SP Tilburg
Tilburg, 21 april 2005
SP pleit voor Convenant over Tilburgerschap
Bij het vaststellen van het nieuwe beleid inzake integratie en participatie zal de SP fractie pleiten voor een zogenaamd 'Convenant over Tilburgerschap'. Daarin staan de uitgangspunten voor een ongedeelde stad waarin álle Tilburgers kunnen samenleven in plaats van naast elkaar leven. Het convenant zou moeten gelden voor alle scholen, bedrijven en instellingen in de stad die daaraan op hun eigen manier - maar wel concreet en niet vrijblijvend - hun invulling geven.
Naast een aantal specifieke moties en amendementen zal de SP fractie op maandag 25 april bij het debat over het integratiebeleid pleiten voor het aannemen van zo'n convenant. Zonder de pretentie dat dit een wondermiddel is, maar wél om het beleid zo breed mogelijk te maken en te grondvesten op duidelijke uitgangspunten en actiepunten.
Het convenant zou ondertekend moeten worden door alle scholen, bedrijven, instellingen, verenigingen en organisaties in Tilburg. Ook het gemeentebestuur krijgt in dat convenant een eigen verantwoordelijkheid, met name om de voorwaarden te scheppen en de regels te handhaven.
In de bijlage het Convenant voor Tilburgerschap zoals dat door de SP fractie op 25 april zal worden voorgesteld.
www.tilburg.sp.nl
---- --
Bijlage
------------------------
Convenant over Tilburgerschap
Inleiding
Het onderzoek van de tijdelijke commissie integratie & participatie heeft laten zien dat het samenleven goed gaat als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Belangrijk daarbij was een zekere balans tussen alle mensen en het hebben en handhaven van duidelijke regels. Dat geldt voor kleine groepen zoals een ploeg in een fabriek, voor grotere groepen zoals een school, en ook voor Tilburg als stad. Mensen blijken bereid hun eigen verantwoordelijkheid te nemen als ze weten waar die ligt en als zij zich daarbij gesteund weten door waarden en normen die samen zijn vastgesteld en die serieus genomen worden. De ervaring met plaatsen in Tilburg waar zoiets geldt zijn meer dan de moeite waard om te delen.
Uitwerking
Elke school, vereniging of bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het opstellen en handhaven van een beleid dat samenwerken en samenleven mogelijk maakt. Dat geldt ook voor het bestuur van de stad Tilburg heeft een aantal uitgangspunten nodig die voor iedereen helder en duidelijk zijn waar het gaat om samenleven, om van Tilburg een ongedeelde stad te maken van álle Tilburgers, samen mét alle Tilburgers. (dat is wat we kunnen leren van de bedrijven en scholen waar het goed liep: dat signaal moet worden omgezet in iets concreets) Hoe gaan we hier met elkaar om, hoe proberen we van Tilburg een samenleving in plaats van een naast-elkaar-leving te maken, wat kan, mag en moet in Tilburg en wat niet, kortom wat houdt het in om in Tilburg te leven en te werken, wat is 'Tilburgerschap' (gaat dus over burgerschap (de algemene waarden en normen), maar ook specifiek over Tilburg en wat dat betreft dus vooral gericht aan het gemeentebestuur om invulling aan te geven). Dat is de eigen verantwoordelijkheid van het stadsbestuur, die zij zou kunnen nemen door het opstellen van een conventant over Tilburgerschap en aan te geven hoe dat in de stad vorm kan krijgen.
Het debat over integratie, participatie en samenleven wordt de laatste jaren beheerst door tegenstellingen, schijntegenstellingen en vooral verwijzingen naar 'waarden, normen en de grondwet'. Maar voor een vereniging, school, bedrijf of stad is de grondwet te vaag en te algemeen als houvast voor beleid of voor het nemen van concrete eigen verantwoordelijkheid, en zijn 'waarden en normen' niet gedefinieerd laat staan geoperationaliseerd. Een convenant over Tilburgerschap kan en moet niet in de plaats komen van alle afspraken en regels die voor alle inwoners van Nederland gelden, maar deze juist afbakenen, inzichtelijk, transparant en concreet maken, op een rijtje zetten, bekend maken en zó eigen maken aan het wonen en werken in Tilburg dat iedereen daar aan gehouden kan worden en iedereen daarin zijn of haar eigen verantwoordelijk ook kán nemen. (een balans tussen concreet aan de ene kant en niet een setje kampregels aan de andere kant.) Het moet uitgangspunten en actiepunten bevatten waarmee iedereen in eigen kring wordt gestimuleerd voor het opstellen van een actief beleid met betrekking tot samenleven en samenwerken.
In tegenstelling tot een beleidsnota moet een convenant over Tilburgerschap niet binnen het stadhuis blijven. Het moet de stad in en actief worden onderschreven door alle scholen, bedrijven, wijken en buurten, verenigingen, instellingen en organisaties in de stad. Alle 'deelnemers' moeten er werk van maken die om te zetten in concrete actiepunten en moeten door het stadsbestuur daarop ook worden aangesproken. Burgers en instellingen moeten actief gevraagd worden input te leveren voor verdere actiepunten of te signaleren waar deze goed of juist niet worden waargemaakt. Alle nieuwe inwoners moeten het convenant over Tilburgerschap ontvangen. Het streven moet zijn dat alle huidige en nieuwe Tilburgse bedrijven en instellingen het convenant ondertekenen en uitwerken.
Het conventant over Tilburgerschap is een dynamisch concept en kan steeds worden aangepast als de noodzaak daartoe bestaat. Dit zou vorm kunnen krijgen door annexen die het resultaat zijn van debatten over waarden en normen in de Tilburgse samenleving of nieuwe concrete uitgangspunten en actiepunten. Minstens zou een convenant over Tilburgerschap moeten beginnen met het volgende:
Uitgangspunten
. Tilburg is een ongedeelde stad, van iedereen die er woont of werkt, met gelijke kansen, rechten en plichten voor iedereen. (eigenlijk niet meer dan toch al in de grondwet staat, maar déze moeten actief ondertekend worden)
. Tilburgers hebben respect voor elkaar, voor elkaars opvattingen, gewoonten, cultuur, geschiedenis en levenshouding. (integratie is geen assimilatie)
. In Tilburg kan iedere burger met elke andere burger of organisatie communiceren en heeft dus minstens voldoende kennis van de Nederlandse taal als Lingua Franca en van de in Tilburg geldende waarden, normen en regels met betrekking tot burgerschap. (doet recht aan het belang van taal en maakt dat Tilburg 'haar' waarden en normen zal moeten specificeren. Binnenkort komt daarover een raadsdebat en dat moet uiteindelijk wel ergens toe leiden en niet slechts papier blijven)
. Tilburgers worden ondersteund in het verkrijgen van de voorwaarden en vaardigheden die nodig zijn om als burger in een ongedeelde stad te kunnen functioneren en werkelijk gelijke kansen te kunnen hebben. (een recht)
. In Tilburg worden mensen of groepen mensen niet tegen elkaar opgezet of uitgespeeld en wordt niemand uitgesloten die actief wil deelnemen aan de Tilburgse samenleving. (nog een recht)
. Tilburgse burgers, bedrijven, scholen, verenigingen, instellingen, organisaties en individuele Tilburgers nemen ieder zoveel mogelijk en actief hun eigen verantwoordelijkheid in het bewerkstelligen van deze ongedeelde samenleving met gelijke kansen, rechten en plichten voor iedereen en in het bestrijden van situaties die dit streven ondermijnen. (een plicht)
Actiepunten
Scholen en bedrijven, wijken en buurten, verenigingen, instellingen en organisaties:
. Hebben een eigen en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het vorm geven aan Tilburg als ongedeelde stad en het samenleven van alle burgers en kunnen daarop ook worden aangesproken; (het convenant is niet vrijblijvend, de gemeente kan de ondertekenaars echt aanspreken op het niet naleven daarvan. Dat moet deels zijn effect hebben in de publieke opinie (je wilt als club niet bekend staan als iemand die het Convenant Tilburgschap niet onderschrijft), maar kan ook meewegen in besluiten van de gemeente zoals het geven van subsidie of vergunningen of medewerking aan plannen.
. zorgen daarmee voor een klimaat waarin alle werknemers, klanten, bewoners, leerlingen en ouders zich veilig en thuis kunnen voelen; (geeft werknemers, klanten etc. de mogelijkheid om deze clubs aan te spreken op niet voldoen aan het convenant)
. staan open voor alle Tilburgers en bevorderen in eigen kring de ontmoeting van Tilburgers van alle achtergronden; (nodigt uit om 'projecten' te organiseren waarin allochtonen en autochtonen elkaar beter leren kennen. Was vroeger de "harde kern" van het multiculti-beleid en dus onvoldoende, maar moet wel een onderdeel blijven uitmaken van een breder beleid)
. sluiten niemand uit maar voeren een actief beleid om alle Tilburgers op te nemen als leerling, bewoners, werknemer of stagiaire en streven naar een ongedeelde vertegenwoordiging van alle Tilburgers; (stelt dat clubs en instellingen - maar ook wijken en buurten - er naar moeten streven om eveneel allochtonen in hun midden te hebben dan er gemiddeld in Tilburg zijn. Dat is een middel voor spreiding in huisvesting maar ook tegen discriminatie in werk en scholing)
. hebben duidelijke en te handhaven regels over hoe wordt omgegaan met verschillende achtergronden van alle leerlingen, werknemers, klanten en bewoners; (en dus dat discriminatie niet alleen niet is toegestaan maar dat daar ook tegen opgetreden zal worden)
. hebben duidelijke regels over hoe concreet vorm wordt gegeven aan het uitgangspunt dat iedereen gelijke kansen, rechten en plichten heeft en over hoe wordt omgegaan met situaties waarin dit wordt ondermijnd; (een instrument om te voorzien in extra aandacht voor hen - vooral allochtonen - die dat nodig hebben om gelijke kansen te krijgen, zoals taalonderwijs of opvoedingsondersteuning, maar ook bekendheid bij iedereen over alle rechten en plichten. Tevens stelt dit dat er regels moeten komen over wat te doen met 'overtredingen' in deze)
. zorgen actief op hun eigen manier voor het bekend zijn van dit convenant en de regels die daarover zijn opgesteld: door deze op te nemen in bestaande interne regels en door aandacht te besteden aan Tilburgerschap in de daarvoor geschikte lessen of bijeenkomsten. (Hoe meer clubs het convenant ondertekenen, hoe minder makkelijk onwilligen er onderuit kunnen en hoe meer betekenis en gewicht het krijgt)
Het gemeentebestuur:
. schept waar nodig en mogelijk de voorwaarden voor Tilburgse burgers, bedrijven, scholen, verenigingen, instellingen, organisaties en burgers om werk te maken van het convenant over Tilburgerschap, de daarin beschreven uitgangspunten en actiepunten; (aanleiding voor heel veel beleid, waaronder meewerken met corporaties die een toewijzingsbeleid willen voeren, maar ook het opzetten van extra taallessen of opvoedingsondersteuning)
. brengt informatie bijeen uit alle gemeentelijke diensten om inzicht te geven in de ontwikkeling van Tilburg als ongedeelde stad met gelijke kansen, rechten en plichten voor iedereen; (zodat meetbare doelen worden gesteld en de gemeente daar ook op afgerekend kan worden)
. stelt periodiek een concreet actieplan op met haalbare en meetbare doelstellingen met betrekking tot participatie en samenleven van alle Tilburgers, met daarin speciale aandacht voor kennis van de Nederlandse taal, kennis van de Tilburgse samenleving, participatie in onderwijs en werk, de bestrijding van uitsluiting en discriminatie en de ontwikkeling van Tilburg als ongedeelde stad; (idem, en voorkomt dat dit convenant zelf te concreet wordt maar ook dat het een dode letter blijft)
. stimuleert op alle mogelijke manieren de bekendheid en onderschrijving van het conventant over Tilburgerschap; (meer ondertekenaars = meer gewicht etc., en bijvoorbeeld dat alle nieuwe bedrijven en instellingen dit automatisch onder hun neus krijgen)
---- --