BedrijfsautoRAI

25-04-2005

10 jaar Mercedes-Benz Sprinter - de geschiedenis van een wereldsucces

Tien jaar geleden introduceerde Mercedes-Benz de Sprinter bestelwagen. Het nieuwe bestelwagenconcept bleek een schot in de roos te zijn: precies vijf jaar na de introductie waren er al een half miljoen exemplaren geproduceerd. In 2001 werd de 750.000e Sprinter bereikt en nog eens twee jaar later liep het miljoenste exemplaar van de band.

In 2004 bereikte de Sprinter zelfs een productierecord met 140.041 exemplaren per jaar en sinds 1995 zijn er al meer dan 1,2 miljoen exemplaren geproduceerd. Momenteel rollen in de bestelwagenfabriek in Düsseldorf dagelijks bijna 600 nieuwe Sprinters van de band. Hiermee overtreft de Sprinter zelfs het succes van zijn voorganger, de duurzame, degelijke en betrouwbare T1.

Breed modellenprogramma
De basis van dit succes is een uniek, op maat gesneden concept voor bestelwagens in de klasse tussen 2,59 tot 5,99 ton. De Sprinter is leverbaar met gesloten laadruimte, dubbelcabine, met open of gesloten laadbak, als combi en als chassiscabine en chassis dubbelcabine uitvoering. De Sprinter is er met achterwielaandrijving of met permanente vierwielaandrijving. Tot de bijzondere kenmerken behoren tevens een aantrekkelijk design en een comfortabel en functioneel uitgeruste cabine.

Permanente ontwikkeling
Door de talrijke modelwijzigingen en de voortdurende ontwikkelingen is de Sprinter van 2005 nog altijd even actueel als aan het begin van zijn carrière in 1995. Daartoe behoren de uitstraling en een techniek die door de jaren heen steeds is verbeterd, zoals de krachtige CDI-dieselmotoren, de gebruiksvriendelijke joystick-schakelpook in de middelconsole en de volautomatische transmissie met koppelomvormer.

Sprintshift
De automatische zesversnellingsbak Sprintshift is een ware mijlpaal in de bestelwagentechniek. Deze automatisch schakelende zesversnellingsbak met elektro-hydraulische schakeling zorgt voor een automatische bediening van de koppeling. De automatische versnellingsbak ontlast de chauffeur, verlaagt het brandstofverbruik en vermindert de slijtage. Fouten bij het schakelen, met dure schades als gevolg, zijn bij deze techniek uitgesloten.

Omvangrijk motorenaanbod
Al sinds 1995 heeft de Sprinter voor iedere specifieke inzet een breed motorenaanbod. Het begon met drie varianten, waaronder de 122 pk sterke OM 602 DELA, een vijfcilinder turbodiesel met directe inspuiting en een cilinderinhoud van 2,9 liter. Begin 2000 werd de Sprinter geleverd met een nieuwe generatie CDI-motoren met vier en vijf cilinders. De krachtigste motor beschikt over een indrukwekkend maximum koppel van maar liefst 330 Nm. Kenmerkend voor deze CDI-motoren is dat ze al bij lage toerentallen over een superieur acceleratievermogen beschikken. Naast een zeer spaarzaam brandstofverbruik zijn ook de lange onderhoudsintervallen aantrekkelijk. Met het onderhoudssysteem Assyst kan het interval voor olieverversing oplopen tot 40.000 km.

Omvangrijke facelift in 2000
Aan het begin van zijn tweede levenscyclus krijgen het uiterlijk en het interieur van de cabine begin 2000 een facelift. Qua comfort en materiaalkwaliteit bereikt de Sprinter hiermee het niveau van een personenwagen. De joystick-schakelpook in de middenconsole doet zijn intrede en maakt een volledig vrije doorgang in de cabine mogelijk. Twee jaar later ondergaat de Sprinter nogmaals een facelift, met kenmerkende koplampen voorzien van helder glas en tweekleurig uitgevoerde achterlichtunits.

Ongekende standaard veiligheidsuitrusting
Vanaf het begin wordt de Sprinter standaard geleverd met een omvangrijke actieve- en passieve veiligheidsuitrusting. De huidige modellen zijn allemaal voorzien van een bestuurdersairbag, een optionele bijrijders- en windowsairbag en een enorme crashveiligheid. Verder wordt er standaard de nieuwe generatie ABS met een nog hoger prestatieniveau geleverd, het automatische differentieel ABD en de anti-doorslipregeling ASR. Op alle gesloten varianten en Combi-uitvoeringen wordt in Nederland zelfs standaard ESP geleverd; een première op veiligheidsgebied. Verder biedt Mercedes-Benz als enige fabrikant de chauffeurs ook veiligheidstrainingen aan en worden risicos voorkomen door de krachtige motoren bij 160 km/uur te begrenzen. Op diverse bedrijfswagententoonstellingen toont Mercedes-Benz ook hoe het belangrijke veiligheidsthema in de nabije toekomst uitgebreid kan worden door bijvoorbeeld afstandsregeling en door overhellen tegen te gaan bij verschillende beladingsituaties.

Succesvol in Europa, Noord-Amerika en binnenkort in Azië Tot de successtory behoort ook het internationale karakter van de Sprinter, die in meer dan 100 landen wordt verkocht. In de VS en Canada wordt de Sprinter zelfs onder het eigen label van Freightliner en Dodge geproduceerd en verkocht. Afgelopen jaar steeg de afzet in deze markt met maar liefst 60% tot 18.900 eenheden. In China wordt momenteel een nieuwe fabriek gebouwd, waar vanaf 2006 jaarlijks nog eens 40.000 Sprinters, Vitos en Vianos geproduceerd worden. In Nederland zijn sinds de introductie ruim 50.000 Sprinters verkocht.

Talrijke onderscheidingen
Gezien deze successen is het geen wonder dat de Sprinter de afgelopen tien jaar met talrijke prijzen en trofeeën is onderscheiden, zoals Van of the Year: Bestelwagen van het jaar 1995. De Sprinter behoort zelfs tot de meest onderscheiden bestelwagens alle tijden.

Alternatieve aandrijving
Naast de intensieve verdere ontwikkeling van de conventionele aandrijftechniek wordt er ook gewerkt aan een alternatieve aandrijving. Reeds een jaar na de introductie van de nieuwe bestelwagens komt deze ook als variant met hybride-aandrijving op de markt. Tegelijkertijd worden de eerste door aardgas aangedreven NGT-Sprinters (Natural Gas Technology) bij klanten ingezet. Deze doen qua rijprestaties nauwelijks onder voor conventionele benzinemotoren.

Blik in de toekomst
In de zomer van 2001 wordt een Sprinter getest met brandstofcelaandrijving. Het prototype gebruikt gasvormig waterstof als brandstof en de enige uitlaatgasemissie bestaat uit onschadelijk waterstof. De in 2004 getoonde Hybride-Sprinter met plug-in technologie is bijna klaar voor serieproductie. Deze Sprinter betrekt zijn energie uit batterijen die s nachts via het stopcontact (plug-in) opgeladen kunnen worden. Klantentests met deze technologie starten nog in 2005. De nieuwe aandrijftechnieken bewijzen de veelbelovende toekomstmogelijkheden van een vooruitstrevend concept dat tien jaar geleden werd geboren.