ANBO

Projecten

Stijging gemeentelijke woonlasten met 12 procent

14-05-2005

De lokale woonlasten in Nederland zijn in de periode tussen 1995 en 2005 bijna verdubbeld. Huishoudens betalen dit jaar gemiddeld 12% meer aan gemeentelijke woonlasten. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder alle Nederlandse gemeenten. Bijna 65% van de gemeenten kent woonlasten die met 10% of meer stijgen ten opzichte van vorig jaar. Ongeveer de helft van de lastenstijging wordt veroorzaakt door het afschaffen van de Zalmsnip, een voormalige tegemoetkoming van de Rijksoverheid.

OZB stijgt het sterkst
De aanslag onroerende zaakbelasting (OZB) die dit jaar op de nieuwe WOZ-waarde is gebaseerd, stijgt met gemiddeld 8%. De OZB is daarmee de sterkste stijger van de drie componenten waaruit de gemeentelijke woonlast is opgebouwd (onroerende zaakbelasting (OZB), de afvalstoffenheffing en het rioolrecht). Voor het bepalen van de hoogte van de gemiddelde OZB-aanslag is uitgegaan van de gemiddelde WOZ-waarde in combinatie met de nieuwe OZB-tarieven die door de gemeente zijn vastgesteld. Bij de WOZ-hertaxatie van woningen is uitgangspunt dat een waardevermeerdering van het onroerend goed op zich niet mag leiden tot een hogere belastingdruk. Met een gemiddelde stijging van 8% lijkt het er op dat hiervan in veel gemeenten geen sprake is. Dat betekent dat de OZB-tarieven onvoldoende zijn verlaagd om de gestegen WOZ-waarde te compenseren. In ruim een kwart van de gemeenten is de gemiddelde OZB-aanslag met 10% of meer gestegen.

Afschaffen Zalmsnip
In het regeerakkoord zijn lastenverlichtingen overeengekomen waaronder het afschaffen van het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting (OZB). Deze afschaffing zou tegelijkertijd plaatsvinden met bezuinigingsmaatregelen als het afschaffen van de Zalmsnip. De Zalmsnip (45,38 euro) werd tot 2005 uitgekeerd aan gemeenten om aan huishoudens een tegemoetkoming te kunnen geven in verband met de hoge gemeentelijke woonlasten. De afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB is uitgesteld naar 2006, terwijl de afschaffing van de Zalmsnip al in 2005 is doorgevoerd. Deze maatregel resulteert in een lastenverhoging van circa 6%. Dit is ongeveer de helft van de totale lastenverhoging.

Rioolrechten fors duurder
De stijging van het rioolrecht vormt een derde factor in de stijging van de gemeentelijke woonlasten. Het rioolrecht stijgt landelijk met een gemiddelde van 5,8% voor meerpersoonshuishoudens en 5,3% voor een eenpersoonhuishouden.

Afvalstoffenheffing: landelijk pas op de plaats Landelijk gezien is er sprake van een zeer geringe stijging in het bedrag dat gemeenten bij huishoudens in rekening brengen voor het ophalen en verwerken van afval. Voor meerpersoonshuishoudens komt de gemiddelde stijging uit op 0,9% en voor eenpersoonshuishoudens op 0,5%.

Voor een alfabetische lijst van de 415 onderzochte gemeenten: www.eigenhuis.nl/woonlasten2005