Ingezonden persbericht


LAMBRIAKOOR VIERT 35 JARIG BESTAAN MAAR...
DE WERKELIJKE LEEFTIJD ?

CONCERT OP 24 APRIL A.S.

Als men naar de geschiedenis van het Lambriakoor op zoek gaat, er zijn n.l. leden die veel langer dan 35 jaar in het koor zingen, dan komt men terecht in de archieven van de Lambertusparochie te Meerveldhoven. Daar lezen we dat in 1862 het koor, dat toen 50 jaar bestond, wegens halstarrigheid van de zangers, zoals uit brieven van Mgr. Zwijzen te zien is, men tot ontbinding van het koor wilde overgaan.Verder staat er dan: "Toch heb ik goedgevonden het Gouden Jubileum te vieren." De koristen hebben een klein cadeau geoffreerd, terwijl de Zeereerw. Heer Pastoor op een glas wijn en sigaren heeft getrakteerd. De halstarrigheid der zangers was het gevolg van het feit dat er grote ergernis was over een lid dat al geruime tijd niet had meegezongen en op wiens afzetting was aangedron- gen.Uiteindelijk is de bewuste zanger eervol ontslagen en zijn de repetities hervat. De eerste statuten die gevonden zijn gedateerd 22 mei 1907.Daarin lezen we:
1. Het koor bestaat uit President (Pastoor), zangers en aspirant-zangers
2. De President benoemd in overleg met Bestuur zangers en aspirant-zangers
3. Het Bestuur bestaat uit President, Vice-president, Directeur,Organist, eerste- en tweede Secretaris en Penningmeester.

4. Zangers zijn zij, die na afgelegd examen door het bestuur zijn aangenomen.
5. a. Als aspirant-zangers worden alleen aangenomen zij die bekend staan als vroom en van een deugdzame levenswandel, welke door hunne eerzame en godvruchtige manier van handelen tijdens de liturgische dienstverrichtingen tonen het heilig ambt dat zij bekleden waardig te zijn.
b. Tenminste zó geoefend zijn in de Gregoriaanse zang dat zij alléén (zonder hulp) een H. Mis kunnen zingen en de gegronde hoop geven binnen korte tijd een bekwaam lid te worden.
Leden: En dan worden in de notulen 19 leden genoemd met data waarop zij aspirant-lid en de data waarop zij korist zijn geworden.

De notulen eindigen dan als volgt:
Gezien en goedgekeurd
Het Diocesaan Bestuur der Nederlanden
St. Gregoriusvereniging voor het bisdom den Bosch
Seminarie St Michielsgestel 29 augustus 1916

Toon Hansen, Voorzitter Frans Minnaerts, secretaris, A. Sneijers, Penn.meester.

Als dan een grote sprong verder gemaakt wordt komt de Heer A. van de Wildenberg in beeld, onderwijzer op de jongensschool. Hij begon in 1936 met de opleiding van nieuwe koristen. Tijdens de vergaderingbvan het kerkbestuur dd. 17 augustus 1937 werd zijn salaris vastgesteld op 250 guldens per jaar gedurende 3 jaar.Op 29 augustus 1937 is de heer van de Wildenberg door Pastoor (later Deken) van de Ven benoemd. Op deze datum ook heeft Pastoor van de Ven een toespraak gehouden waarin hij zegt dat het koor veel bijdraagt aan de luister van de Eredienst. Met grote inzet heeft het altijd geijverd voor de zang en van de Ven dankt voor de grote toewijding en mag zeggen dat Meerveldhoven over een stel geroutineerde en bekwame zangers beschikt.

Tot zover ging het nog steeds om het mannenkoor van de Lambertusparochie in kerk dorp Meerveldhoven, dat na de heer van de Wildenberg als dirigent werd opgevolgt door Pierre Bakker.

In 1962 wilde dirigent Pierre Bakker, een dameskoor oprichten. Er werd een oproep in het Parochieblaadje geplaatst voor talentvolle dames met zangkwaliteiten en de vrouwenbeweging werd eveneens gevraagd hieraan te willen meewerken.Het werd een behoorlijk koortje dat in het parochiehuis Whent bij elkaar kwam om te repeteren. Het kreeg de naam Ö.L.Vrouw ter Eik". Gezongen werd bij huwelijken, jubilea en uitvaarten. Zij zongen op het koor boven achterin de kerk en moeders namen kleine kinderen mee die met snoepjes werden zoetgehouden. Omdat het lopen der kinderen over de houten vloeren storend was, werd er vloerbedekking aangebracht.

