie en de chemische industrie in het bijzonder.

Al bij al zou de economische activiteit in 2005 minder performant kunnen zijn dan voorzien. Het groeiritme zal grotendeels afhankelijk zijn van de evolutie van de olieprijzen en van de euro. Dit zijn tevens de voornaamste factoren die een duurzaam herstel in de sector zouden kunnen vertragen.

Niettemin blijft België de thuishaven voor de chemie, maar om haar voortbestaan te verzekeren moet er absoluut gewerkt worden aan de structurele handicaps, zoals de loonkosten, de energieprijzen, de meerkosten die verbonden zijn aan de toekomstige REACH-reglementering (die een groter impact zal hebben op de KMO's en de "specialties", essentiële bouwstenen van de sector in België), de fiscale druk en het investeringsklimaat.

Informatie:
Peter Claes, tel. +32 2 238 97 35, pclaes@fedichem.be Daniel Verbist, tel. +32 2 238 99 91, dverbist@fedichem.be