Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
20 april 2005

Openingssymposium Brain Imaging Centre
Internationaal gerenommeerde neurowetenschappers in Maastricht

Ter ere van de officiële opening van het Maastricht Brain Imaging Centre (M-BIC) organiseert de Maastrichtse psychologiefaculteit op 22 en 23 april 2005 een symposium. Het M-BIC huisvest onder meer de unieke fMRI-scanner, een hoofdscanner die geavanceerd en revolutionair hersenenonderzoek mogelijk maakt. Alle grote namen op het gebied van cognitief-neurowetenschappelijk onderzoek zullen op het symposium in Maastricht aanwezig zijn en een aantal internationaal zeer gerenommeerde sprekers geeft een lezing. Het symposium vindt plaats in de Faculteit der Psychologie, Universiteitssingel 40, en is vrij toegankelijk.

De fMRI-scanner, de eerste hoofdscanner in Nederland, brengt de hersenenactiviteit in beeld tijdens de uitoefening van cognitieve taken. Grondlegger van het Maastrichtse cognitief-neurowetenschappelijk onderzoek is prof. Rainer Goebel. Samen met zijn onderzoeksgroep heeft hij meerdere bijzondere experimenten op het programma staan. Onderzoek naar visuele en auditieve perceptie, taalontwikkeling en dyslexie bij kinderen en de hersenactiviteit van mediterende zen-boeddhisten zijn voorbeelden hiervan. Ook worden met behulp van de nieuwe scanner de toepassingsmogelijkheden van neurofeedback onderzocht. Proefpersonen kunnen met behulp van real-time weergave van de eigen hersenactiviteit hun hersenactiviteit zelf leren beïnvloeden. Deze techniek zou kunnen leiden tot totaal nieuwe therapieën, bijvoorbeeld bij schizofrene of depressieve patiënten.

In het Maastricht Brain Image Centre bevindt zich naast de fMRI scanner ook een laboratorium voor Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS). Met deze techniek worden kleine magnetische prikkels toegediend waardoor heel kort bepaalde processen in de hersenen onderbroken kunnen worden. Het combineren van TMS - en fMRI-technieken zou een doorbraak kunnen betekenen in het onderzoek naar 'compensatie' in de hersenen: het overnemen van bepaalde taken door een ander deel van de hersenen, bijvoorbeeld na een attaque.

Tijdens het symposium komen vele aspecten van het cognitief neurowetenschappelijk onderzoek aan bod. Een selectie van de sprekers: David Linden (University of Wales, UK) is gespecialiseerd in klinische aspecten en therapeutische effecten van brain imaging, bv. bij schizofrene patiënten. Jim Haxby (Princeton University, USA) onderzoekt het mechanisme waarmee men gezichten herkent. Peter Hagoort van het Nederlandse FC Donders Centrum (Radboud Universiteit Nijmegen) heeft expertise opgebouwd op het gebied van hersenonderzoek naar taalfunctie. Christian Büchel (University Medical Center Hamburg-Eppendorf, Duitsland) zal spreken over de onderlinge communicatie tussen hersengebieden en de relatie tussen genetische factoren en hersenfuncties. Dae-Shik Kim (Boston University School of Medicine, USA) is gespecialiseerd in 'fiber tracking' (een techniek om white matter, de bedrading tussen hersencellen, in kaart te brengen) en hoge-resolutie technieken. Miguel Castelo-Branco (Coimbra University, Portugal) geeft een lezing/presentatie over visuele hersenfuncties (relaties tussen netvlies en hersenschors).

Noot voor de pers:
Het programma van het symposium is in attachment bijgevoegd. De hierboven genoemde sprekers zijn voor/tijdens/na het symposium beschikbaar voor interviews. Voor nadere afspraken kunt u contact opnemen met prof. dr. Rainer Goebel, tel. 043 388 4014, e-mail r.goebel@psychology.unimaas.nl De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine