Ingezonden persbericht
Geachte redactie,
Graag redactionele aandacht voor het volgende bericht:
interpolis verhaalt schade op brandstichters in Achterhoek
Leidschendam, 21 april 2005 - Begin april zijn twee brandstichters opgepakt die het de afgelopen anderhalf jaar vooral gemunt hadden op agrarische gebouwen in de Achterhoek. Zodra de rechter uitspraak heeft gedaan over de schuld en de aansprakelijkheid van de brandstichters zal Interpolis actie ondernemen om de geleden schade van circa ¤ 1,5 miljoen te verhalen. Interpolis wil daarmee een paar duidelijke signalen afgeven.
Rechtsgevoel
In de eerste plaats dat het voor mensen die opzettelijk brand stichten glashelder moet zijn, dat zij daarvoor op enig moment de rekening gepresenteerd krijgen. Verder wil Interpolis zijn klanten duidelijk maken dat zij erop kunnen rekenen dat hun verzekeraar uiterst serieus omgaat met de toevertrouwde premies. En dat zij er alles aan zal doen om moedwillig veroorzaakte schade te verhalen op de dader(s). Daarmee voldoet Interpolis ook aan het rechtsgevoel van de gedupeerden.
Bij opzet schade verhalen
Gewoonlijk verhalen verzekeraars brandschade nooit op particulieren, behalve in geval van opzet. En dat lijkt er toch aan de hand te zijn bij de reeks branden die sinds de tweede helft van 2003 vooral agrarische bedrijven in de Achterhoek teisterde. De twee jongemannen die begin april door de politie zijn opgepakt hebben immers al twintig brandstichtingen bekend. Daarom zal Interpolis straks proberen een betalingsregeling met de veroorzakers te treffen. In eerste instantie op vrijwillige basis. Mocht dit niet lukken, dan zal Interpolis stappen ondernemen om via beslaglegging (een deel van) de schade te verhalen.
Resultaat onzeker
De totale schade door de reeks brandstichtingen is begroot op ¤ 3,5 miljoen. De schade voor Interpolis is zo'n ¤ 1,5 miljoen euro. Het ziet er echter naar uit dat de verzekeraar - als zij slaagt in deze verhaalsactie - nooit meer dan een bescheiden deel van de uitbetaalde schade zal kunnen terugvorderen.
Samenwerking politie en verzekeraars
De brandstichtingen zijn in het najaar van 2003 begonnen. Ruim anderhalf jaar later zijn de vermoedelijke daders gepakt en is de schade opgelopen tot enkele miljoenen euro's. Naast Interpolis zijn er nog andere verzekeraars gedupeerd. Daarom is in de afgelopen periode naarstig samengewerkt tussen experts van Interpolis, de andere verzekeraars en de regionale politie. Die had de zaak in handen gegeven van het zogeheten Rookteam.
Preventieactie
Daarnaast heeft Interpolis in september 2004 nog langs andere weg geprobeerd een halt toe te roepen aan de reeks brandstichtingen. Alle bij Interpolis verzekerde agrariërs in de Achterhoek zijn toen per brief geïnformeerd over de preventieve maatregelen, waarmee zij de kans op brandstichting kunnen verkleinen.
.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------