Ingezonden persbericht


Stadhuis Amsterdam
T.a.v. de heer M.J. Cohen, Burgemeester
Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Amsterdam, 22 april 2005

Geachte heer Cohen,

Naar aanleiding van onze telefoongesprekken van vanochtend hecht ik er aan, een en ander op schrift te stellen.

Benadrukt dient te worden dat op verzoek van het stadsdeel Centrum, Koninklijk Horeca Nederland met diverse ondernemers, culturele instellingen en bewoners, evenementen hebben georganiseerd ten behoeve van de Koninginnenacht. Hiermee wordt de nacht voor een breder publiek aantrekkelijk. Een wens van gemeente, bewoners en horeca.

Tijdens de overleggen heeft de heer Geert Eggink namens de Centrale Stad medegedeeld dat, weliswaar op bescheiden schaal, tappunten toegestaan worden.

De ondernemers hebben dit signaal goed begrepen, en inderdaad een beperkt aantal tappunten aangevraagd. Deze tappunten zouden de kosten van het evenement moeten dekken.

In de verstrekte vergunningen door de gemeente (nota bene met de tekst 'hierbij ontvangt u uw vergunning voor Koninginnedag 2005, zie bijlage) die medio maart bij de organisatoren van evenementen is afgegeven. Staan de aangevraagd tappunten ingetekend.

Dat er geen verwachtingen zijn gewekt is dan ook pertinent niet waar.

Op basis van verstrekte vergunningen gaan ondernemers aan de slag en bekijken wat de financiële ruimte is om een evenement te organiseren.

Acht dagen van te voren blijkt opeens dat per evenementengebied slechts één tappunt wordt toegestaan. Het is nu onmogelijk om de evenementen kostendekkend te krijgen. De rekening van de samenwerking, nota bene door de gemeente zelf gewenst en ingezet, komt nu voor kosten van de ondernemers. De verbazing en verontwaardiging bij de organisatoren is dan ook groot.

Daarnaast maakt Koninklijk Horeca Nederland zich ernstige zorgen over de veiligheid. Eén tappunt per evenementengebeid zorgt onherroepelijk voor dringen en ander ongewenst gedrag, hetgeen de sfeer en de veiligheid niet ten goede komt. Daarnaast wordt de belasting op het tappunt extra hoog omdat statiegeldglazen ook bij dit punt ingeleverd moeten worden.

Bezoekers zullen in de cafés proberen drank te krijgen. Hier zal ook gedrang ontstaan bij de ingang en bar. Daarnaast heeft dit als gevolg dat glaswerk op straat terecht komt. Dit is natuurlijk onwenselijk.

Het is onbegrijpelijk dat tijdens Koninginnenacht slechts 27 tappunten zijn vergund terwijl op Koninginnedag meer dan 300 tappunten zijn vergund. Dit valt niet uit te leggen.

Koninklijk Horeca Nederland spant zich met haar leden enorm in om de Koninginnenacht en -dag tot een succes te maken. Er is een medewerker aangetrokken om de evenementen te helpen organiseren, er worden door ons bezems en vuilniszakken uitgedeeld, de eco-bekers worden gebruikt en er wordt op alle manieren voorlichting gegeven en ondersteuning geboden door onze medewerkers.

Het overleg en de samenwerking tussen horeca en gemeente is de afgelopen 3 jaar sterk verbeterd. Ondernemers zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheden en maatschappelijke positie. De gehele gang van zaken en de genomen besluiten gaan dan ook volstrekt voorbij aan de inspanningen en investeringen die de ondernemers hebben gedaan om een nieuwe impuls te geven aan dit evenement.

Het door u genomen besluit is voor ons onbegrijpelijk. Wij vragen ons af in hoeverre onze leden nog gemotiveerd zijn tot samenwerking wanneer zulke ingrijpende besluiten zonder overleg met de branche worden genomen. In het licht van de onderlinge contacten, samenwerking en gedane inspanningen wil ik u dringend verzoeken de genomen besluiten te heroverwegen.

In afwachting van uw antwoord verblijf ik.

Hoogachtend,

Paul Hermanides
Voorzitter Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Amsterdam


---- --