Ingezonden persbericht
Mysterieuze Mummies: dode dieren leven voort!
Mummies spreken tot de verbeelding. De meeste mensen denken hierbij vooral aan de mummies uit het oude Egypte. Minstens zo mysterieus zijn natuurlijke mummies. Dieren die op natuurlijke wijze gemummificeerd zijn. Het zijn de buitenbeentjes in het museumdepot; te mooi, te bijzonder of te weerzinwekkend om weg te gooien. Het Natuurmuseum Nijmegen brengt met de expositie Mysterieuze Mummies: dode dieren leven voort! deze dierenmummies weer tot leven. De expositie wil de bijzonderheid en schoonheid van de mummies laten zien. De tentoonstelling heeft de sfeer en vormgeving van het Oude Egypte. Mysterieuze Mummies is te zien van 24 april 2005 tot en met 22 januari 2006.
De expositie begint met een filmpje over een broer en zus die tijdens hun kampeervakantie in Frankrijk in een oude schuur een gedroogde dode kat vinden. Hun fantasie brengt de kinderen in de wereld van de mummies. Ze verkleden zich als Egyptenaren en gaan de kat op Egyptische wijze mummificeren. Ze wegen het hart en stoppen de organen in speciale potten: canopen. De oude schuur verandert in een Mooi Huis, een ruimte waar in het Oude Egypte dode lichamen werden gemummificeerd.
Na de film maken bezoekers kennis met de vele aspecten van mummies. Ze ontdekken hoe fascinerend onze eigen dierenmummies zijn. Sommigen zijn mooi, anderen zijn griezelig. Elke mummie heeft zijn bijzonderheden. Zo is de kat van tante Tineke op de hooizolder van een boerenschuur doodgegaan en door de droge lucht helemaal uitgedroogd. Ook zijn enkele Egyptische dierenmummies te zien, waaronder een roofvogelmummie die uit meer dan één roofvogel is opgebouwd! In het Mooie Huis zijn foto's van dierenmummies te zien. Fotografe Marieke Kleijnee heeft het karakter van het dode dier op kunstzinnige wijze vastgelegd.
Kinderen kunnen verschillende interactieve spelletjes doen. Bij de caravan testen ze eerst hun kennis over Egypte. Welke afbeeldingen horen wel of niet bij Egypte? In de Piramide liggen enkele eekhoorns die op verschillende manieren gemummificeerd zijn: met zout, rook en veen. Raad hoe elk dier is gemummificeerd. Open de deur van de Sarcofaag van Toetanchamon, maar pas op voor de mummie! Til een klepje omhoog en luister naar wat de mummie te vertellen heeft. Kijk door de gaatjes in de Obelisk. Welke röntgenfoto hoort bij welke mummie? Bij elke spel kun je een hiëroglief ontdekken, een kleine tekening waarmee de Egyptenaren vroeger schreven. Heb je de hiëroglief gevonden? Ga dan naar het Mooie Huis en stempel de hiëroglief op je stempelkaart. Alle hiërogliefen samen vormen een woord, die je kunt vertalen met de Steen van Rosetta. In het Mooie Huis kun je zelf mummies maken met een knuffelbeer, wikkelkatoen, een hartje en briefjes om een boodschap op te stempelen. De expositie is geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar. Op www.natuurmuseum.nl vind je je eerste hiëroglief! De expositie is mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting en de Provincie Gelderland.
Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: ¤ 3, - voor volwassenen en ¤ 1,50 voor kinderen en 65+.
Ingezonden persbericht