Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|25 april 2005
VERANTWOORDING 2004 EN VOORJAARSNOTA 2005
Het ambitieuze investerings- en saneringsprogramma van het college van burgemeester en wethouders gaat met volle kracht door. Het resultaat moet een sluitende (laatste) programmabegroting van deze collegeperiode zijn. Drie onderwerpen staan centraal in de voorjaarsnota 2005: een voorstel voor de invulling van de eerder afgesproken ombuiging van E 11,6 miljoen door de gemeentelijke organisatie slanker en slagvaardiger te maken, de inventarisatie van het achterstallig onderhoud in de stad en de actuele financiële situatie. Dit alles mede in het licht van de Verantwoording 2004, die een klein positief resultaat laat zien.
In de voorjaarsnota staan de belangrijkste financiële ontwikkelingen sinds het verschijnen van de programmabegroting 2005. Bovendien doet het college voorstellen voor de financiële kaders voor de laatste programmabegroting van deze collegeperiode. Deze zeer bondige nota heeft een voornamelijk technisch karakter.
De huidige financieel-economische ontwikkelingen laten het niet toe nieuwe voorstellen te doen voor uitgavenstijgingen.
In het kader van de operatie "Gemeentelijke Organisatie 2010", het streven in 2010 een ranke, slanke en slagvaardige gemeentelijke organisatie te hebben, presenteert het college in de voorjaarsnota zeven thema's om de beschikbare capaciteit beter te benutten, de kwaliteit en effectiviteit van de producten en diensten toe te laten nemen en de organisatie meer resultaat- en klantgericht te laten werken. Bij de programmabegroting 2006 doet het college concrete voorstellen om in 2006 al E 4,2 miljoen te besparen op de gemeentelijke organisatie, conform de afspraken bij de herijking van het collegeprogramma. Inclusief de besparingen als gevolg van de maatregelen die al eerder genomen zijn in het kader van Cebeon loopt dit bedrag op tot E 11,6 miljoen besparingen per jaar vanaf 2008.
Het college vraagt aandacht voor de toekomst van de gemeentelijke kapitaalgoederen. De inventarisatie van het achterstallig onderhoud in de openbare ruimte en in de sociale infrastructuur (inclusief schoolgebouwen en sportaccommodaties) laat zien dat er nu voor vele tientallen miljoenen achterstallig onderhoud is. De inventarisatie van het achterstallig onderhoud in het vastgoedbeheer is nog niet afgerond. Het college zal deze presenteren bij de begroting 2006, met de scenario's om deze achterstanden op termijn in te lopen.
De gemeente verwacht vanaf 2006 E 6 miljoen voordeel te hebben op de uitkering uit het gemeentefonds. Dat biedt de mogelijkheid een aantal amendementen te dekken die de gemeenteraad eerder aannam en tegelijkertijd een aantal andere, meer technische, onderwerpen te regelen. Zo stelt het college voor E 1,4 miljoen in 2006 en E 1,9 miljoen vanaf 2007 beschikbaar te stellen voor de rentekosten die gemoeid zijn met het uitvoeren van het amendement Oldenborg om het achterstallig beheer en onderhoud in de openbare ruimte deels aan te pakken, conform het amendement dat de gemeenteraad over dit onderwerp heeft aangenomen bij de laatste begrotingsbesprekingen.
Voor het eerst presenteert het college tegelijk met de voorjaarsnota 2005 de verantwoording over 2004 aan de gemeenteraad. Uit deze verantwoording blijkt dat er in 2004 een positief financieel resultaat is behaald van bijna E 6 miljoen. Het college stelt voor dit bedrag, gevoegd bij een incidenteel voordeel op de uitkering uit het gemeentefonds over 2004 (bijna E 3 miljoen) te betrekken bij de financiële ruimte in 2006 en 2007.
Hierdoor is na aftrek van de eerdergenoemde dekking van de door de gemeenteraad aangenomen amendementen en enkele technische posten in totaal E 7,9 miljoen beschikbaar in 2006. Vanaf 2007 is E 4,7 miljoen beschikbaar voor het achterstallig onderhoud in de stad, een voorziening voor het uitvoeren van het voorgenomen ombuigingsprogramma en voor enkele andere risico's rond zowel de inkomsten als de uitgaven van de gemeente (uitkering uit het gemeentefonds, de mogelijk achterblijvende inkomsten uit potentiële woningbouwlocaties).
De verantwoording 2004 en de voorjaarsnota 2005 komen aan de orde in de raadscommissies in de week van 9 mei 2005. Op 2 juni spreekt de gemeenteraad over beide documenten. De verantwoording is één dezer dagen te vinden op de internetsite www.utrecht.nl/verantwoording , voor de voorjaarsnota te vinden op www.utrecht.nl/voorjaarsnota, geldt hetzelfde.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, 030-286 11 56.
|Postbus 16200 | | |3500 CE UTRECHT | | |Telefoon: (030) 286 11 32 | | |Fax: (030) 286 11 43 | | |Internet: www.utrecht.nl |
---- --