GroenLinks Heerlen
Gemeente laat Tracee niet failliet gaan
Door een behoorlijke afname van tijdelijke werkzaamheden en door bezuinigingen was de welzijnsinstelling Tracee behoorlijk in de financiële problemen geraakt. Wat men aan reserves had, zat in gebouwen. Nu konden wachtgelden en dergelijke niet meer worden betaald. De gemeente moest bijspringen.
Voor GroenLinks stond voor op dat Tracee op veel verschillende fronten goed werk verricht. De diensten zijn belangrijk, vooral voor de mensen die in een moeilijke positie verkeren. De gemeenteraad heeft de afgelopen jaren fors bezuinigd. Dan blijkt op een gegeven moment dat de rek eruit is. Het streven naar efficiëntie heeft zijn grenzen. Dienstverlening en voorzieningen gaan achteruit. Er vinden ontslagen plaats en werktijdvermindering. Mensen gaan weg. Door de mindere menskracht kan er ook minder werk worden uitgevoerd. Andere instellingen kunnen soms met veel moeite werk overnemen (bijvoorbeeld de Cliëntentelefoon die in plaats van het raadsliedenwerk belastingformulieren invullen). Vrouwencentrum De Heksenketel moet betaalde krachten inleveren. Wat GroenLinks betreft is het goed geweest met die bezuinigingen.
De gemeente is de belangrijkste directe financier en subsidiegever. De gemeente staat dus ook aan de basis van de slechte financiële positie van Tracee. Daarbij constateert GroenLinks dat de bezuinigingen nu ook nog minder opleveren dan dat er aan leningen moet worden verstrekt. Bij de begrotingbehandeling heeft GroenLinks al gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van de bezuinigingen. Toen heeft wethouder Frans Hol er nog 1 ton vanaf gedaan. Hij heeft waarschijnlijk toen al geweten van de problemen bij Tracee.
De belangrijkste kritiek van GroenLinks richtte zich op de gemeenteraad en het college. Het college stelt wel aan de raad voor om tonnen te bezuinigen, maar het college geeft niet aan wat de consequenties daarvan zijn. En de raad slikt dat. GroenLinks pleitte er eertijds al voor dat de gemeente meer sturend moet optreden in de richting van de welzijnsinstellingen. De VVD heeft daar twee jaar geleden in een raadsbreed gesteunde motie om gevraagd. En de rekeningencommissie heeft getracht om de gemeente een duidelijkere opdrachtgever te laten worden. De gemeente moet namelijk precies bepalen wat er van Tracee wordt verwacht voor het geld dat ze krijgen. Prestatieafspraken maken waarvan achteraf ook controleerbaar is dat ze zijn uitgevoerd. En als je minder geld geeft, moet de gemeente ook duidelijk aangeven, wat er minder aan dienstverlening moet gebeuren. Dan kan de gemeenteraad ook zien of het te verwachten resultaat de bezuiniging waard is.
Gelukkig, na enkele jaren erom bedelen, komt er dan toch enig schot in deze zaak. Het college draagt zorg voor een meer rechtstreekse aansturing. Er komt een uitvoerig productenboek. Dat heeft wethouder Loek Damen toegezegd. En daar houden we 'm aan.
De SP diende nog een motie in waarin het college opgedragen werd om de kortingen voor Tracee over 2005 ongedaan te maken en ook voor 2006 geen bezuinigingen voor te stellen. De motie werd verworpen (let op de schamele bezetting van de raad op dat moment): Voor 3 SP, 1 PvdA, 1 GroenLinks en 16 tegen.
Gemeenteraads-fractie van GroenLinks in Heerlen.
Harrie Winteraeken hwinteraeken@heerlen.nl.
---- --