Productschap Margarine


21.04.2005

Europese Commissie aan zet met landbouwhervormingen voor biobrandstoffen

De voorzitter van de Viewls-bijeenkomst van 12 april jl. in Brussel trok op basis van de presentaties van de onderzoekers de conclusie dat biobrandstoffen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan reductie van de CO2-emissie.

Bovendien gaf hij de Europese Commissie de boodschap om de EU-landbouwpolitiek in te zetten om een substantiële biomassaproductie in de EU-25 mogelijk te maken en met name het potentieel van de Midden- en Oost-Europese lidstaten beter te benutten.

De opdracht van Viewls was beleidsmakers en stakeholders te voorzien van informatie op het gebied van:
* De economische en ecologische prestatie van biotransportbrandstoffen

* Het productiepotentieel van de Centraal- en Oost-Europese landen
* Mogelijke scenario's voor de marktintroductie van biobrandstoffen

Allereerst de vraag of biobrandstoffen zoals biodiesel en bio-ethanol milieuvriendelijker zijn (lees minder CO2-uitstoot) dan minerale transportbrandstoffen. Na een review en vergelijking van vele Levenscyclusanalyses (afgekort LCA's) is het antwoord duidelijk 'ja'. Kostentechnisch komen PPO en biodiesel in de modellen van de onderzoekers de eerste jaren als beste uit de bus. Later komen daar andere biobrandstoffen bij.

Een belangrijk deel van het onderzoek was ingeruimd voor onderzoek van het biomassaproductiepotentieel van de Centraal- en Oost-Europese landen. In principe zijn deze landen in staat een substantiële hoeveelheid biomassa te produceren. Met name Polen en Roemenië zijn interessant voor West-Europa vanwege de goede water- en railverbindingen.

Door de hoge prijs van ruwe aardolie komt het 'break even point' voor de toepassing van biomassa binnen haalbare grenzen. Afhankelijk van het gewas, de geschiktheid van de grond en de landbouwtechniek moet het volgens de onderzoekers mogelijk zijn om biomassa voor 2,-/GJ te produceren. De onderzoekers verwachten met name veel van de productie van hout dat als bron van lignocellulose kan dienen bij het produceren van bio-ethanol. Om boeren te laten overstappen naar meerjarige energiegewassen en tegelijkertijd ook de productiviteit te verhogen is wel een extra inspanning en extra onderzoek nodig. Ook hier kan de landbouwpolitiek sturend werken. Tot die tijd kan de houtige biomassa worden aangewend voor de productie van warmte en elektriciteit.

De definitieve rapporten van Viewls komen eind juni 2005 openbaar beschikbaar. Het is dan aan de Europese Commissie om te beslissen waar de focus moet komen te liggen: goedkope biobrandstoffen, hoge CO2-rductie of energieopbrengstmaximalisatie. Het is vervolgens aan de lidstaten om het EU-beleid nationaal te implementeren en de gekozen doelen door financiële stimulering te realiseren.

DG Transport en Energie was opdrachtgever voor dit onderzoek, waaraan diverse universiteiten en kennisinstellingen uit heel Europa hebben deelgenomen. De coördinatie was in handen van SenterNovem. De presentaties van 12 april 2005 en de conceptrapporten zijn beschikbaar op de Viewls-website. Hiervoor is een wachtwoord nodig.