Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen bestrijdt Marburg in Angola

22/04/2005 12:29 -- Zowel in het noorden van Angola als in de hoofdstad Luanda zijn teams van Artsen zonder Grenzen bezig met de bestrijding van de Marburg-epidemie in het land. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in het land tot nu toe 266 vermoedelijke besmettingen geconstateerd. 239 mensen zijn inmiddels aan het virus overleden.

In de noordelijke provincie Uige heeft Artsen zonder Grenzen een isolatieafdeling geopend, waar Marburg-patiënten kunnen worden geïsoleerd. Ook heeft ze daar gezorgd voor beschermende kleding voor 120 personen.

In Luanda, dat vier miljoen inwoners telt, zijn inmiddels diverse vermoedelijke gevallen van Marburg gemeld. Vijf van hen zijn overleden. Artsen zonder Grenzen heeft een isolatieafdeling opgezet in het academisch ziekenhuis om patiënten te kunnen isoleren. Ervaren teams van Artsen zonder Grenzen trainen 40 tot 45 Angolese artsen, verpleegkundigen, epidemiologen en specialisten het medisch personeel in alle grote ziekenhuizen in Luanda en in de noordelijke provincie Uige in de omgang met Marburg. Verder trainen we begrafenisteams in het omgaan met Marburg-slachtoffers.

Geen medicijnen
Het Marburg virus is een uiterst zeldzame en dodelijke ziekte. De symptomen - koorts en hevige bloedingen - lijken sterk op die van het Ebola virus. Net als Ebola behoort Marburg tot de zogenaamde filovirus familie. Bij zowel Marburg als Ebola is de herkomst onduidelijk. Tegen het Marburgvirus bestaan geen medicijnen. Het belangrijkste is om de patiënten zo snel mogelijk te isoleren van hun omgeving en alle mensen op te sporen met wie ze contact hebben gehad sinds ze besmet zijn geraakt.Volgens officiële cijfers is de ziekte in ongeveer een kwart van de gevallen dodelijk. Het virus eist vooral slachtoffers onder kinderen jonger dan 1 jaar.

Argwaan onder de bevolking
Door onwetendheid over deze ziekte en het hoge dodental, bestaat onder de lokale bevolking grote argwaan tegenover het medisch team. Patiënten met mogelijk met Marburg besmet zijn worden daarom niet snel overgedragen aan het isolatieteam. Artsen zonder Grenzen werkt er hard aan om de bevolking in te lichten. Ook zijn onze teams nauw betrokken bij de begrafenis van Marburg patiënten. Om acceptatie en begrip onder de lokale bevolking te verhogen passen we onze procedures aan en leggen we de nadruk op scholing van lokale medewerkers.

Grootste uitbraak ooit
Er is een speciaal internationaal crisis team samengesteld. Daarin zitten leden van het Angolese ministerie van Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Amerikaanse Center of Disease Control en Artsen zonder Grenzen. De uitbraak in Angola is, voor zover bekend, de grootste ter wereld ooit.

Bescherming van Artsen zonder Grenzen medewerkers Er worden strikte maatregelen toegepast om de veiligheid van onze teams te waarborgen: gebruik van een volledige beschermingsuitrusting in de gezondheidsstructuren, wederzijds toezicht, dagelijkse ontsmetting, malariapreventie, strenge hygiëne en verplichte en regelmatige rust. Elke internationale medewerker krijgt bij zijn vertrek een uitgebreide briefing over het virus, de symptomen, de manieren waarop het overgedragen wordt, de beschermingsmaatregelen, en een praktische opleiding over het gebruik van de beschermingsuitrusting. Bij zijn terugkeer in Europa worden ook beschermingsmaatregelen genomen.

Extra teams van Artsen zonder Grenzen bestrijden Marburg in Angola -- datum: 18/04 Vorige bericht Nieuws home

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054