In 1970 zijn het Lambertus mannenkoor en het O.L.Vrouw ter Eik dameskoor samen- gevoegd tot een gemengd koor, dat zich als profaan koor in liet schrijven bij de Kamer van Koophandel.Er kwamen Statuten en een Reglement waarin werd opgenomen dat het koor de zich niet alleen op het profane vlak zou gaan bewegen, maar met haar zeer uitgebreide repertoire van meerstemmige muziek zeker aan de liturgische opluistering van de kerkdiensten zal blijven werken. Het heeft niet zo heel lang geduurd voor het koor, dat de naam Lambriakoor aannam, onder het pastoraat van Deken van de Ven, de Krönungsmesse uitvoerde.

Vanaf 1970 heeft het Lambriakoor deelgenomen aan vele concoursen, zowel binnen- als buitenlands, waarbij 1 x een tweede prijs(1973) en vervolgens 2 x eerste prijs met lof en hoogste aantal punten en in successie 2x de wisseltrofee, daarna steeds eerste prijzen, vaak met lof, telkens promoverend van tweede, tot ere-afdeling.

Ook concerten, waarbij hoogtepunten, o.a. de Carmina Burana van Carl Orff en de Messiah van Handel, de vele schitterende missen van Haydn, Mozart,Bruckner, Griesbacher,Rheinberger, Witt enz. composities van Vivaldi, Durante, verder ook veel profane muziek van bekende componisten als Rossini,Orlando di Lasso,Bellini enz., kortom het programma van het koor is werkelijk zeer uitgebreid.Zij hopen U op hun concert van 24 april op enkele fraaie stukken te trakteren.

Gezien het voorgaande zal het duidelijk zijn dat er ook zangers en zangeressen zijn die al vele jaren in het koor zingen. We noemen Martin Mulders die er dit jaar 60 jaar bij is, Jos Groenen en Zus Goudsmit met 40 jaar in 2005. Maar er zijn meer leden met een lange staat van dienst die hun jubileum reeds vierden: Harrie Bakker (53), Ria Mulders,Sjef RongenBets van Rooy,Toke Schellekens,Zus van Tongeren,allemaal meer dan 40 dienstjaren bij het koor.Uiteraard heeft ook onze dirigent Pierre Bakker een lange staat van dienst. Hij immers was al betrokken bij de oprichting van het dames koor. Na een lange direktietijd bij ons koor gaf hij de directiestok over aan Ton van de Weem. Hij was n.l. ook dirigent van 4 harmonieën en ging daarmee verder. Jaren later werd Ton .d. Weem ziek en nam Ad Broeksteeg de directie over. Het waren altijd professionals die in staat waren de kwaliteit van het koor, ondanks de vele oudere zangers,op peil te houden. Ad Broeksteeg ging later de directie over andere koren, o.a. het Veldhovens Kamerkoor voeren.Pierre Bakker heeft toen de directie weer op zich genomen en Ad bleef nog wel, nu als organist, bij het Lambriakoor.

Buiten de zang waren er hoogtepunten als de veiling van de orgelpijpen van het oude orgel in de kerk.De opbrengst maakte het mogelijk een uit een afgebroken kerk in Nijmegen beschikbaar gekomen orgel aan te kopen en te revideren.

Ook de organisatie om tot een verlicht toren-uurwerk te komen werd een succes. De opbrengst van de aktiviteiten bracht verder geld in het laadje om de kerk vanbinnen een opknapbeurt te geven.

Reizen en concerten in het buitenland en daar opgeluisterde kerkdiensten liggen nog vers in het geheugen: Parijs, Friedrichsseegen, Lahnstein, Vianden enz.

Héél veel is er nog te verhalen, vooral ook over de tijd dat de langst zingende heren uit ons koor in hun jeugd alle dagen de Mis moesten opluisteren met de Gregoriaanse vaste en wisselende gezangen. Zij werden op de repetities pittig getraind.

En nu dan op 24 april a. s. in de Lambertuskerk het concert. Dat begint om 14.30 uur De toegang is gratis en zelfs een kopje koffie na het concert in de Twee Sparren, dat is een gelegenheid schuin tegenover de kerk, is mogelijk. De Lambertuskerk is aan de Kapelstraat in Meerveldhoven. Na het concert zal buiten aan de uitgang van de kerk de mogelijkheid geboden worden een vrijwillige bijdrage te geven.

Indien u nadere informatie wenst kunt u contact opnemen met ondergetekende GSM 06 10 927510 of Jos de Brie, tel. 040- 2533117.

Met vriendelijke groeten,

Lianne van den Boogaard

Zakensociëteit Zuidoost-Brabant
Science Park 5644
5692 EN EIndhoven
Postbus 1690
5602 BR Eindhoven
Tel: 040-2676872
Fax: 040-2430665
Email: info@zakensocieteit.nl
Website: www.zakensocieteit.nl